Лазерен пилинг / Лазерен ресърфисинг
Лазерният пилинг е метод за освежване, уплътняване и стягане на кожата на лицето, чрез който се постига видимо подмладяване. При тази процедура се използват концентрирани лазерни импулси, като се премахват слоеве увредена кожа, за да се стимулира регенерирането на нови клетки. Резултатът е подобряване на тонуса и текстурата на кожата. Процедурата е известна и като лазерен ресърфисинг. Може да се прилага при третиране на фини линии и бръчки, на различни белези и увреждания от слънцето.

Лазерният пилинг премахва повърхностния слой на кожата, за да разкрие нова, свежа кожа. Той също така загрява долния слой, за да стимулира производството на колаген. Това контролирано микроувреждане провокира естествения лечебен отговор на организма, при който се ускорява клетъчния обмен.

Двата най-често срещани типа лазерни пилинга са с CO2 и ербий. Вашият дерматолог ще определи кой е най-добрият за вашата кожа, както и това от колко процедури се нуждаете.

Не се препоръчва лазерен пилинг, ако имате активно акне, тъй като лечението може да го влоши. Хората с по-тъмна кожа също трябва да избягват това лечение поради повишен риск от хипо- или хиперпигментация.

Месец преди лазерния пилинг спрете да пушите и не се излагайте на слънце, за да намалите риска от проблеми с пигментацията. Според някои специалисти месец преди процедурата трябва да се спре и посещаването на солариум. Вашият дерматолог може и да ви препоръча да използвате ретиноид, като Retin-A, в продължение на няколко седмици преди лазерния пилинг, за да се ускори процесът на клетъчен обмен.

Как протича лазерният пилинг?

Лазерният пилинг може да отнеме от 30 минути до два часа в зависимост от размера на третирания участък. Вашият дерматолог ще ви постави местна упойка, за да изтръпне кожата и да се обезболи. След това с лазерния апарат контролирано се пускат невидими лазерни лъчи в инфрачервения спектър, като се изпаряват микрони от епидермиса и с пълна точност се премахват фини линии и различни образувания. Ефектът е изглаждане на повърхността на кожата. При лазерния пилинг може да се обработва както кожата на цялото лице, така и да се акцентира само на отделни проблемни зони – кожата около очите, устата и др.

Преди да си тръгнете, дерматологът ще нанесе дебел слой мехлем върху лицето ви, а е възможно и да ви направи превръзка. Ще ви бъде необходим придружител, който да ви отведе у дома.

Вкъщи сложете пакети с лед върху лицето си и вземете болкоуспокояващо лекарство, което се продава без лекарска рецепта, препоръчано от вашия дерматолог.

Какво се очаква след лазерния пилинг?

Най-вероятно ще ви е нужна седмица възстановителен период. През това време кожата ще изглежда така, сякаш имате силно слънчево изгаряне. Може да е груба, подпухнала, да се образуват мехури. След няколко дни се образува коричка и кожата може да започне да се лющи.  Не белете тази кожа и не я дразнете; това може да причини белези.

Почиствайте кожата си няколко пъти на ден, като използвате физиологичен разтвор, за да предотвратите инфекция, и овлажнявайте кожата си според указанията на вашия дерматолог. Поддържането на кожата хидратирана и добре подхранена с мазнини насърчава по-бързото й заздравяване.

След седмица или две би трябвало да можете да използвате грим. След лазерния пилинг е важно задължително да слагате слънцезащитен крем (фактор 30 или по-висок), за да защитите новата си и много чувствителна кожа.

След като третираната област се обели и кожата ви заздравее напълно, ще видите забележителните промени. Имайте предвид обаче, че кожата ви може да розовее до една година, така че ще мине известно време, преди да видите крайните резултати.

Постигнатите резултати могат да продължат 8 – 10 години. Технически погледнато, те са перманентни, но кожата ви ще продължи да се променя с възрастта и под въздействието на факторите на околната среда като слънчева светлина например.

Колко струва лазерният пилинг?

Средна цена: 800 лв.

Диапазон: 700 – 1200 лв.

Цената на лазерния пилинг зависи от това колко сложна е самата процедура, какъв апарат използва вашият дерматолог, местоположението на неговата практика, броя на проведените процедури.

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари