Клиники и салони


Лингвални брекети
Лингвалните брекети са подобни на традиционните брекети за изправяне на зъбите с една ключова разлика: те се монтират на задната повърхност на зъбите, така че да не се виждат въобще.

Подобно на всички брекети и лингвалните правят корекции по подредбата на зъбите и захапката. Те затварят празнини между зъбите и наместват струпване на зъби един върху друг, като прилагат постоянен натиск, който подрежда зъбите. Вашият ортодонт може да адаптира лингвалните брекети към всеки зъб, за да реши вашите индивидуални проблеми. В някои случаи брекетите могат да бъдат поставени само на горните предни зъби, за да коригирате незначителни проблеми.

Единственото предимство на ливгвалните брекети спрямо традиционните е козметично, тъй като те се поставят върху задната повърхност на зъбите и така остават  скрити.

Авторите на излязла неотдана статия за лингвалната ортодонтия отбелязват, че „с нарастващия брой възрастни пациенти в ортодонтските практики лингвалните ортодонтски апарати стават предпочитан избор от пациентите поради естетическата си привлекателност.

Предимства и недостатъци на лингвалните брекети

Предимства

 • Хората срещу вас не виждат брекетите ви, когато говорите и се усмихвате, затова тези брекети са една от най-дискретните опции за корекция на зъбите;
 • Лингвалните брекети могат да поправят повечето видове проблеми с подравняването на зъбите. Зъбите се движат, когато върху тях се упражни натиск. Няма значение откъде идва натискът – от предната повърхност на зъбите или от задната повърхност, нито дали фиксаторите са прозрачни, пластмасови или подвижни;
 • За разлика от Invisalign, например, лингвалните не трябва да се свалят за миене на зъбите или при хранене;
 • Няма нужда да се притеснявате, че в брекетите ще се заклещи храна, която може да се види, тъй като те са скрити;
 • Не пречат на предпазителите за уста при спортни дейности;
 • Лингвалните брекети се нуждаят само от тънък слой дентално лепило – по-малко отколкото се нуждаят конвенционалните брекети;
 • Всяко обезцветяване или петна, които са резултат от носенето на брекети, ще бъдат върху задната повърхност на зъбите, а не на предната.

Недостатъци

 • Времето за лечение с лингвален ортодонтски апарат може да е по-дълго, отколкото при традиционните брекети;
 • Лингвалните брекети могат да пречат на движението на езика ви, да предизвикат дразнене, възпалени места и дори проблеми с говора, докато свикнете с тях;
 • Рутинното почистване може да отнеме повече време, защото е по-трудно да се види и да се стигне до задната повърхност на зъбите;
 • Поставянето на линвални брекети се предлага от по-малко ортодонти, защото изисква специфично обучение;
 • Тъй като изискват повече време и опит за поставяне и поддържка, лингвалните брекети могат да бъдат значително по-скъпи от традиционните.

Нужно ли е повече време за корекция на зъбите с лингвални брекети?

Да, времето за лечение може да e повече, тъй като наместването на зъбите обикновено става по-бавно. Лечението с лингвални брекети отнема 18 – 36 месеца, в зависимост от сложността на корекцията, докато лечението с традиционни брекети обикновено отнема от 18 до 22 месеца (макар че може да продължи и много повече време).

Всеки пациент ли е пододящ за лечение с лингвални брекети?

Лингвалните брекети могат да коригират повечето видове неправилно подравняване на зъбите. Лингвалните брекети могат да поправят повечето от недостатъците – дупките или струпването. Но все пак пациент с много дълбока захапка може да не е подходящ кандидат, защото лингвалните брекети ще му пречат да отхапва и да дъвче.

Тези брекети ще бъдат трудни за регулиране при всеки, който свири на музикален инструмент с устата – като кларинет например. От друга страна, лингвалните брекети са особено популярни сред хората, които тренират контактни спортове и редовно използват предпазител за устата.

Ако искате да се усмихвате широко, лингвалните брекети може да са добър вариант. Много ортодонти предпочитат лингвалните брекети при възрастни, за да си запазят широката усмивка по време на лечението.

Как действат лингвалните брекети?

Подобно на традиционните видове брекети лингвалните прилагат непрекъснат натиск, за да подредят зъбите. Това помага да се затворят празнините, да се пренаредят зъбите и да се подобри вашата захапка.

Някои видове лингвални брекети използват стандартни елементи, докато други са силно индивидуализирани и се изработват по поръчка, което допринася за по-високата им цена.

Като цяло, стандартните лингвални брекети са подходящи за пациенти, които се нуждаят от по-лека степен на корекция. По-сложните случаи за лечение обикновено изискват индивидуализирани решения.

Процесът на дентална корекция с брекети обикновено започва с изчерпателен преглед и рентгенова снимка. Това ориентира специалистите за състоянието на вашите зъби и околозъбните меки тъкани. След това ортодонтът изготвя подробен план за лечението ви.

Повечето зъболекари се опитват да избягват ваденето на зъби, но ако имате прекалено много зъби спрямо челюстта ви и мястото в нея е ограничено, това също е възможно решение. Вашият ортодонт може да препоръча изваждане на един или повече постоянни зъби, за да се осигури място за удобно наместване на останалите зъби. Това позволява на зъбите да се напаснат по-добре и също така създава достатъчно място за почистване.

Обикновено са необходими четири седмици след първоначалната консултация.

Как се монтират лингвалните брекети?

Вашият ортодонт ще подготви зъбите ви за залепване на брекетите, като ги почисти и полира, а после нанася дентално лепило. Брекетите се поставят върху трансферни шини, чрез които се позиционират върху дъбите. Когато лепилото напълно стегне, шината се отстранява, оставяйки брекетите залепени за зъбите. След това се прикачат телените елементи на място и се затягат, за да оказват натиск, който подрежда зъбите.

Кои са най-популярните лингвални брекети?

 • Incognito е марка лингвални брекети, които са персонализирани според устата ви, за да осигурят много прецизно движение на зъбите. Те се правят от злато, а не от стомана, което може да ги направи по-удобни. 
 • Лингвалният ортодонтски апарат STb Light е линия самозатягащи се брекети с акцент върху комфорта. Възможно е тези брекети да са по-рентабилни от Incognito.
 •  iBraces са особено незабележими. Те също са персонализирани, като са от подобна ценова категория като Incognito.

 Засягат ли говора лингвалните брекети?

Да, лингвалните брекети могат да създадат затруднения при говора. Например,  можете да започнете да шъшкате. Когато хората говорят, езикът им докосва задната част на зъбите, за да се артикулират определени звуци – като звука “С”. Тъй като брекетите са на задната повърхност на зъбите, трябва да предвидите, че речта може да бъде засегната.

С времето езикът свиква и намира ново място, за да произвежда определени звуци. Само малък процент пациенти продължават да имат затруднения с говора по време на лечението си.

По-болезнени ли са лингвалните брекети?

Стоматологичната литература и отзивите на пациентите показват, че лингвалните брекети могат да бъдат по-неудобни, особено на езика, в сравнение с традиционните брекети. Всъщност според много пациенти лечението „Не си заслужава“ поради неудобството. Езикът се удря в дъното на лингвалните брекети и може да се получат ранички, възможно е и да има леки порязвания по меките тъкани в устната кухина, преди пациентите да свикнат с брекетите. При това ортодонско решение може да има и затруднения с храненето. Вашият зъболекар може да препоръча помощни методи. Гелове за облекчаване на болката и води за уста също са полезни, докато чакате езикът ви да свикне.

Какво не може да се яде по врече на лечение с лингвални брекети?

При лингвалните брекети има редица диетологични ограничения.

Препоръчително е да избягвате:

 • Трудни за дъвчене храни като гевреци, пържоли, твърда коричка на пица
 • Твърди храни – ядки, пуканки, твърди бонбони
 • Храни, които са „лепкави“, като карамели, дъвки и меки бонбони. „Те могат да счупят брекетите или пък да се заклещят около тях, което може да доведе до кариес“, казва д-р Давидовиц. За да не повредите брекетите си, той препоръчва да нарязвате храната на парчета с размер на хапка, а не да „забивате зъби“ в храни като царевица в кочан, моркови или ябълки.

Как да почиствате зъбите си, когато сте с лигвални брекети?

Добрата хигиена на устната кухина помага да се сведе до минимум времето за лечение и допринася за здравословен резултат, така че трябва да миете зъбите си с обикновена четка за зъби и паста за зъби с флуор след всяко хранене. Използването на вода за уста също е важно.

Много пациенти с лингвални брекети споделят, че почистването с конци за зъби е проблем и в брекетите се заклещват частици храна. Може да опитате да почиствате зъбите си с интердантална четка. Тези четки са създадени специално за почистване на междузъбното пространство.

Колко дълго се носят лингвалните брекети?

Планът за лечение на всеки пациент е различен, но най-често е с продължитебност от 18 месеца до три години.

След като ви свалят брекетите, вашият зъболекар ще ви инструктира да носите фиксатор. Според Aмериканската асоциация на ортодонтите фиксаторите дават възможност на костта, която държи зъбите, да се възстанови след наместването на зъбите. Фиксаторите също така поддържат новите позиции на зъбите след приключване на активното лечение.

Колко струват ливгвалните брекети?

Средна цена: 8000 лв.

Цената на лингвалните брекети зависи от нивото на опитност на вашия ортодонт, местоположението на практиката му, дължината на лечението и дали брекетите ще бъдат  персонализирани.


 

 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари