big circle
oval
Лице Устни

Лифтинг на устни / Липлифт

path lifting-na-ustni-ili-liplift

Повдигането на горната устна е хирургична процедура, при която се премахва тънка ивица кожа под носа, в резултат на което се скъсява браздата между носа и горната устна (филтрумът) и така се показва повече от червенината на лабиалния ръб, което прави устните по-плътни, по-женствени и изкусително красиви.

С процедурата се подчертава контурът на устните (границата между нормалната кожа на устните и лабиалния ръб), което дава по-ясно изразена и красива извивка на горната устна (Купидоновия лък) и леко откриване на резците за по-младежки вид.

Изключително индивидуализирана според нуждите на пациента, тази амбулаторна процедура се извършва под местна упойка и обикновено продължава около час. Сред нея остава един дискретен белег, който заздравява за няколко месеца. Пациентите често си правят и повдигане на ъгълчетата на устните, при което се изрязва или само кожа или кожа плюс мускули в ъглите на устните.

По-малко разпространени са процедурите за повдигане на долната устна. Те се прилагат при пациенти, които имат особено тънка долна устна или пък горната им устна е прекалено голяма. В резултат на естетичната интервенция устните им стават по-пропорционални и по-красиви.

 • Лифтингът на устни осигурява трайно по-пълни устни, без да е необходима непрекъсната поддръжка с филъри.
 • Това е относително лека процедура ог арсенала на пластичната хирургия и се прави под местна упойка.
 • Тъй като процедурата повдига устните, а не добавя обем, няма опасност резултатът да е „патешки устни“, които се получават понякога при инжектиране на филъри.
 • Може да придаде на устните по-пропорционален вид (спрямо останалата част от лицето), да подобри формата им и да се открият леко резците за по-младежки вид.

 Минуси

 • Ако хирургът премахне твърде много кожа, е много трудно да се възстанови липсващата дължина.
 • Процедурата дава представа за резците ви, така че ако те са обезцветени, неравномерно подредени или се застъпват, е по-добре да помислите за други опции – напр. филъри или импланти за устни.
 • Ще имате малък белег. „Винаги има белези в основата на носа. Но [ако повдигането на устните] се извърши добре, остава само много фин белег. След време той може да се подобри с лазерна процедура“ – казва д-р Гари Линков, лицев пластичен хирург от Ню Йорк.

 За кого е подходящо повдигането на устни

За да се получи красив, естествено изглеждащ резултат, е необходимо разстоянието между носа и горната устна да е поне 8 мм.

Д-р Рикардо Родригес, пластичен хирург, който често извършва лифтинг на горни устни и повдигане на ъгълчета в практиката си в Балтимор, Мериленд, обяснява, че пациентите прибягват до тази процедура по няколко различни причини. „Правя лифтинг на устни повече от 15 години и няма типичен пациент – обяснява д-р Родригес.  – Всеки пациент има свои собствени нужди и е важно да се разбере коя е идеалната за него форма на устните. Например някои пациенти искат ясно изразен Купидонов лък, други не."

Ето някои от най-често срещаните мотиви за повдигане на устните. 

 • Скъсяване на дълга устна. Някои хора имат доста по-дълга горна устна и затова са подходящи кандидати за процедурата, обяснява д-р Родригес. Той обаче предупреждава, че „при тези пациенти се изисква особено внимание, тъй като лошо планираното повдигане на устните може да доведе до твърде много показване на зъбите“.
 • Контрамерки на стареенето. Кожата между носа и контура на горната устна провисва с възрастта, в резултат на което понякога устните започват да изглеждат по-малки и по-ниско поставени. С повдигането се коригира този проблем.
 • Алтернатива на филърите за устни. „Инжектираните в устните филъри често причиняват изнасяне на горната устна напред и нейното провисване“ – казва д-р Линков. И д-р Родригес също често вижда било по-възрастни, било по-млади пациенти, които са опитвали филъри за устни и не са доволни от резултата. „Филърите удължават устната и създават неестествено изпъкване“ – казва той. За разлика от филърите, лифтингът на устни трайно подобрява тънките по природа устни или онези, които са изтънели с възрастта. „Комбинацията от намаляване на дължината, подчертаване на контура и лекото откриване на резците има огромно въздействие, което превъзхожда всичко, което може да се постигне с филърите.“
 • Леко разкриване на резците. Резултат от лифтинга на устните е показването на повече от резците, при което по-възрастни пациенти може да изглеждат по-млади. „Някои пациенти дори не са фокусирани конкретно върху устните, а просто искат да се вижда повече от резците им“ – казва д-р Родригес. В тези случаи той обикновено препоръчва комбинация от лифтинг на устните и посещение на естетичен стоматолог, за да се увеличи дължината на предните зъби.
 • Феминизиране на лицето. Д-р Родригес казва, че „лифтингът на устните може да има дълбоко феминизиращ ефект върху вида на лицето“, така че все по-често се извършва като процедура за промяна на пола.

 Какви са различните видове технологии за повдигане на устни

Има няколко различни подхода за повдигане на горната устна.

 • Най-често срещаната процедура е лифтинг на устните с техниката булхорн, наричана още субназален лифтинг на устните, при която се премахва кожа точно под и отстрани на ноздрите.
 • При италианския лифтинг на устните хирургът премахва две малки парченца кожа точно под ноздрите.
 • Технологията гълуинг включва един разрез между лабиалния ръб и кожата на горната устна. Д-р Родригес казва, че тази процедура е изпаднала в немилост, тъй като унищожава свиването на тъканите между нормалната кожа на устните и лабиалния ръб.

Повдигането на устните с булхорн технология започва, като вашият хирург първо рисува вълнообразна линия, наподобяваща рогове (тази форма също понякога се оприличава на мустаци или ангелски крила) точно под ноздрите ви, очертавайки къде планира да отреже и премахне кожа. Колкото по-голямо е изваденото парче, толкова по-голям ще бъде резултатът от повдигането. Цялата процедура отнема около час, след като маркирането завърши.

По време на процедурата няма да усещате болка, защото ще ви инжектират лидокаин. Вашият хирург ще направи фин разрез по очертаната линия, ще махне изрязаната кожа и ще пришие останалата кожа в основата на носа, което ще повдигне горната ви устна и незабавно ще съкрати филтрума.

За идеална дължина на филтрума се счита дължина от 10 – 12 мм, но лекарят ви може да реши да не го скъсява толкова. „Например, ако филтрумът е над 20 мм, намаляването му до 10 мм или дори 12 мм е голяма промяна за чертите на лицето – казва д-р Линков. – Така че при някой с дължина над 20 мм, скъсяването, което правя, е до около 14 – 15 мм.&ldqu

Повечето хора се връщат на работа след около седмица. Можете да очаквате разрезът да бъде зачервен или да има оток в продължение на седмица до 10 дни и може да имате синини около устата.

Вашият лекар вероятно ще ви посъветва да правите студени компреси, да вземате обезболяващи, които се продават без рецепта, да почиствате разреза с разреден водороден прекис и да слагате антибиотичен мехлем два пъти дневно в продължение на една седмица.

Също така ще трябва да се въздържате от пушене и прекалено натоварено дъвчене в продължение на две седмици.

За да се чувствате по-добре по време на началния следоперативен период, вашият лекар може и да ви препоръча да спите на две или три възглавници, за да поддържате главата си повдигната.

Конците могат да бъдат резорбиращи се, като в този случай няма да е необходимо да бъдат сваляни, или пък да не се резорбират – тогава трябва да се свалят седмица след процедурата.

Отокът трябва да премине най-тежката си фаза за една-две седмици и след това ще можете да покриете белега с грим. Отокът и зачервяването на белега с времето ще се подобрят и ще изчезнат почти изцяло след около три месеца.

Вашият лекар може да е нанесъл хирургично лепило върху областта на разреза, за да предпази конците и да намали риска от инфекция. Най-добре е да оставите лепилото да се отлепи от само себе си, затова се опитайте да не го белите или да го махате сами.

Ако забележите промяна в усещането близо до белега си, се консултерайте с вашия лекар. По данни на потребители се наблюдава загуба на чувствителността в устните или пък затруднения с говоренето след процедурата. Това трябва да е временно, но може да отнеме няколко месеца, за да се отмине напълно.

Устните ви ще изглеждат по-пълни веднага след повдигането, но няма да видите окончателния ефект, докато всички отоци, синини и белези не отшумят – обикновено след около три месеца. Лекарите в бранша казват, че за някои хора този дълъг период е неприемлив и те избират филърите за устни.

“Резултатите от хирургичната интервенция за повдигане на устни траят с години – казва д-р Робърт Сигал, пластичен хирург от Рестън, Вирджиния, който е направил повече от 1000 лифтинга на устни. – Това е изключително надеждна и дълготрайна процедура.&rdqu

Ефектът на правилно извършеното повдигане на устни трябва да продължи години наред, но е възможно устната да падне или да се удължи с течение на времето.

„Горната устна може да се удължи с 1 – 2 мм, когато мине много-много време. Повечето удължавания, които стават за кратък период от време или пък са по-големи от 2 мм, се дължат на неуспешно фиксиране на горната устна към стабилна основа – обяснява д-р Родригес. – Тъй като кожата на колумелата и ноздрите е подвижна и кожата на устната се придържа към мускула на устната, постоянното действие на устната създава постоянно напрежение в основата на носа. Това може да е причина устната да изглежда по-дълга. Ето защо някои пациенти се оплакват, че носът им се е удължил или върхът му се е повдигнал след повдигане на устните.&rdqu

Повечето от рисковете, свързани с повдигане на устните, се дължат на липсата на правилна фиксация.

„Когато горната устна не е фиксирана към стабилна основа, напрежението на силно подвижната устна се проявява по няколко начина“ – според д-р Родригес. Издърпването на устния мускул може да причини изкривяване на ноздрата или носа. Или белегът може да мигрира надолу и да стане по-видим. Напрежението може също да създаде повдигнат хипертрофичен белег, тъй като „организмът се опитва да предотврати разделянето на ръбовете на разреза, като отлага допълнителен колаген за повече сила“.

Лифтингът на устните може да доведе до перфектен резултат, „или може да бъде катастрофа, в зависимост от това как се извършва“, според пластичният хирург д-р Брент Моелкен от Бевърли Хилс, Калифорния. Потърсете опитен пластичен хирург с дългогодишен опит в правенето на лифтинг на устни, който може да прецени дали имате правилното съотношение устна/нос, за да постигнете желаните резултати.

Ако върху конците е нанесено хирургично лепило, не се опитвайте да го махнете сами и пазете разреза. Отстраняването на хирургично лепило увеличава риска от инфекция.

Има някои опасения за безопасността при комбинирането на лифтинг на устни с отворена ринопластика. Тъй като между двата разреза остава само малък остров кожа, е възможна некроза на кожата или прекомерно образуване на белези. Ако обмисляте да комбинирате тези процедури, не забравяйте да обсъдите рисковете с вашия лекар.

Общата цена обикновено включва разходи за хирургичното заведение, анестезия, следоперационна помощ и хонорар на хирурга. Средната цена за операцията е около 2000 лв. Лифтингът на устните е козметична хирургия, така че не се покрива от здравната застраховка.

Може да обмислите и някоя от следните процедури за уголемяване на устни, но не забравяйте, че никоя от тях не скъсява и не повдига устната.

Свързани клиники и салони
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече