Лазерно премахване на татуировкиПремахването на татуировки – или поне значително им заличаване – е процедура за “изтриване” на нежелана татуировка, коята се провежда с лазер (има и други методи за премахване на татуировки – като PhiRemoval). Той се насочва селективно и премахва мастилото, без да уврежда околната тъкан.

Лазерът доставя енергия с висока интензивност, която прониква в епидермиса (външния слой на кожата) и раздробява оцветителя на микрочастици мастило, които организмът метаболизира и в последствие отделя. Новите лазери и лазерни техники подобриха значително както самия процес, така и резултатите от него.

Хората все по-често искат да премахнат нежелани татуировки. Много пациенти съжаляват, че като млади са си направили татуировка, която вече, кaто по-възрастни не изразява тяхната идентичност. Често биват премахвани и козметични татуировки, като перманентен грим и микроблейдинг.

Предимства и недостатъци на премахването на татуировки

Предимства

 • Можете да се отървете от смущаващ, грозен или прекалено набиващ се на очи татус;
 • Времето за възстановяване след лазерната процедура е минимално. Ще имате само леко зачервяване, оток и понякога мехури на третираното място;
 • Можете да поискате специалистът да ви сложи упойка, за да сведете до минимум болката, която е подобна на тази, която сте изпитали по време на правенето на татуировката.

Недостатъци

 • Няма гаранция, че всяка татуировка може да бъде напълно премахната. В някои случаи тя ще бъде изсветлена, но няма да бъде изтрита изцяло;
 • Премахването на татуировка с лазер изисква няколко сесии и може да отнеме до две години за пълното й заличаване;
 • Премахването на татуировки е скъпо – колкото повече са сесиите, толкова по-висока става цената;
 • Лазерното премахване на татуси може да бъде рисковано за някои видове  кожа. По-специално, кожата с по-тъмен тен е с по-висок риск от изгаряне, белези и хиперпигментация, така че е важно да се намери специалист, който има много опит с премахването на татуировки върху тъмна кожа.

Колко струва премахването на татуировка с лазер?

Средна цена: 100 лв/сесия

Диапазон: 80 – 120 лв

Цената за премахване на татуировки зависи от няколко фактора, включително нивото на опитност на вашия специалист, размера на вашата татуировка, цвета на мастилото и вида на лазера, който се използва. В някои места цените се определят според размера на татуировката, докато в други има фиксирана цена на сесия.

Как се премахват татуровки?

Има много начини за премахване на татуировка, включително използване на химически пилинг, дермабразио или просто прикриване, за да се скрие татуировката. Въпреки това специлистите, които предлагат премахване на татуси, обикновено са съгласни, че лазерът е най-безопасният и най-надежден метод.

Ако решите да премахнете татуировката си с лазер, вашият лекар първо ще почисти областта и вероятно ще снима татуировката ви, за да документира напредъка по заличаването й.

Може да ви сложи локален обезболяващ крем 30 минути преди началото на сесията – или, ако татуировката не е твърде голяма, може да инжектира лидокаин, за да анестезира областта. Възможно е и да приложат лед или да охладят по друг начин мястото.

Каквато и техника за обезболяване да се използва, веднага след това ще получите чифт защитни очила, които да носите по време на процедурата. Докато вашият лекар прилага лазерната светлина върху кожата ви, мастилото абсорбира лазерната енергия, нагрява се и се разпада на микрочастици. Тялото ви ще изхвърли микрочастиците мастило през следващите няколко седмици и татуировката бавно ще започне да избледнява.

Коя е най-добрата лазерна техника за премахване на татуси?

Години наред наносекундните лазери с Q-превключване, като YAG, бяха най-желаният избор  за премахване на татуировки. Сега пикосекундните лазери, като PicoWay и PicoSure, стават все по-популярни.

Q-лазерът освобождава енергията си за една наносекунда, докато пикосекундните лазери правят това само за една пикосекунда или 1/1000 наносекунди. Смята се, че по-бързото освобождаване на енергия намалява риска от изгаряне на кожата или промяна на нейната пигментация. Някои изследвания сочат, че пикосекундните лазери са по-ефективни от Q-лазерите, докато според други това не е така.

Важен фактор е и дължината на вълната на лазера. Определени дължини на вълните са по-добри при премахването на специфични цветове мастило за татуси:

 • Черното мастило се отстранява при 1064 нанометра (nm), предлагани от Nd: YAG и Q-лазерни лазери.
 • Червеното, жълтото и оранжевото мастило се отстраняват с 532 nm, предлагани от Q-лазери.
 • По-светлите синкави, зелени и лилави мастила може да се трият по-добре с дължини на вълните между 690 nm и 765 nm, предлагани от александритните лазери. Някои цветове – като жълто, розово, тюркоазено и лилаво – са по-трудни за изтриване.

Понякога лекарите използват повече от един лазер, тъй като различните лазери предлагат уникални предимства и комбинирането им може да даде много по-добри резултати. Например, проучване, публикувано в медицинското списание “Журнал по дерматологична и естетична хирургия” показва, че комбинираната употреба на Q-лазер и фракционен лазер може да премахне татуировките по-бързо, с по-малко на брой сесии и с по-малко странични ефекти.

Боли ли премахването на татуировка с лазер?

Премахването на татуировката с лазер има някакво ниво на болка, но обикновено то не е нещо, непреодолимо. Повечето пациенти казват, че усещането наподобява първоначалната болка при татуирането.

Тъй като повечето лекари обезболяват мястото, болката от премахването на мастилото може и да не е кой знае каква. 

Колко време и колко сесии са необходими за премахване на татуировка?

Повечето лекари и дерматолози казват, че татуировките обикновено се премахват за от четири до шест сесии, но броят на сесиите, от които се нуждаете, до голяма степен зависи от дълбочината на татуса, вида и цвета на използваното мастило, цвета на кожата на пациенте и видовете лазери, използвани за премахването на татуировката. Добре е да имате предвид и следното:

 • Татуировките, които са на по-малко от година, се премахват по-трудно.
 • Избелването на татуси, разположени по-надолу по ръката или крака (където кръвоснабдяването е по-слабо), е по-трудно.
 • Премахването на бялото мастило може да е сложен процес, а зеленото мастило се премахва трудно.
 • Любителските татуировки се премахват много по-трудно от професионалните татуси.

Една сесия за премахване на татуировки може да отнеме от няколко минути за малки татуси до повече от час за по-големи – зависи до голяма степен от размера и цвета на мастилото. Сесиите обикновено не се правят една след друга; ще трябва да изчакате около осем седмици между тях, за да осигурите достатъчно време на кожата си за заздравяване. Правенето на сесиите през по-малко от 4 седмици значително увеличава риска от белези.

Какво да очаквате след процедура по премахване на татуировки?

След първата процедура татуировката ви трябва да изглежда леко избледняла. Често кожата около нея се подува, сърби, зачервява се, възможно е дори да се появят мехури.

Веднага след процедурата областта трябва да се изстуди. Може да се появи зачервяване и оток на мястото и това да продължи до два часа или повече. Може да има и прокървяване. Малките мехури в тертираната зона също не са необичайна реакция.

Върху мястото се нанася оклузивен мехлем (Аквафор, Бацитрацин или дори вазелин) и се слага превръзка. За да се ускори заздравяването, мехлемът трябва да се прилага няколко пъти на ден в продължение на няколко дни. За да намалите риска за хиперпигментация, е важно да избягвате излагането на слънце, докато кожата заздравява.

Премахва ли се напълно татуировката?

Повечето татуировки могат да бъдат напълно премахнати с от шест до осем лазерни сешсии. След като бъдат премахнати, от тях няма и следа. Някои татуировки обаче, като тези с лилаво мастило, са почти невъзможни за изтриване напълно и може да отнемат много повече сесии. Ако след процедурата по премахване ви остане бледо, размазано изображение, вариант е на това място да си направите нова татуировка.

Може ли татусът да се махне веднага след татуирането?

Повечето лекари препоръчват да изчакате поне шест седмици след татуирането, преди да се опитате да махнете татуировката.

Кожата ви се нуждае от време, за да заздравее, и премахването на татуировка твърде рано може да доведе до образуване на мехури и дори да ви останат белези.

Препоръчително е да изчакате поне шест седмици след татуирането, преди да се опитате да махнете татуировката.

Какви са рисковете и страничните ефекти от премахването на татуировки?

Най-често срещаните рискове са да ви останат белези или мастилото на татуса да стане с различен цвят.

По-сериозен (но рядък) риск е да развиете инфекция – например стафилококова. За да сведете до минимум този риск, отидете при опитен дерматолог, който спазва строги протоколи за чистота.

При хората с по-тъмен тен на кожата е по-трудно да се махнат татуировки, а рискът от усложнения – като образуване на мехури, инфекции и белези, е по-голям. Лазерните лъчи реагират на тъмния пигмент в мастилото за татуировки, но могат да реагират и на пигмента (меланин) в кожата, което може да причини изгаряния или хиперпигментация (изобилие от пигмент) или хипопигментация (липса на пигмент).

Хиперпигментацията може да се лекува с кремове за изсветляване на кожата, но хипопигментацията е трайна липса на пигмент и от нея остават белези. За да избегнат този негативен сценарий, повечето лазерни оператори използват по-ниски енергийни настройки при хора с по-тъмна кожа.

Ако сте направили някъкв вид алергична реакция към татуировката, когато са ви я правили, може да имате алергична реакция и към премахването на татуса. Микрочастиците мастило се пренасят в лимфните възли, които разпространяват реакцията, и могат да предизвикат анафилаксия (бърз спад на кръвното налягане, който блокира дихателните пътища, което затруднява дишането).

Според някои научни изследвания има опасност от алергична реакция от премахването на татуировка независимо, че не е имало алергичен отговор към самата татуировка. Това обаче са много редки случаи.

 

 

 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари