IPL ФототерапияТерапията с IPL, или интензивна импулсна светлина, е многостранна и може да повлияе множество кожни проблеми.

Първият апарат за IPL е одобрен от американската Агенция по безопасност на храните и лекарствените средства (FDA) през 1995 г. за лечение на разширени кръвоносни съдове, наречени телеангиектазии. През десетилетията след това терапиите с IPL разширяват обхвата си, като започват да се прилагат при съдови лезии, пигментни лезии и дори нежелано окосмяване. 

Днес дерматолозите често ги използват за фотоподмладяване, за да редуцират кафявите петна, резултат от слънчева увреда, както и за да сведат до минимум спуканите капиляри и розацеята. 

Апаратът за IPL произвежда дъга от светлинна енергия, която прониква на всички нива на кожата, без да наранява повърхността, така че ако изобщо е необходимо някакво време за възстановяване, то е много малко. Размерът на накрайника на апарата за IPL обикновено е по-голям от на повечето лазери, което позволява бързото третиране на големи зони. Светлинната терапия може да се прилага на лицето, ръцете, шията, гърдите и краката.

Повечето хора имат нужда от няколко курса лечение (често наричано фоторегенерация или фотоподмладяване на лицето, когато целта е подмладяване на увредена от слънцето кожа), за да видят оптимални резултати. Обикновено те се правят с промеждутък от 3 – 4 седмици.

Плюсове и минуси на терапията с IPL

Плюсове

 • IPL се използва най-добре за третиране на излишна пигментация – помага за намаляване на петната по кожата на зрялата възраст (слънчево лентиго), луничките и мелазмата.
 • Също така е ефективна за намаляване на червенината, причинена от спукани капиляри, розацея, както и обща червенина на кожата – нещо, на което са способни само няколко други светлинни модалности.  
 • Обикновено не е толкова скъпа, колкото терапиите с другите служещи си със светлина апарати и лазери, които лекуват същите проблеми. За най-добри резултати обаче   са нужни множество курсове. 
 • Времето за възстановяване е минимално и най-често можете да се върнете към обичайната си рутина веднага след процедурата. 
 • Рисковете на IPL са по-ниски от тези при други светлинни процедури. 

 

Минуси

 • Действа най-добре на светли кожи. Меланинът (пигментът) в кожата попива светлинната енергия, така че при кожи с мургав и кафяв цвят е по-вероятно да се получат изгаряния и съответно белези. „Прилагането на IPL при афроамерикански тип кожа е предизвикателство – казва д-р Кристофър Уейнър, дерматолог в Тъксън, Аризона. – Обикновено лекувам пациентите с тъмна кожа с топични средства и поредица химически пилинги, преди да използвам лазер или апарати за IPL.” Ако кожата е с тен, дори от автобронзиращ лосион, има риск да се получат изгаряния, а те на свой ред да доведат до промени в цвета на кожата (да останат по-светли или по-тъмни петна). 
 • Терапията може да е болезнена, с усещане за остър бодеж или парене. Кожата може да бъде обезчувствена с нанасянето на анестетичен крем преди процедурата.  
 • Като цяло се смята за по-малко ефективна при отстраняването на нежелани косми, отколкото лазерите. 

Как протичат процедурите с IPL?

При първоначалната ви консултация ще се уверят дали сте подходящ кандидат за интензивна импулсна светлинна терапия. Може дори да ви направят тест за поносимост преди това и да ви дадат инструкции какво да избягвате в рамките на до две седмици преди първия ви час за терапия с IPL. Те може да включват обезкосмяване, добиване на изкуствен тен и излагане на слънце, пилинги и топични кремове, които съдържат ретинол или гликолова киселина. Когато дойде часът за процедурата ви, ще почистят кожата ви и ще я намажат с ехографски гел. И вие, и човекът, който я извършва, ще сложите специални очила за защита на очите. Той ще държи апарата за IPL в ръка и ще го мести по кожата ви, като ще произвежда светлинните импулси с натискането на бутон. 

Някои хора описват усещането като удар от скъсан гумен ластик, макар че д-р Клайн предупреждава, че е възможно да бъде и по-силно: „Може да бъде много горещо и болезнено, ако не бъде нанесен топичен анестетик.”

Продължителността на процедурата зависи от размера на третираната зона, но обикновено е 20 до 30 минути. След приключването ѝ гелът се почиства и понякога се прилага слънцезащита.

Какво да очаквате след терапия с IPL

Има вероятност кожата ви да бъде червена и подута за няколко часа или до края на деня, но би трябвало да можете да се завърнете към обичайните дейности и работата си, като наложите третираните места с лед или студена влажна кърпа, в случай че изпитвате дискомфорт. Ще можете да нанасяте овлажняващи продукти, слънцезащитна козметика и грим веднага след процедурата. 

От един до седем дни след това пигментираните петна ще започнат да се надигат спрямо останалата повърхност на кожата ви – възможно е кафявите места и луничките да заприличат на утайка от кафе – и след няколко дни до седмица да избледнеят, според д-р Клайн. За няколко дни може да чувствате кожата си като изгоряла на слънцето и да имате свръхчувствителност, така че се грижете за нея, докато не заздравее напълно. Избягвайте да я излагате на слънце и през цялото време използвайте широкоспектърна защита с фактор 30 или по-висок.

Съвет: IPL може да обнови кожата ви, но не може да я предпази от остаряване в бъдеще. „След терапия с IPL е много важно да пазите кожата си, като ежедневно използвате слънцезащита, с която ще предотвратите фотоувреда в бъдеще” – казва д-р Грегъри Туроуски, чикагски пластичен хирург.

Кога ще видите резултати от терапията с IPL

Планът за лечение с IPL обикновено е плавен и равномерен, тъй като за да се постигнат пълни резултати, се правят множество процедури. Пациентите често виждат известно подбрение на зачервяването в рамките на две седмици след първата процедура, но за да се постигнат значими резултати може да са необходими три или четири процедури, особено при по-тежки тъмни петна.

Странични ефекти от IPL

В редки случаи хората получават синини, мехури, промяна в цвета на кожата, увеличена мелазма и инфекции като странични ефекти. 

Д-р Клайн отбелязва, че по отношение на отрицателните странични ефекти истинският риск е от човешки грешки: „Апаратът лесно може да бъде използван неправилно от зле обучен персонал и пациентите да получат изгаряния и евентуално постоянни разлики в цвета на кожата.” 

За да избегнете усложненията, проверете дали човекът, при който сте избрали да се подложите на терапия, има солиден брой доволни пациенти с добри резултати – и се погрижете да нямате тен на кожата преди това.

Как се различават терапиите с IPL и лазерните терапии

Докато повечето лазерни терапии си служат с усилена светлина, като излъчват насочен сноп с постоянна дължина на вълната, терапиите с IPL използват широкоспектърна видима светлина с множество дължини на вълните и образно казано рисуват с широка четка по кожата.

Според д-р Клайн благодарение на това IPL „може да атакува няколко различни кожни проблема едновременно, като например кафяви петна и червени участъци, докато лазерите – като насочен лъч с определена дължина на вълната – са способни да атакуват само един проблем, например кафявите петна или червенината, и т.н.”

Светлината на IPL също така е по-разсеяна, така че може да лекува кожата ви, без да уврежда горния слой, а това означава по-бързо възстановяване.

Отстраняване косми с IPL срещу лазерна епилация: Каква е разликата

Интензивната импулсна светлина се прилага и за епилиране, но не е така мощна, както лазерната терапия. „Може да се използва за това, но определено не е най-ефективният метод за отстраняване на косми – казва д-р Клайн. – Резултатите не са дългосрочни и тъй като нивото на енергията е по-ниско, има и данни за случаи, в които дори е стимулирала растежа на космите на места, където преди не е имало.”

Едно изследване от 2016 г. обаче, което обхваща 10 души с различни типове кожа, сравнява резултатите от IPL и от два различни лазера и установява, че между IPL с червен филтър, IPL с жълт филтър, диоден лазер на 810 nm и александритен лазер на 755 nm няма „статистически значима разлика в ефективността между четирите различни светлинни уреда.”

Има множество нескъпи апарати за IPL за епилация в домашни условия на пазара. Ефективността им варира, така че ако интересувате да купите домашен епилиращ апарат за IPL, прегледайте потребителските отзиви и преценете внимателно вариантите.

Колко струва терапията с IPL

 • Средна цена: 100 лв.

Цените варират въз основа на размера на третираната зона и броя на курсовете на лечение. В зависимост от тежестта на лекувания проблем, за да видите пълни резултати, ще ви трябват между една и шест процедури (с паузи от по 4 – 6 седмици между тях).

Алтернативи на IPL

 • Лазерите си служат с определена дължина на светлинните вълни, които са насочени към пигментите или хемоглобина (червените белтъци в кръвта) и изличават тъмни петна, премахват космите и намаляват червенините. 
 • Химическите пилинги използват киселинен разтвор, за да ексфолиират увредените горни слоеве на кожата и да разкрият по-здравите отдолу, като изравняват тена и намаляват фините линии и бръчките. 
 • Микродермабразиото се извършва с уред, който внимателно отстранява горния слой на кожата, като по този начин я освежава и изравнява цвета ѝ. 


Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари