Оформяне на тялото със SculpSureSculpSure е нехирургична терапия за контуриране на тялото, която използва диоднолазерна енергия за трайно унищожаване на упоритите мастни клетки. Лечението е популярно за намаляване на нежеланите мазнини по корема, хълбоците, гърба, бедрата и под брадичката – особено сред хората, които искат да избегнат по-инвазивната липосукция.

Тези лазерни процедури са сравнително бързи и не изискват вземане на болнични, така че можете веднага да се върнете на работа (или дори да отидете на фитнес), без никой да разбере, че сте се подлагали на нещо.

Една процедура със SculpSure може да унищожи до 24% от мастните клетки в третираната област – така че може да са ви необходими две или повече процедури с интервал от около два месеца, за да постигнете целите си.

Системата SculpSure охлажда повърхността на кожата, а лазерната ѝ енергия загрява само подлежащите мастни клетки, като ги уврежда до степен да не могат да оцелеят. През следващите дни и седмици тялото ги изхвърля през лимфната система.

В рамките на 6 седмици би трябвало да започнете да виждате резултати, а до 3 месеца става явен и пълният ефект от лечението.

Мастните клетки, които губите, не се възстановяват, но ако все пак напълнеете, оставащите могат да се уголемят или да се образуват нови, така че здравословното хранене и редовното движение са от ключово значение за запазване на вашите резултати.

Плюсове и минуси на SculpSure

Плюсове

 • SculpSure е неинвазивно лечение, което не изисква отсъствие от работа и е с минимални странични ефекти
 • С него могат да се третират както повърхностните мазнини, които се намират непосредствено под кожата, така и разположените в дълбочина
 • Доказано е, че стяга и кожата
 • Унищожените мастни клетки не се връщат, така че ако поддържате теглото си стабилно, резултатите ще са постоянни

 Минуси

 • Резултатите не са толкова очевидни, колкото при липосукцията, като понякога трябва да минат 3 месеца, за да видите крайния резултат
 • Може да се наложи да преминете два или три курса на лечение, за да постигнете целите си
 • В продължение на седмица преди и седмица след процедурата трябва да пазите третираната зона от излагане на слънце, за да избегнете риска от изгаряне
 • SculpSure не е процедура за отслабване и трябва да сте не повече от 15 кг над идеалното си тегло или индексът на телесната ви маса да е максимум 30

Кой е добър кандидат за SculpSure

SculpSure е за хора, чиито мазнини не се поддават на диети и упражнения. Идеалният пациент е активен и като цяло здрав, но има упорити мастни натрупвания в определени зони, които не се повлияват от каквито и да било количества спорт и диети.

Най-подходящи за SculpSure са хората с не повече от 15 кг над идеалното си тегло, с индекс на телесната маса (ИТМ) 30 или по-малко.

Хора с различни степени на еластичност на кожата биха могли да са добри кандидати.

Как протича лечението със SculpSure

Ще започнете с консултация с вашия лекар, който ще определи дали сте подходящи за процедурата. Ако и двамата установите, че SculpSure е най-добрият вариант за постигане на целите ви, с ваше участие той ще изготви план за лечение, който да съответства на желаните от вас резултати, морфологията (конструкцията на тялото ви) и индекса на телесната ви маса.

Когато дойде часът за вашата процедура, ще ви поставят в седнало или легнало положение, ще сложат специални рамки върху набелязаните области на тялото и ще увият SculpSure подобно на колан за цяло тяло, като закачат четирите му апликатора за рамките. Всяко лечение отнема около 25 минути, като точното време зависи от размера на третираната зона. За една процедура могат да се третират няколко зони. Можете да отидете през обедната си почивка и след това да се върнете в офиса, без никой нищо да разбере.

През първите 4 минути пациентите усещат незабавно охлаждане и постепенно затопляне в третираната зоната, а след това, през следващите 21 минути – редуване на загряване и охлаждане. Охлаждането предпазва повърхността на кожата от прегряване, докато лазерът се включва и изключва, благодарение на което процедурата става по-приятна.

Усещанията за бодеж и изтръпване не притесняват повечето хора, но прагът на болката е различен за всеки. Според Американското дружество на пластичните хирурзи SculpSure загрява мастните клетки до около 42 градуса, така че няма как да не усетите нещо. Някои от подложилите се на процедурата казват, че е била по-болезнена, отколкото са очаквали. Ако се притеснявате от болката, предварително обсъдете възможностите за прилагане на обезболяващи с вашия лекар.

Какво да очаквате след SculpSure

През първите няколко дни след лечението си е възможно да имате зачервяване, синини и оток в третираната зона. Възможно е да има и болезненост, така че може да ви бъдат по-удобни дрехи с по-свободна еластична талия отколкото тесни дънки, например.

Тази чувствителност в третираната зона може да продължи и две седмици след лечението. Хидратирайте се особено добре през това време, за да помогнете на тялото да се изчисти от унищожените мастни клетки.

Възможно е след лечението да се образуват бучки, но не се случва много често. Лекарите обикновено препоръчват на пациентите да масажират третираната зона по два пъти на ден, за да помогнат на бучките от увредени мастни клетки да изчезнат сами.

Рискове и странични ефекти от SculpSure

SculpSure е нискорискова процедура, но има някои възможни странични ефекти:

 • Болка като от натъртване и синини. За да сведете този риск до минимум, през седмицата преди процедурата и за няколко дни след нея оставете алкохола, рибеното масло, аспирина, ибупрофена и всичко друго, което може да разреди кръвта и приемът му не е задължителен по здравословни причини.  
 • Слънчеви изгаряния. Лекарите препоръчват в продължение на една седмица преди и една седмица след процедурата да пазите третираната зона от слънце. 
 • Бучки от увредените мастни клетки. 
 • Кога ще видите резултати от SculpSure

След 6 до 8 седмици ще забележите подобрение, а в рамките на 12 седмици ще видите и крайните резултати. Същата зона може да се третира отново след няколко месеца, ако пациентът иска допълнително намаляване на мазнините. Повечето хора се нуждаят от два или повече курса на лечение, за да постигнат желаните резултати, тъй като всяка процедура SculpSure унищожава до 24% от мастните клетки в целевата област.

Перманентни ли са резултатите от SculpSure

Унищожените мастни клетки не се регенерират, така че трайността на резултатите ви зависи от това да поддържате теглото си постоянно и не спирате да спортувате.

В случай че напълнеете, оставащите мастни клетки може да се уголемят – и е възможно хора, които натрупат свръхтегло, да произведат нови мастни клетки.

Колко струва SculpSure

 • Средна цена: 500 лв

Сумата, която ще платите в крайна сметка, зависи от размера на набелязаната за третиране зона, от броя на процедурите, необходими за да получите желаните резултати, опита на лекаря ви и местоположението на практиката му.

В някои кабинети този тип лечение се извършва от обучен член на медицинския персонал на лекаря, като медицинска сестра, козметик или асистент (а не от самия лекар). Не забравяйте да попитате кой ще проведе вашата процедура и да се уверите, че се чувствате комфортно с неговото ниво на опит.

CoolSculpting или SculpSure: Каква е разликата

CoolSculpting намалява нежеланите мазнини, като замразява мастните клетки. Също като при SculpSure увредените мастни клетки се отделят чрез лимфната система. Основната разлика между двете системи е, че SculpSure използва контролирана топлина, докато CoolSculpting – контролирано охлаждане, или криолиполиза.

Според едно проучване от 2016 г., публикувано от Journal of Drugs in Dermatology, 98% от подложилите се на SculpSure са доволни от резултатите си в сравнение със 73% от изпробвалите CoolSculpting. 

Друга разлика между CoolSculpting и SculpSure е, че при първото някои пациенти развиват страничен ефект, наречен хиперплазия на мастната тъкан, при която мастните клетки реагират на екстремния студ чрез разширяване.

Според производителя на CoolSculpting хиперплазията на мастната тъкан се появява след 0,025% от леченията, но едно проучване от 2018 г. заключава, че процентът може би достига цели 0,72% (1 на всеки 138 лечения с криолиполиза). Този страничен ефект не е наблюдаван при пациенти, лекувани със SculpSure. Това е важна причина да предпочитам да предлагам SculpSure вместо CoolSculpting на моите пациенти.

BTL Emsculpt или SculpSure: Каква е разликата

Emsculpt е по-ново нехирургично лечение за контуриране на тялото, което използва електромагнитно поле за стимулиране на бързи мускулни контракции. Първоначално използвана за изгаряне на излишните мазнини на седалището и около коремните и разположените по диагонал мускули по тялото, системата Emsculpt вече е одобрена за третиране на бицепсите, трицепсите, бедрата и прасците. Ако вече сте в добра форма и искате да станете по-стегнати, Emsculpt може да е точно за вас.

Vanquish или Sculpsure: Каква е разликата

Vanquish е друга нехирургична процедура за контуриране на тялото, която си служи с радиочестотна енергия за загряване и елиминиране на мастните клетки по корема и бедрата. За разлика от SculpSure системата Vanquish е безконтактна и не докосва кожата ви. В рамките на една процедура с Vanquish могат да се третират големи зони и е доказано, че тя безопасно доставя радиочестотна енергия до цялата средна част на тялото, като едно проучване отчита трайни резултати при над 75% от пациентите четири години след лечението.

Кои са някои от алтернативите на SculpSure

Ако сте готови за минимално инвазивна хирургическа операция, помислете за липосукция. При нея използват тънка тръба, наречена канюла, за да се изсмучат мастните клетки, за което са необходими миниатюрни разрези (за да се вкара канюлата) и съответно може да доведе до образуване на белези. Освен това е по-скъпа и налага да си вземете болничен за една до две седмици. Също така крие риск от асиметрия, поява на неравности по кожата и твърда цикатриксна тъкан, особено ако хирургът е неопитен. Но според отзиви на пациенти липосукцията си струва като процедура и дава видими резултати много по-бързо от всички нехирургични варианти.

Източници и изследвания

Chilukuri S., Mueller G., “Hands-Free” Noninvasive Body Contouring Devices: Review of Effectiveness and Patient Satisfaction (2016)

Hayre N., Jenkin P., Palm M., A Clinical Evaluation of a Next Generation, Non-Invasive, Selective Radiofrequency, Hands-Free, Body-Shaping Device (2016)

 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари