big circle
oval
Вежди Устни Очи

Перманентен грим

path permanenten-grim

Перманентният грим, известен също като перманентна козметика или микропигментация, е мастило или пигмент, който най-често се използва, за да придаде форма и цвят на веждите, за очна линия или за да подсили цвета на устните. Подобно на татуировките, мастилото се поставя дълбоко в кожата, което прави гримът постоянен.

Перманентният грим е добро решение за всеки, желае да си спести времето за всекидневната сутрешна рутина.

 • Спестява време.
 • Еднократна процедура (макар че може да се нуждаете от нови процедури, тъй като с течение на времето гримът избледнява).
 • Дава възможност на хората, които не са сръчни в поставянето на грим, да имат вида, който искат.
 • Може да помогне за свеждане до минимум на появата на белези.
 • След процедурата по поставяне на перманентен грим може да се появят келоиди и други аномалии, ако сте с по-тъмна кожа или сте склонни към образуване на белези.
 • Ако не сте доволни от резултатите, премахването на перманентния грим е болезнено и протича в няколко сесии.
 • Повечето хора изпитват известна болка или дискомфорт по време на процедурата.

Средна цена: 300 лв

Диапазон:  250 – 450 лв

Цената варира в зависимост от вида грим, това колко области са третирани, броя посещения, от които се нуждаете, нивото на опит на вашия специалист по естетически грижи и местоположението на неговата практика.

Тъй като процедурата има определящ ефект върху вашия външен вид и зависи силно от уменията и преценката на специалиста, бъдете внимателни с избора. Започнете избора си, като се съсредоточите върху лицензираните специалисти, които спазват стриктни стерилизационни и санитарни практики и използват модерно оборудване в професионални салони. За да е добре обучен специалистът, неговото обучение би трябвало да е поне 100 часа

Както при всяка татуировка, вашата удовлетвореност от резултатите  ще зависи до голяма степен от артистичността и уменията на специалиста по естетика или перманентния гримьор.  Важно е да не подценявате процедурата. Внимателно проучете наличните възможности, вижте снимки на пациенти, на които този специалист е правил перманентен грим. За да получите представа за техните умения и естетически усет или преценка, поискайте да ви направят пробен неперманетен грим, за да сте сигурни, че ще бъдете доволни от окончателния си вид.

По време на първоначалната консултация обсъдете желания от вас форма и цвят. Носете ваши снимки, на които сте гримирани така, както искате да бъде перманентният ви грим. Обсъдете самата процедура, какъв метод за обезболяване ще се използва, за да се чувствате комфортно, както и какви ще бъдат последващите грижи.

Процедурите за перманентен грим обикновено отнемат от два до три часа в зависимост от това колко области ще правите. Най-често месец по-късно се състои по-кратко проследяващо посещение, за оценка на резултатите, проверка на възстановителния процес и оформяне на финалните щрихи.

Повечето хора изпитват известен дискомфорт по време на процедурата за поставяне на перманентен грим. Много гримьори предлагат локален анестетик, който да помогне за намаляване на болката. Нормално е да се появи леко кървене.

Нанасянето на пигмент се извършва със специално ръчно устройство, традиционна машина за татуировки, писалка или ротационна машина.

За перманентни вежди: Най-често използваната техника за създаване на пълни вежди е микроблейдингът. Тази процедура всъщност е полупостоянна, за разлика от много други козметични татуировки, и ще се нуждаете от проследяване малко след първото ви посещение.

По време на микроблейдинга вашият доставчик първо ще контурира новите ви вежди. След това ще премине през линиите с малко устройство, което използва няколко малки игли, за да се инжектира пигмент в горния слой на кожата ви. След това се правят фини линии пигмент, които приличат на отделни косъмчета.

За перманентна очна линия: Зоната първо се обезболява, след което се татуира фина линия директно по линията на миглите. Нови инструменти, като цифровия Nouveau Contour, правят процедурата по-безопасна и по-ефективна, осигурявайки равномерна линия.

Както при микроблейдинга, ще са ви необходими две срещи, за да постигнете най-добри резултати.

За перманентен контур на устните: Перманентният гримьор ще татуира линия около ръба на устните ви, за да им предаде по-дефиниран вид. Контурът за устни работи в тандем със светлосенките, за да се засили илюзията за пълнота. Някои художници засенчват устните до средата за смесен ефект. Избраният от вас цвят може да бъде естествен или да подберете нюанс на червилото, с който ще се чувствате постоянно забележителни.

За перманентен цвят на устните: Оцветяването на устните е друга полупостоянна техника, подобна на микроблейдинга, която придава оцветяване на устните с продължителност до две години. Предназначено да придаде по-естествен вид, оцветяването на устните включва светлосенки и контур, за да се постигне желаният цвят.

Най-напред се поставя локален обезболяващ крем, после, подобно на техниката на татуировчика, вашият специалист по перманентен грим ще използва различни игли, за да постигне най-добрия ефект. Отначало устните ви може и да изглеждат по-тъмни, отколкото желаете, но след около седмица цветът ще избледнее. Ще се нуждаете само от една визита за финални щрихи.

Времето за възстановяване е минимално и би трябвало да можете веднага да се върнете на работа, въпреки че третираната зона ще се зачерви. След процедурата може да имате краткотрайно зачервяване, много рядко се наблюдават и синини. Отокът и болезнеността на мястото могат да продължат до пет дни. Постоянната очна линия, контурът на устните и цветът на устните по-често предизвикат отоци в сравнение с третирането на веждите.

Вашият доставчик ще ви даде подробни инструкции за последваща грижа, които трябва да спазвате стриктно. Те могат да включват използване на пакети с лед; спане с леко повдигната глава, за да се намали отокът; и поддържане на третираните зони чисти с помощта на памучни тампони и нежен почистващ препарат.

Не излагайте третираната кожа на директен душ, не слагайте кремове, грим, мехлеми или лосиони – освен препоръчаното и одобрено от вашия специалист по перманентен грим – поне три дни след процедурата. Също така ще трябва да избягвате директно излагане на слънце, солариуми, горещи вани, сауни, хлорирани басейни и изключително гореща вода в продължение на две седмици.

Времето за възстановяване зависи от направената ви процедура, тъй като фактори като размера и формата на грима ви и дълбочината на мастилото играят важна роля. Микроблейдингът и подобни полупостоянни техники ще отнемат по-малко време за заздравяване. Първоначалните струпеи (корички) ще изчезнат в рамките на няколко дни.

Като цяло, тъй като мастилото се имплантира в по-дълбоките слоеве на кожата, третираната област първоначално ще изглежда много по-тъмна от очакваното. След няколко дни по-тъмният слой на повърхността на кожата ще падне и ще се разкрие постоянният пигмент отдолу. Не дерете, не белете и не чегъртайте струпеите дори ако ви сърбят, тъй като това може да доведе до неравномерно заздравяване на цвета и да стане основа за поява на белези и инфекции.

Ако сте си направили перманентен грим на устните, може да отнеме до шест седмици, докато крайният цвят се „утаи“ като видим слой.

Имайте предвид, че се очакват известни неравности в цвета. Вашият специалист ще коригира всички аномалии в цвета или формата по време на последното ви посещение за финални щрихи.

Въпреки че пигментът е татуиран в дълбокия слой на кожата, резултатите в крайна сметка ще избледнеят. Избягването на ретиноиди след процедурата ще предпази грима от избледняване.

Микроблейдингът е заменил най-вече татуирането на вежди, но избледнява по-бързо от обикновената татуировка. Освен посещението за финални щрихи (ретуша) след като се възстановите напълно, ще ви трябват годишни или 6-месечни процедури, за да поддържате външния си вид.

Перманентната очна линия и контур около устните обикновено се запазват от три до пет години с правилните поддържащи корекции. При поставянето на перманентен цвят на устните той би трябвало да се запази около година.

В зависимост от крайния резултат, който искате, и техниките, с които доставчикът разполага, можете заедно да изберете да използвате мастило, което е подобно на традиционното мастило за татуировки.

Има тънки разлики в състава на мастилата. Като козметични продукти, пигментите може да са обект на по-строги разпоредби на Агенцията по храните и лекарствените средства на САЩ (FDA) относно техния състав, отколкото е мастилото за татуировки.

Можете да намерите домашни комплекти за самостоятелно нанасяне на перманентен грим, но при тях рискът от нежелани резултати и странични ефекти е много по-висок. Силно препоръчваме да потърсите опитен специалист за всяка процедура с постоянен грим.

Ако не сте доволни от получените резултати, имате няколко решения. Може да се подложите на процедура за премахване на татуси, която обикновено включва лазерна терапия. Този процес може да е скъп и болезнен и може да причини окапване на косата. Химическият пилинг може да помогне за премахване на повърхностния слой на кожата, за да стимулира нейното възстановяване и да помогне за по-бързото избледняване на грима.

Тези козметични процедури не трябва да се прилагат с лека ръка. Възможните рискове включват: 

 • Мастилото излиза от контура. Миграцията може да възникне, ако доставчикът ви направи татуировки върху възпалени или подути области, пресили процедурата или използва неправилен размер на иглата.
 • Инфекция. Нестерилното оборудване и игли, които понякога се използват без контрол, увеличат този риск.
 • Грануломи. Тялото от време на време възприема мастилото за татуировки като чуждо тяло и образува възли около него.
 • Белези. Хората с по-тъмна кожа са по-склонни към образуване на белези (особено келоиди).
 • Алергични реакции. Те са редки, но се появяват и могат да бъдат сериозни, защото е трудно да се премахне напълно пигментът. Вашият специалист трябва първо да направи тест върху малка част от кожата ви (различна от лицето), за да изключи опасността от алергии.
Свързани клиники и салони
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече