big circle
oval
Лице Зъби

Фасети

path faseti

Порцелановите фасети са тънки плочки, изработени според индивидуалните нужди, които се закрепят трайно към предната повърхност на естествените зъби от зъболекар. Те правят усмивката ослепителна, като незабавно корегират размера и формата на зъбите; скриват упоритото оцветяване; решават проблеми, свързани с разстояния между зъбите, пукнатини, подравняване.

Фасетите може да се поставят на всички зъби или само на тези, които имат нужда от корекция. Aко обмисляте поставянето само на няколко фасети, е важно заедно с вашия естетичен стоматолог да огледате усмивката и цялото ви лице, за да постигнете най-добрия естетичени резултат и да сте сигурни, че всичко си подхожда и изглежда естествено.&nb

 • Традиционните порцеланови фасети се считат за постоянни, той като са с продължителност на живот около 15 – 20 години.
 • С порцелановите фасети зъбите изглеждат почти перфектни, като малките дупки и проблеми с подравняването се коригират далеч по-бързо отколкото с брекети. Специалистите понякога наричат порцелановите фасети „мигновена ортодонтия“.
 • Порцелановите фасети са устойчиви на петна (за разлика от полимерните фасети).
 • Полупрозрачни, те изглеждат много подобни на естествените зъби.
 • Много разнообразни по характеристики, с набор от нюанси, от които можете да избирате.
 • Може да се сложат порцеланови фасети само на тези зъби, на които е необходимо, за да получите красива и блестяща усмивка.
 • В повечето случаи част от естествения ви зъбен емайл трябва да бъде изпилен, за да се отвори място за фасетата, което прави процеса необратим. Може също да се увеличи чувствителността на зъбите, ако се доближи нерва твърде много.
 • Възможно е порцелановите фасети да изглеждат леко свръх-съвършени. Вашият зъболекар може да ви предложи да добавите някои леки несъвършенства, за да имитирате естествени зъби.
 • Зъбните фасети могат да скрият много, но не могат да решат напълно някои основни дентални проблеми като погрешна захапка. 
 • Натискът при дъвченето може да счупи или напука порцелановите плочи. Ако скърцате със зъби през нощта, ще трябва да инвестирате в предпазител за уста.
 • Ако фасетите се напукат или натрошат, те не могат да бъдат ремонтирани – ще трябва да бъдат заменени от нови, което би означавало допълнителни разходи.
 • Фасетите струват няколко хиляди повече, отколкото бихте платили за комбинация от брекети и избелване на зъбите (въпреки че имат много по-забележителен резултат).

Средна цена: 300 лв / фасета 

Колко фасети ще си сложите, е основният фактор за крайната цена. В зависимост от сложността на вашия случай, типа порцеланови фасети, нивото на опит на вашия зъболекар и местоположението на неговата практика, една фасетъчна плоча може да струва между 200 и 400 лева. 

Има много различни марки порцеланови фасети, всяка от които се произвежда по различен начин, с различни нива на качество и дълготрайност. Опитният лекар специалист по естетична стоматология може да обясни предимствата, недостатъците и цената на всяка опция, преди да направи препоръка кое е най-доброто решение за вас, съобразно вашите конкретни нужди и бюджет.

Зъбните фасети са пожелателна козметична процедура, така че стоматологичната застраховка обикновено не ги покрива. Редица зъболекари обаче предлагат планове за разсрочено плащане.

Автоматичният избор на зъболекар, който ви дава най-ниската цена, може да се окаже по-скъп в дългосрочен план. Цената за порцелановите фасети се базира на грижите, уменията и преценката на зъболекаря и обикновено е по-висока в кабинетите на стоматолози с повече опит.

Устната ви кухина трябва да е в добро здраве, за да може да ви се сложат фасети на зъбите. Ето защо най-напред трябва да решите всички стоматологични проблеми, които имате. Вашият зъболекар ще изследва устата ви, за да се увери, че нямате базисни проблеми – като кариеси например. Може да ви направи и рентгенова снимка, за да е сигурен, че структурата на зъбите ви е здрава.

Някои леки дефекти на зъбите могат да бъдат пренебрегнати, но ако имате сериозно изкривени зъби, вероятно ще ви трябват брекети, преди да сте готови да се впуснете в това пътешествие. 

Всеки, който скърца със зъби през нощта, трябва сериозно да обмисли да си осигури предпазител за устата, за да предотврати фасетите си от повреда.

Нашият съвет: В случай че не си слагате фасети на всички зъби, е добра идея да избелите естествените си зъби, преди вие и вашият зъболекар да изберете тона на фасетите. Ще ви е необходимо да си правите избелване на всяка година или две, но това ще помогне да се гарантира, че всичките ви зъби съвпадат по цвят.

Поставянето на порцеланови фасети обикновено изисква три срещи.

Ще имате първоначална консултация, където вероятно ще видите макет или компютърна симулация на това как бихте изглеждали с различни форми, размери и цветове на зъбите. Може да ви бъде даден и модел, който да поставите в устата си, за да видите как ще изглеждате с фасети.

При самата процедура за поставяне на фасетите, зъболекарят ще ви сложи местна упойка, за да предотврати дискомфорта, и след това ще изпили около половин милиметър (дебелината на фасетата) от зъбния ви емайл, за да освободи място за порцелановата микропротеза. По този начин зъбите няма да изглеждат обемисти. Ако искате зъбите ви да са по-къси, отколкото са естествено, това е моментът, в който може да се направи тази корекция.

След това зъболекарят прави модел на зъбите ви, който се изпраща в зъботехническа лаборатория. Поръчката за вашите фасети се изпълнява със срок от една до три седмици. Някои майстори керамици рисуват ръчно всеки слой, за да придадат на вашите фасети най-естествения вид.

Междувременно вашият зъболекар ви слага временни фасети, които да носите. Временните фасети са наистина полезни както за пациента, така и за зъболекаря. Ако нещо при тях не ви харесва как изглежда, можете да направите промени преди постоянните фасети.

По време на фазата с носене на временни фасети трябва да избягвате да ядете или пиете твърде кисело, сладко, горещо или студено. Зъбите са по-голи по време на този етап, така че може да се наблюдава повишена чувствителност. Също така ще трябва да избягвате храни, които се дъвчат трудно (като пържола, ядки, ябълки), за да не напукате временните фасети, които не са толкова здрави като истинските зъби или постоянните фасети.

На третата и последна визитация при вашия естетически стоматолог първо ще ви сложат местна упойка преди поставянето на фасетите. Ще изпробвате новите си фасети, за да може стоматологът ви да направи промени, ако са необходими. След това ще огрубят повърхността на зъбите ви, за да се придаде грапава повърхност, ще се нанесе тънък слой лепило, ще ви поставят фасетите и ще ги нагреят със специална лампа, която активира бързосъхнещите вещества в лепилото.

След като фасетите бъдат поставени, вашият зъболекар ще оцени вашата захапка и ще направи необходимите корекции. Целият този процес не е бърз; предвидете си да сте на зъболекарския стол около три часа на всеки 10 зъба. Планирайте също така няколко по-кратки последващи посещения.

Ще бъдете под местна упойка, докато ви поставят фасетите, така че не би трябвало да изпитвате болка. Възстановяването не е болезнено само по себе си, но може да ви боли малко, докато венците ви свикнат с новите ви зъби, особено ако сте поставили повече от осем фасета наведнъж.

Около половината от пациентите с фасети изпитват и нещо, което се нарича свързваща чувствителност, което означава, че свързващото лепило дразни зъбите. Това може да причини болка до шест часа след като мине действието на упойката и би трябвало да отшуми след това.

Ако няколко дни след процедурата все още изпитвате болка или имате някакво неестествено усещане, когато дъвчете,  посетете зъболекаря си. Той може да направи миниатюрни изпилвания или да свали останали парченца лепило, които може да са залепнали между зъбите ви и да причинят дискомфорт.

Традиционните порцеланови фасети се смятат за постоянни, тъй като процесът не е обратим. Както всичко друго, фасетите вероятно ще трябва да бъдат заменени в даден момент от живота ви. Те обикновено остават в първоначалния си вид 15 – 20 години, когато за тях се полагат подходящи грижи. (Фасетите, които са направени без предварителна подготовка, обикновено имат много по-кратък живот – от 5 до 7 години.)

Проучване от 2012 г. показа, че „процентът на оцеляване“ на порцелановите фасети е „94,4% след 5 години, 93,5% след 10 години и 82,9% след 20 години. Най-голямата причина за разрушаване или падане на фасета е бруксизмът, а пушачите получават обезцветяване по краищата на зъбите си.

Фасетите покриват естествените ви зъби, така че трябва да поддържате добра устна хигиена и грижа за зъбите си. Кариесът или увреждането на зъбите могат да доведат до счупване на фасети. Затова мийте зъбите си след хранене, практикувайте редовно почистване с конец и правете два стоматологични прегледа поне веднъж годишно, най-добре два пъти.

Също така ще трябва да избягвате да си дъвчете ноктите, да използвате зъбите си, за да разкъсвате опаковки, или да правите каквото и да било друго, което би могло да ги счупи.

Важно е да отидете при уважаван зъболекар, който има богат опит с фасети. Това е най-добрата ви застраховка, че инвестицията ви ще продължи по-дълго. Не забравяйте и да кажете на вашия зъболекар, че имате фасети, за да могат те да използват най-добрата техника за полиране по време на почистването на зъбния камък.

Луминерите са по-тънки, така че емайлът ви може да не се нуждае от изпилване. Това има две ключови предимства: не се увеличава чувствителността на зъбите и означава, че тези микропротези могат да бъдат свалени, без да има трайно увреждне на зъбите ви. Недостатъкът на луминерите обаче е, че изглеждат по-обемисти и са по-малко естествени. Възможно е и да са по-скъпи.

Зъбните фасети, изработени от композитна смола (материал с цвят на зъб), имат няколко предимства пред порцелана. Те могат да бъдат поставени само с едно посещение в стоматологичния кабинет, където вашият зъболекар поставя, втвърдява и полира смолата и вие излизате с новата си усмивка. Неравностите и пукнатините на зъбите ви могат да бъдат поправени, а и композитните фасети са значително по-евтини.

Минусите им обаче са, че траят само от четири до осем години, изглеждат доста по-неестествени и не са устойчиви на петна.

 • При бондинга използва композитна смола за запълване или коригиране на отчупени, обезцветени или счупени зъби или за затваряне на пространства между зъбите. Той е по-евтин и изисква само едно посещение в стоматологичния кабинет, но не е устойчив на петна и не трае толкова дълго, колкото фасетите – само от три до пет години. Бондингът често е „стъпка към поставяне на фасети“, казва д-р Давидовиц.
 • Зъбните коронки напълно и трайно заместват зъб, който е счупен или напукан. Те се правят от керамика (порцеланът попада в тази категория), метал или метало-керамика.
Свързани клиники и салони
dr-ramadan-neshad

Д-р Рамадан Нешад

star
0 звезди от 0 отзива
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече