big circle
oval
Гърди Торс

Липофилинг гърди / Увеличаване на бюста със собствени мазнини

path lipofiling-gardi-uvelichavane-na-byusta-sas-sobstveni-maznini
 • Постига се умерено увеличаване на размера с помощта на собствената ви мастна тъкан, като рискът от алергична реакция е сведен до минимум.  
 • Пациентките „печелят“ извайване на фигурата благодарение на това, че излишните мазнини  се отстраняват от определени места чрез липосукция. 
 • Щом тялото се възстанови от процедурата, гърдите са абсолютно естествени на външен вид и на усещане, а резултатите са постоянни.  
 • Разрезите и белезите са минимални – само 4-милиметровите отвори, използвани за извличане на мазнините чрез липосукцията, и миниатюрните точки от инжектирането. 
 • Рисковете, които съпътстват гръдните импланти, тук не съществуват. 
 • Повечето лекари смятат, че е безопасна интервенция с кратко време за възстановяване. „Като цяло процедурата е нискорискова, особено в сравнение с уголемяването на гърдите с импланти” – казва д-р Джъстин Йовино, пластичен хирург в Бевърли Хилс, Калифорния. 
 • Оцеляването на мастната тъкан е непредвидимо: около 50 – 70% от клетките преживяват трансфера. Те разчитат на кръвоснабдяването в гърдата и може да не запазят жизнеспособността си. В най-лошия случай симптомите на некрозата (клетъчната смърт) на мастната тъкан включват болка, кървене, промяна в цвета на кожата на тъмносин или черен, изтръпване, температура и рани.  
 • Възможно е да се получи и асиметрия – ако от едната страна оцелее повече мастна тъкан. „Имплантите осигуряват гарантирани резултати по отношение на размера” – казва далаският пластичен хирург д-р Джон Бърнс.  
 • Пациентките, които търсят голяма промяна (повече от два размера чашки), може да не получат желаните резултати или да имат нужда от повече от един трансфер.
 • Заради допълнителния разход за липосукция трансферът на мастна тъкан е по-скъп от уголемяването на бюста с импланти. 

За да бъдете добър кандидат за уголемяване на бюста, трябва да сте в добро здраве. Вашият лекар ще ви поиска пълно медицинско досие, включително информация за всякакви настоящи здравословни проблеми. Ако пушите, трябва да спрете цигарите преди операцията.

За да се подложите на операцията, трябва да имате достатъчно мазнини за постигане на желаните резултати. В повечето случаи се извличат поне 1000 милилитра чисти мазнини, така че ако сте от по-слабите жени, може да не се класирате. 

Важно е и да имате реалистични очаквания и да останете отворени и за други възможности. Например, процедурата не повдига увиснали гърди, нито подобрява външния вид на кожата, когато тя е разтегната или прилича на креп, така че пациентките трябва да имат кожа с добър тонус и еластичност – иначе може да се наложи да съчетаят трансфера на мазнини с лифтинг на бюста.

Операцията отнема между два и шест часа в зависимост от обема мазнини, които се прехвърлят, и опита на хирурга. Включва три етапа:

През първите няколко дни е нормално да усещате лека болезненост в гърдите и частите от тялото, откъдето е била извлечена мастната тъкан. Обикновено за справянето с болката се изписват или леки обезболяващи с рецепта, или такива в свободна продажба.

Може да очаквате да получите известен оток и синини. Натъртванията и синините от липосукцията обикновено траят около две седмици; тези на гърдите би трябвало да изчезнат до месец. „Синините и отокът на гърдите са по-силни, отколкото при гръдните импланти” – казва д-р Бърнс.   

Повечето жени се връщат на работа до седмица. Ден след операцията спокойно ще можете да извършвате умерени физически дейности, но трябва да избягвате да се натоварвате, което включва вдигането на тежко и спортуване. След три седмици ще можете да включите кардио упражнения (включително сексуална активност), а след шест – упражнения с тежести и йога.

Хирургът ви може да ви предпише да носите компресионен сутиен през първите няколко дни, след което да преминете на спортен сутиен за месец, за да осигурите нежна подкрепа, която същевременно не нарушава притока на кръв и дава максимален шанс за оцеляване на мастните клетки. Добре е също така да спите по гръб или настрани, за да не притискате гърдите си.

Кога ще видите резултатите от уголемяването на бюста с трансфер на мазнини

 • На контролния преглед след седмица хирургът ви ще провери дали гърдите ви заздравяват нормално. Възможно е на този етап те да изглеждат по-големи от очакваното, но това е отчасти заради отока, заради който ще ги усещате много стегнати или дори твърди. Можете да облекчите дискомфорта и отока с лек масаж. 
 • До шест седмици отокът в подложените на липосукция участъци би трябвало да е спаднал достатъчно, за да видите резултатите от извайването на фигурата си. 
 • Шест месеца след операцията отокът в областта на гърдите би трябвало в голяма степен да е спаднал и да чувствате гърдите си нормални. 
 • В рамките на година гърдите ви ще добият крайната си форма и размер.  

Съвет: Възможно е да са необходими няколко операции за присаждане, за да постигнете желания краен резултат. Добрата новина: вероятността от усложнения е по-малка, когато се инжектират по-малки обеми, така че тъканите да не се препълват.

Колко време траят резултатите от уголемяването на бюста с трансфер на мазнини

Прехвърлената мастна тъкан няма да оцелее на 100%, но мазнините, които останат три месеца след операцията, ще останат за постоянно. 

Най-голямото притеснение при трансфера на мазнини в гърдите е, че е трудно да се предвиди колко от мазнините ще бъдат резорбирани и колко ще останат на мястото, където са били инжектирани. Изчислено е, че през първите три месеца 30 – 50% от тези мастни клетки умират.

В очакване на тази загуба някои хирурзи инжектират повече, докато други прехвърлят по-малки количества мазнини чрез поредица операции. Някои също така прилагат трансфера на мазнини в съчетание с гръдни импланти, а не самостоятелно. „Завършването” на имплантирането с трансфер на мазнини изглажда вдълбнатините и осигурява един по-естествен вид и усещане. 

Когато постигнете желаните резултати (което може да бъде след множество операции), мастните клетки, които успешно са се интегрирали в гръдната тъкан, ще останат така, както са.

Разбира се, гърдите ви ще остаряват естествено заедно с останалата част от тялото ви, така че може да се променят под действието на възрастта и гравитацията. Въпреки това няма да има нужда мазнините, които са били прехвърлени и напълно са се интегрирали, да бъдат отстранявани или подменяни впоследствие, каквото е положението по принцип с гръдните импланти.

Необходимо ли е гръдната тъкан да се разширява с помощта на Brava

Наскоро едно изследване в журнала Plastic and Reconstructive Surgery показва, че разширяването на гръдната тъкан преди инжектирането с автоложни мазнини осигурява безопасна и ефективна алтернатива на реконструкцията на бюста с импланти. (Някои хирурзи извършват предварително разширяване, докато други не го правят.) 

По време на предварителното разширяване, което трае 3 до 5 седмици, пациентките носят Brava – подобно на сутиен приспособление, което постепенно разширява гърдите с помощта на нежен вакуум. Процесът би трябвало да направи допълнително място в гърдите заедно с „фибросъдово скеле”, в което да бъдат прехвърлени мастните клетки. Системата Brava увеличава и притока на кръв към мястото, което увеличава шансовете за оцеляване на клетките и получаване на по-надеждни резултати. 

Лекарите съобщават за задоволителни резултати, както със, така и без Brava, и казват, че използването на системата не е задължително, но може да помогне в някои случаи.

„Ако донорните места за мазнини и гръдните тъкани са съвсем минимални, [Brava] вероятно ще помогне, тъй като увеличава [задържането на мазнините], поне според ранните проучвания към момента – обяснява д-р Лари Ничър, пластичен хирург в Нюпорт Бийч, Калифорния. – Ако имате достатъчно мазнини за прехвърляне обаче, тогава с времето и може би с допълнителна операция за трансфер [вместо да се мъчите и да се вкарвате в разходи със системата Brava], вероятно накрая ще получите същия резултат.”

Какви са рисковете и страничните ефекти от уголемяването на бюста с трансфер на мазнини

Рисковете от операцията включват появата на бучки, възли и кисти в гърдите и вдлъбнатини и неравности на мястото на извличането на мастната тъкан. 

Инжекциите с мазнини крият рискове при жени, които кърмят, допълва д-р Елизабет Слас Лий, пластичен хирург в Лафайет, Калифорния:

„За разлика от поставянето на имплант, при което цялата работа се извършва надълбоко в гърдата, присаждането на мастна тъкан включва многократни убождания с голяма игла в гръдната тъкан – и логично, има риск от нараняване на млечните жлези и канали, което да се отрази и на кърменето.” Към момента няма научни изследвания върху начина, по който процедурата се отразява върху млечните канали и жлези на жените.

Инжекциите с мастна тъкан могат да попречат и на прегледите за скрининг на гърдите. Заради обема мазнини, който е необходим за уголемяване на гърдите, методът крие риск от микрокалцификация (когато мастните клетки загинат, но не се разградят). Микрокалцификатите не са злокачествени, но могат да попречат на мамографските изследвания.

Въпреки това според едно изследване от 2019 г. при хората, които се подлагат на уголемяване на бюста с трансфер на мазнини, няма повишен риск от рак на гърдата.

Колко струва уголемяването на бюста с трансфер на мазнини

 • Средна цена: 5000 лв

Цената зависи от количеството извлечена мастна тъкан, опита на лекаря и клиниката, където той практикува.

Като цяло трансферът на мазнини в гърдите е по-скъп от импланти, защото включва липосукция като задължителна допълнителна стъпка. По същество, плащате за две операции.

Алтернативи на уголемяването на бюста с трансфер на мазнини

Най-широко прилаганият традиционен метод за уголемяване на бюста е с поставяне на импланти. Тези гъвкави приспособления, пълни със силиконов гел или физиологичен разтвор (солена вода), се вкарват през разрез и се поставят под или над гръдния мускул. Най-новите данни от Американското дружество на естетичните пластични хирурзи сочат, че при 87% от операциите за уголемяване на бюста днес се използват силиконови импланти. 

Жените имат и голям избор от варианти за реконструкция на гърдите – включително такива с ламбо, при които се използват собствените ви тъкани (обикновено от корема или ханша).

 • На контролния преглед след седмица хирургът ви ще провери дали гърдите ви заздравяват нормално. Възможно е на този етап те да изглеждат по-големи от очакваното, но това е отчасти заради отока, заради който ще ги усещате много стегнати или дори твърди. Можете да облекчите дискомфорта и отока с лек масаж. 
 • До шест седмици отокът в подложените на липосукция участъци би трябвало да е спаднал достатъчно, за да видите резултатите от извайването на фигурата си. 
 • Шест месеца след операцията отокът в областта на гърдите би трябвало в голяма степен да е спаднал и да чувствате гърдите си нормални. 
 • В рамките на година гърдите ви ще добият крайната си форма и размер.  

Съвет: Възможно е да са необходими няколко операции за присаждане, за да постигнете желания краен резултат. Добрата новина: вероятността от усложнения е по-малка, когато се инжектират по-малки обеми, така че тъканите да не се препълват.

Прехвърлената мастна тъкан няма да оцелее на 100%, но мазнините, които останат три месеца след операцията, ще останат за постоянно. 

Най-голямото притеснение при трансфера на мазнини в гърдите е, че е трудно да се предвиди колко от мазнините ще бъдат резорбирани и колко ще останат на мястото, където са били инжектирани. Изчислено е, че през първите три месеца 30 – 50% от тези мастни клетки умират.

В очакване на тази загуба някои хирурзи инжектират повече, докато други прехвърлят по-малки количества мазнини чрез поредица операции. Някои също така прилагат трансфера на мазнини в съчетание с гръдни импланти, а не самостоятелно. „Завършването” на имплантирането с трансфер на мазнини изглажда вдълбнатините и осигурява един по-естествен вид и усещане. 

Когато постигнете желаните резултати (което може да бъде след множество операции), мастните клетки, които успешно са се интегрирали в гръдната тъкан, ще останат така, както са.

Разбира се, гърдите ви ще остаряват естествено заедно с останалата част от тялото ви, така че може да се променят под действието на възрастта и гравитацията. Въпреки това няма да има нужда мазнините, които са били прехвърлени и напълно са се интегрирали, да бъдат отстранявани или подменяни впоследствие, каквото е положението по принцип с гръдните импланти.

Наскоро едно изследване в журнала Plastic and Reconstructive Surgery показва, че разширяването на гръдната тъкан преди инжектирането с автоложни мазнини осигурява безопасна и ефективна алтернатива на реконструкцията на бюста с импланти. (Някои хирурзи извършват предварително разширяване, докато други не го правят.) 

По време на предварителното разширяване, което трае 3 до 5 седмици, пациентките носят Brava – подобно на сутиен приспособление, което постепенно разширява гърдите с помощта на нежен вакуум. Процесът би трябвало да направи допълнително място в гърдите заедно с „фибросъдово скеле”, в което да бъдат прехвърлени мастните клетки. Системата Brava увеличава и притока на кръв към мястото, което увеличава шансовете за оцеляване на клетките и получаване на по-надеждни резултати. 

Лекарите съобщават за задоволителни резултати, както със, така и без Brava, и казват, че използването на системата не е задължително, но може да помогне в някои случаи.

„Ако донорните места за мазнини и гръдните тъкани са съвсем минимални, [Brava] вероятно ще помогне, тъй като увеличава [задържането на мазнините], поне според ранните проучвания към момента – обяснява д-р Лари Ничър, пластичен хирург в Нюпорт Бийч, Калифорния. – Ако имате достатъчно мазнини за прехвърляне обаче, тогава с времето и може би с допълнителна операция за трансфер [вместо да се мъчите и да се вкарвате в разходи със системата Brava], вероятно накрая ще получите същия резултат.”

Рисковете от операцията включват появата на бучки, възли и кисти в гърдите и вдлъбнатини и неравности на мястото на извличането на мастната тъкан. 

Инжекциите с мазнини крият рискове при жени, които кърмят, допълва д-р Елизабет Слас Лий, пластичен хирург в Лафайет, Калифорния:

„За разлика от поставянето на имплант, при което цялата работа се извършва надълбоко в гърдата, присаждането на мастна тъкан включва многократни убождания с голяма игла в гръдната тъкан – и логично, има риск от нараняване на млечните жлези и канали, което да се отрази и на кърменето.” Към момента няма научни изследвания върху начина, по който процедурата се отразява върху млечните канали и жлези на жените.

Инжекциите с мастна тъкан могат да попречат и на прегледите за скрининг на гърдите. Заради обема мазнини, който е необходим за уголемяване на гърдите, методът крие риск от микрокалцификация (когато мастните клетки загинат, но не се разградят). Микрокалцификатите не са злокачествени, но могат да попречат на мамографските изследвания.

Въпреки това според едно изследване от 2019 г. при хората, които се подлагат на уголемяване на бюста с трансфер на мазнини, няма повишен риск от рак на гърдата.

 • Средна цена: 5000 лв

Цената зависи от количеството извлечена мастна тъкан, опита на лекаря и клиниката, където той практикува.

Като цяло трансферът на мазнини в гърдите е по-скъп от импланти, защото включва липосукция като задължителна допълнителна стъпка. По същество, плащате за две операции.

Най-широко прилаганият традиционен метод за уголемяване на бюста е с поставяне на импланти. Тези гъвкави приспособления, пълни със силиконов гел или физиологичен разтвор (солена вода), се вкарват през разрез и се поставят под или над гръдния мускул. Най-новите данни от Американското дружество на естетичните пластични хирурзи сочат, че при 87% от операциите за уголемяване на бюста днес се използват силиконови импланти. 

Жените имат и голям избор от варианти за реконструкция на гърдите – включително такива с ламбо, при които се използват собствените ви тъкани (обикновено от корема или ханша).

Свързани клиники и салони

oval

Отзиви

Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече