Разширени вениЗащо се появяват разширените вени? Какви стадии има заболяването? Как можем да ги излекуваме? Вижте всичко за варикозата и как да се справите с нея!

Какво представляват разширените вени

Разширените или варикозни (от латински varicose – разширение) вени представляват кръвоносни съдове, които са увеличили обема си, удължили са се или са се усукали. Тази промяна във формата и вида им се причинява от отслабени стени и клапи. Клапите от своя страна са миниатюрни вратички, които пропускат кръвта еднопосочно. При загуба на еластичността на вените, клапите отслабват и се случва да не успяват да задържат движението на кръвта в една посока, а вместо това допускат част от нея да се върне обратно в кръвоносния съд. Така се появяват подутините и разширените участъци.

Кои са възможните причини за появата им

Дълго време на варикозата се гледаше като на заболяване, характерно само за възрастните, но през последните години то засяга все повече млади хора. Причините са разнообразни и не винаги могат да бъдат ясно посочени. Все пак има и фактори, при наличието на които появата на разширените вени е по-вероятна.

Пол

По-често от варикоза страдат жените. Женските полови хормони нерядко имат роля за отпускането на стените и клапите на кръвоносните съдове. Промените могат да са свързани с периоди като бременност, менопауза, предменструален симптом.

Бременност

По време на бременността обаче хормоналните промени и съпроводеното с тях увреждане на стените на кръвоносните съдове, е само един от рисковите фактори. То се комбинира с увеличения обем на кръвта, повишаването на теглото на бременната, натиска на разширената матка върху вените в тазовата област и по-голямото налягане, което се стоварва върху долните крайници. Резултатът от всичко това често води да варикозни образувания. Хубавото е, че след края на 9-те месеца състоянието им значително се подобрява при повечето дами.

Наследственост

Забелязва се, че фамилното предразположение оказва влияние – ако заболяването е налично при ваши близки роднини, вероятността от появата му и при вас е по-голяма. Според някои проучвания генетичният фактор е от най-голямо значение за появата му.

Възраст

Както споменахме, макар все по-често да се наблюдават и при млади хора, по-голям е процентът на възрастни пациенти, които страдат от разширени вени. Причината е отслабването на съединителната тъкан и намаляването на еластичността на капилярите и клапите.

Наднормено тегло

Налягането, което оказват многото килограми върху кръвоносните съдове и особено върху тези на краката, често води до разширени вени. Колкото повече тежите, толкова по-трудна е работата на кръвоносните съдове за изпомпване на кръвта обратно към сърцето.

Физическо натоварване

При чести натоварвания и вдигане на тежки товари, вероятността също се увеличава.

Вертикално положение

Ако всекидневната ви работа изисква продължително стоене в изправено положение, без възможност за движение (ходене, сядане, ставане), също има по-голяма вероятност от разширени вени. В тези случаи не само теглото, но и гравитацията затрудняват компресионната система на вените, която трябва да издига кръвта към сърцето.

Тютюнопушене

Този фактор също оказва влияние върху състоянието на сърдечно-съдовата система и увеличава предразположеността към варикоза.

Стадии на състоянието

Първоначалните стадии на заболяването са сравнително леки и могат да се появяват в следствие на някои от вече изброените фактори (бременност, наднормено тегло и др.). Усеща се тежест и умора в краката, често - подуване. Обикновено на този лек стадий не се обръща сериозно внимание.

Втората фаза е, когато разширените кръвоносни съдове започват да стават видими. През летните жеги са и болезнени.

В следващата тежка фаза вече болката става силно осезаема, може да се стигне до сериозни болести, като кожни лезии, тромбофлебит и др.

Как да се справим с тях

Важно е лечението да започне преди да се е стигнало до задълбочаване на състоянието. А сред ефективните мерки, които можете да вземете, са:

  • Движение. Важно е чрез активно движение да противодействате на уседналия начин на живот и на дългото стоене в изправено положение или седене в една поза (например пред компютър). Отлично на долните крайници влияят разходките, плуването, танците. Движението е най-естественият метод за превенция. Избягвайте седенето с кръстосани крака;
  • Хладен душ. Ако усещате първоначални признаци, като тежест в краката, е препоръчително да завършвате вечерния си тоалет с хладен душ. Топлината, пък обратно, предразполага към отпускане на съдовете, така че избягвайте дългите топли вани, припичането на плажа и сауните;
  • Масажи. Те действат като превенция, раздвижват кръвта и подобряват еластичността на кожата;
  • Еластични (компресионни) чорапи. Те притискат и стягат разширените вени механично. Придържането и свиването на увредения съд преразпределя кръвния поток между болните и здравите места;
  • Заличаване. Предлагат се различни безкръвни процедури за премахване на варикозните вени. Сред тях е ултразвуковият метод, с който увредените съдове се откриват дори и да са по-дълбоко под кожата, след което се инжектира склерозиращ разтвор, те слепват, и функциите им се поемат от здравите. Друг вариант за премахване на разширените вени е лазерната терапия – тя използва термичния ефект и чрез вкарване на малък катетър, изгаря разширения съд. Най-инвазивен метод за лекуване е хирургическият, при който кръвоносните съдове се превързват (лигират) и издърпват (стрипират).

Защо да се доверим на съветите от Vanity.bg

Красотата е здраве. Когато се грижите за добрия си външен вид, вие неминуемо оказвате благоприятно въздействие и върху здравето си. Красивите крака с гладка кожа и без варикозни образувания, са здрави крака. За постигане на оптимални резултати, е важно грижата за тяхното добро състояние да е част от цялостен здравословен начин на живот, който обхваща всичко: хранене, движение, качествени козметични продукти и процедури.

А как да се ориентирате между многото предложения на различните медицински клиники и центрове за красота? Тук, във Vanity.bg, ще откриете нужната информация: терапии, ефективност, показания, мнения на пациенти. Възползвайте се! Подарете си най-добрата грижа!


Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари