Процедури


Хирзутизъм

Дамската кожа трябва да е мека и гладка, но физиологията не е съвсем съгласна с това. Всяка жена има окосмяване, макар и при някои то да е съвсем фино. Как да се разделим с него? Вижте какви начини за това предлага съвременната разкрасителна индустрия.

На какво се дължи прекомерното окосмяване при жените

Почти всяко окосмяване по дамското тяло, с изключение на косата, веждите и миглите, е нежелано. Козметичните компании и естетичните центрове са впрегнали усилия да се справят с косъмчетата във всички тези зони. При някои жени те са по-светли и тънки, докато при други окосмението е по-видимо.

Прекомерното нежелано окосмяване се нарича хирзутизъм и обикновено е свързано с проблеми с хормоналния баланс. Във всеки човек има както женски, така и мъжки хормони, но когато у жената има по-голямо количество от мъжките, включително тестостерон, тогава често един от признаците е именно този. Появяват се косъмчета на места, нехарактерни за дамите

По кои зони се наблюдава

Обичайно всички дами имат окосмяване по ръцете и краката, на интимните зони и под мишниците. При хирзутизъм обаче нежелани косъмчета са видими също и по лицето. Те обикновено се настаняват по брадичката, образувайки своеобразна брада при жените. Наличието на по-голямо количество мъжки хормони при някои дами води също до образуване на окосмяване и в долната част на корема и по гърдите.

Друга причина за прекомерно нежелано окосмяване е състояние, наречено хипертрихоза. При него косъмчетата са си на обичайните за жените места по тялото (ръце, крака), но пък са в по-големи количества. Освен това не са меки и тънки, а са по-дебели и с по-тъмен цвят.
Причините за тези състояния могат да са разнообразни.

Наследственост

Наличието на по-гъсто окосмение при дамите обикновено е генетично обусловено. Обикновено дами с произход от средиземноморския регион, както и от Близкия Изток и Южна Азия, са с по-голяма предразположеност към него.

Заболявания

Нежеланото окосмение може да се увеличи и при различни заболявания, както например при поликистозни яйчници. При това състояние са налични и други симптоми, като склонност към акне и напълняване.

Сред причините, причиняващи хормонален дисбаланс и следващите от него странични ефекти, са и заболяванията на надбъбречните жлези, тъй като именно те синтезират голяма част от хормоните. Когато функцията им е нарушена, излишните косъмчета са един от симптомите.

Медикаменти

Понякога медикаментозното лечение на дадено състояние предизвиква различни странични ефекти, един от които може да бъде именно и нежеланото окосмяване. Това може да се случи при прием на лекарства за стимулиране на растежа на косата, при хормонални терапии, при прием на стероиди, както и при някои имунопотискащи лекарства. 

Как да се справим с този проблем

При наличие на медицински показания

Ако нежеланото окосмяване е страничен ефект от друго състояние, добре е да се консултирате с лекар, за да ви бъде препоръчано съответното лечение. При дамите с хормонален дисбаланс обикновено първо се назначава диета, тъй като в много случаи затлъстяването е нарушило синтеза на хормоните в тялото. Достигането и поддържането на здравословно тегло понякога се оказва достатъчно за постепенното изчезване на нежеланото окосмяване.

Ако обаче основният проблем са поликистозни яйчници или болести на надбъбречната жлеза, то тогава за лечението обикновено се използват медикаменти, включително противозачатъчни за постигане на баланс в хормоналните нива.

Предлагат се и кремове за намаляване на растежа на космите.


Естетичната страна на нещата

Ако не е обвързано с медицински проблем, наличието на повече или по-малко косъмчета не е от значение за здравето. То обаче оказва осезаемо влияние върху самочувствието на всяка дама. Така че нека да обърнем внимание на различните методи за отстраняването му:

  • Бръснене – най-бързият, евтин и лесен начин. Не ви го препоръчваме обаче, ако страдате от хирзутизъм, тъй като всеизвестен е фактът, че при често бръснене, косъмчетата постепенно стават по-дебели и черни. Освен това именно бръсненето е методът за обезкосмяване, резултатът от който е най-краткотраен. А и колкото по-често се бръснете, толкова по-бързо поникват косъмчетата. В зависимост от честотата на бръснене и от третираната зона, може да се налага да повтаряте процедурата през ден;
  • Кола маска, депилатори – тези методи са доста по-трайни. Ефектът от тях продължава около месец, а и при постоянство на прилагането им е възможно оредяване на космите, но разликата в гъстотата е съвсем незначителна. Недостатъкът им е, че са болезнени. При редовно прилагане обаче кожата донякъде привиква и болката се усеща по-слабо;
  • Лазерно обезкосмяване – то предлага дългосрочно решение на проблема. При лазерното обезкосмяване се използват светлинни лъчи, за да увредят фоликулите на космите. Ако се прилага през определен интервал от време, лазерната епилация ви помага трайно да се разделите с нежеланото окосмение. Продължителността на курса и броят нужни процедури зависят от областта на тялото, която се третира;
  • Електролиза – тук за премахване на космите се използва електрически ток. Обработва се всеки космен фоликул поотделно – с миниатюрна игла се прилага ток върху коренчето му. Това прави процедурата подходяща за единични косми, като тези по лицето. След няколко процедури нежеланото окосмяване трайно намалява или напълно изчезва.

Съветите на Vanity.bg

Нежеланото окосмяване е проблем, който може сериозно да се отрази както на самочувствието, така и на социалното общуване. Справянето с него изисква постоянство и търпение. Важно е да прецените доколко сериозен е проблемът при вас и дали краткотрайните методи за епилация са ефективни, или е нужно да заложите на някоя от процедурите, предлагащи трайно решение. Макар и по-скъпи, лазерната епилация и електролизата са далновидна дългосрочна инвестиция. Инвестиция, която е от ключово значение както за повишаването на вашата самооценка, така и в чисто практически план – когато нежеланото окосмение бъде трайно отстранено, обичайният ангажимент за бръснене и епилиране на проблемните зони отпада, а вие имате повече време и настроение да се радвате на живота!

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари