big circle
oval
Крака Лице Торс Бузи Гръб Ръце

Picosure / Лазер Пикошур

path picosure-lazer-pikoshur

PicoSure е универсален лазер, който се използва най-вече за бързо премахване на татуировки, но може да се прилага и при изчистване на пигментационни петна, фини линии и бръчки, лечение на белези от акне, разширени пори, мелазма, третиране на стрии. Устройството е първият по рода си лазер, като може да се приложи върху почти всички части на тялото: лице, деколте, гърди, ръце, крака, коремна област и други.

PicoSure е най-модерният пикосекунден лазер, който чрез технология за засичане на пигменти открива свръхпигментирани петна или мастило. Той преобразува енергията на лазерната светлина в къси, контролирани пасове, които разграждат пигмента в по-лесно абсорбиращи се частици, които след това се изхвърлят от лимфната система.

Лазерните импулси освобождават енергия за пикосекунда (една трилионна от секундата), откъдето идва и името на лазера. Благодарение на светкавичните пасове енергия се намалява вероятността от изгаряне, така че PicoSure е безопасен за всички типове кожа. (Пациенти с по-тъмна кожа не могат да използват други лазерни процедури без риск от хиперпигментация или изгаряне.)

Пикосекундните лазери – като PicoSure – са голямо подобрение спрямо Q-лазерите, които са измислени преди години. Все пак макар да са много ефективни при премахване на татуировки в сравнение с   по-старите лазери, все пак може да са необходими няколко сесии, за да се заличи някой упорит татус. Ефективността на PicoSure вероятно ще бъде по-голяма, отколкото тази на традиционните технологии, но все пак се препоръчва пациентите да очакват само значително избледняване, а не 100% премахване на татуировката.

 • PicoSure може да третира по-големи площи по-бързо от другите лазери. Най-големият размер на апликатора е 15,5 милиметра, почти четири пъти по-голям от този на другите лазери в бранша;
 • Не се налага предвиждане на време за възстановяване след процедура, въпреки че през първата седмица след премахването на татуировка ще имате рана с превръзки, които трябва да се сменят;
 • Пикосекундните лазери, като PicoSure, са най-малко болезнените от устройствата за премахване на татуировки според проучване от 2019 г;
 • PicoSure е доказано ефективен при премахване на трудни цветове мастило  – например оранжево, червено, синьо, зелено и жълто;
 • PicoSure може да е по-добър в премахването на татуировки, на които са правени опити за премахване с традиционните Q-превключващи лазери (дори и тези, третирани многократно).
 • Няма гаранция, че татуировките или нежеланият пигмент ще изчезнат напълно;
 • Процесът може да бъде продължителен. Както всички процедури за лазерно премахване на татуировки PicoSure отнема няколко сесии, за да постигне максимални резултати.

Средна цена: 100 лв /малка зона/. Разходите за премахване на татуировки с PicoSure могат да варират в зависимост от размера на татуса (по-големите струват повече) и от това колко цвята мастило има.

Най-добрият кандидат е човек с добро общо здраве, който иска да премахне пигментационни петна или вече заздравяла татуировка (около шест месеца след  татуирането). Татуировката може да бъде с всякакъв цвят и размер.

Лазерното лечение с PicoSure не се препоръчва за някои хора. Обсъдете други възможности с вашия дерматолог, ако:

 • Имате автоимунно разстройство, включително лупус или захарен диабет тип 1 (ЗД тип 2 може да е приемлив, ако е добре контролиран).
 • Имате меланом, активна инфекция (като херпес), псориазис или екзема в лекуваната област.
 • Бременна ли сте или кърмите; няма изследвания, които да са установили, че лазерното премахване на татуировки може да повлияе на вашето здраве или на здравето на вашето бебе, но е разумно да не рискувате.
 • Имате тен; повечето специалисти в областта препоръчват да се избягва слънцето или солариуми около четири седмици преди лазерната процедура.
 • Имате анамнеза за келоидни белези.

Допълнителните предпазни мерки, които може да не ви изключат като подходящ кандидат за процедура с PicoSure, но ще бъдат взети под внимание, са прием на разредители на кръвта (антикоагулантите могат да попречат на заздравяването на раната) и наличие на пейсмейкър или дефибрилатор. Ако татуировката, която искате да премахнете, е до медицинското устройство, не може да се премахне чрез лазер.

Лазерът PicoSure предлага три различни дължини на вълната на светлината, така че може да се използва както за премахване на тъмни петна, така и на мастило, дълбоко в дермата.

 • Дължината на вълната 532 nm е най-ефективна за червено, виолетово, оранжево, жълто и кафяво мастило или пигмент.
 • Дължината на вълната 755 nm третира зелени, сини и черни мастила.

Лазерът създава микроскопични „контролирани рани“, които ускоряват естествения процес на възстановяване на кожата, засилвайки производството на колаген и еластин, за да подпомогнат зарастването в зоната, докато татуировката избледнява.

Отстраняването на татуировки с PicoSure обикновено се счита за безвредно, но лазерните процедури могат да имат странични ефекти. След процедурата с PicoSure може да се наблюдават отоци, прокървяване и дори мехури, така че гледайте на третираната област като на рана. Тези ефекти са временни и продължават най-много няколко дни."

Въпреки че лазерът се препоръчва за всички тонове на кожата, все още съществува риск от хиперпигментация при кожата с по-тъмен тен. Когато се третира богата на меланин кожа, специалистът трябва да е наясно, че меланинът понякога може да абсорбира лазерната светлина. Използването на въздушно охлаждане може да помогне за минимизиране на този риск до известна степен, но лечението на всеки човек с типове кожа V и VI степен по Fitzpatrick може да бъде предизвикателство.

Статия за намаляване на риска от промени в пигментацията на тъмната кожа по време на премахването на татуировки също препоръчва да се направи „охладена, незалепваща, прозрачна хидрогелна превръзка ... върху татуировката непосредствено преди процедурата с PicoSure. Това не само помага да се намалят проблемите с белези или пигментация чрез абсорбиране на топлина, но също така може да направи процедурата по-комфортна.”

За всички пациенти е препоръчително да се грижат за третираната зона, като нанасяте  „нежен почистващ препарат,  овлажнител или вазелин“.

Преди да ви даде зелена светлина за лечение, вашият лекар трябва да знае за всички съществуващи медицински проблеми, какви лекарства или добавки приемате и какви алергии имате и може да имате.

Ще трябва да спрете да пушите поне две седмици преди процедурата.

Също така ще трябва да спрете солариума или излагането на слънчева светлина един месец преди PicoSure: придобиването на тен може да затрудни лазера да прави разлика между пигмента, който искате да премахнете, и увеличения меланин (пигмент) при тен.

Обикновено процедурата продължава от 10 до 30 минути, –в зависимост от размера на татуировката, цветовете на мастилото и интензивността на пигмента. Зоната може да се анестезира с инжектиране на лидокаин или локален обезболяващ крем. Когато се прилага локален обезболяващ крем, той трябва да седи върху кожата поне 30 – 45 минути, за да подейства.

След като мястото изтръпне, ще получите защитни очила. Специалистът ще сложи апликатора върху кожата ви и след това ще го премества през зоната, която се третира, доставяйки кратки пасове енергия.

Различните татуси се нуждаят от различно време, за да бъдат изтрити. Някои малки татуировки [с размер на монета от 2 лв. или по-малки], могат да отнемат само 15 минути, но големите татуировки могат да отнемат два часа.

След края на обработването на мястото с лазер специалистът ще приложи полиспоринов или бацитрацинов антибиотичен крем, за да предотврати инфекция, и ще направи незалепваща превръзка отгоре.

Обикновено процедурите за премахване на татуировкит се правят на всеки шест до осем седмици. Така се дава време на кожата да заздравее между отделните лазерни сесии. Броят на сесиите варира в широки граници, но след първата лекарят ще ви каже колко би трябвало да бъдат.

Повечето пациенти сравняват усещането при PicoSure с усещането за малки ластичета, които удрят кожата, но дискомфортът може да бъде по-голям при премахване на татуировки поради по-голямата площ от мастилен пигмент. Повечето пациенти казват, че усещането е по-неприятно отколкото самото татуиране.

Болката може да наложи ограничения в потенциала на процедурата, а когато се налага да се намали енергията на лазера            , лечението става по-неефективно и отнема повече време.Вашият лекар може да приложи обезболяващ крем, ако сте чувствителни към болка или при по-агресивни сесии PicoSure.

След премахване на татуировката третираната кожа ще бъде по-чувствителна и деликатна няколко дни. Изчакайте да минат поне 24 часа, преди да си вземете душ или вана. Избягвайте басейни и горещи вани, докато кожата ви не зарасне напълно.

След три до пет дни поставяне на крем и превръзки пациентите могат да оставят третираната зона отворена на въздух, но задължително трябва да нанасят слънцезащитен крем върху зоната – в противен случай рискуват да им останат белези. В този момент кожата все още се мъчи да заздравее и е много чувствителна.

Можете също така да видите мехури и струпеи, които се развиват върху третираната област. Те ще изсъхнат и ще се отлепят в рамките на две седмици от лечението.

С всяка сесия за премахване на татуировки цветът на татуса изсветлява все повече. Поддържайте зоната чиста и суха и слагайте незалепваща превръзка, докато раната не зарасне. Оптималните резултати се получават след шест сесии, проведени през шест седмици.

Лазерите PicoSure могат да се справят и с доброкачествени пигментирани лезии като предизвикани от слънцето кафяви петна и белези от акне и са одобрени от FDA за третиране на фини линии и бръчки.

 • този лазер ефективно третира признаци на стареене като фини линии, бръчки и пигментация. В проучване от 2017 г. участниците били лекувани всеки месец в продължение на четири месеца с PicoSure и близо 90% от лекарите били изключително доволни от постигнатите резултати шест месеца след процедурите. При 32% от пациентите имало много големи подобрения, при 29% – големи подобрения и при други 29% – просто подобрения.
 • PicoSure ефективно лекува белези от акне. Проучване от 2015 г. за лечение на белези от акне с лазер PicoSure установява, че след шест сесии пациентите били от просто доволни до изключително доволни от подобрението. Според изследователите резултатите били подобни на тези, получени при серия фракционни аблативни лазерни процедури.

Според някои лекари PicoSure дава по-лоши резултати при дълбоки бръчки в сравнение с   CO2 лазера. 

Лечението на белези от акне и бръчки може да бъде насрочено на всеки три до четири седмици. Резултати понякога могат да се видят само след две сесии, но се препоръчва поредица от три до пет на брой сесии. Обикновено една сесия продължава около 15 минути.

След процедури за подмладяване на лицето до няколко часа може да има незначителен оток и зачервяване на лицето, както и усещане за парене. Може да се почувствате така, все едно имате леко слънчево изгаряне, и някои хора дори забелязват лек бронзов тен около десетина дни. Кафявите петна, третирани с лазер PicoSure, веднага стават розово-бели, след това потъмняват и се отлепват след около седмица (за да предотвратите появата на белези, не ги премахвайте с ръце). Можете да почистите зоната с мек сапун, да я подсушите и овлажните, за да насърчите заздравяването.

Колко дълго ще се запазят вашите резултати, зависи от това колко добре предпазвате кожата си от излагане на слънце, както и от процеса на стареене. Някои пигментни състояния могат да се повторят и могат да се появят нови поради хормонални промени (например, мелазмата може да бъде предизвикана от бременност, менопауза и някои хормонални препарати). За тях лечението с PicoSure може да бъде разпределено на всеки шест месеца.

Разходите за лечение с PicoSure варират в зависимост от това дали лазерът се насочва към малка площ или третира цялото ви лице. В някои случаи може да получите отстъпка, предплащайки пакет процедури.

PicoWay: Лазерът PicoWay е одобрен от FDA за премахване на татуировки и използва три дължини на вълната – всяка премахва различна гама цветове на мастилото. Лазерът използва фотоакустична енергия и топлинна енергия, за да разбие частиците мастило. PicoWay изисква серия от процедури – сесии в продължение на от четири до пет месеца – за да се видят оптимални резултати. Основната разлика е дължината на вълната, която се произвежда от всяко устройство. PicoWay е 532/1064 пикосекунден лазер. Те са по-разпространени, тъй като много устройства имат тези дължини на вълната. PicoSure е 755nm лазер, който е много по-труден за производство и този лазер е единственото устройство с тази дължина на вълната сред пикосекундните лазери. Въпреки че PicoWay има по-голяма мощност, не е задължително да третира татуировката по-добре или по-бързо.

Q-лазери: Това са безопасни, ефективни и надеждни лазери за премахване на татуировки, от които пациентите отдавна са доволни. Традиционните Q-лазери премахват обезцветяването и слънчевите петна, като освобождават енергия на кратки, наносекундни пасове. Хиперпигментационните клъстери в дермата абсорбират топлината. Лазерите се различават по ефективност и безопасност при тъмни тонове на кожата.

Alabdulrazzaq, Hamad, et al. “Clearance of Yellow Tattoo Ink with a Novel 532-Nm Picosecond Laser.” Lasers in Surgery and Medicine, vol. 47, no. 4, 2015.

Bäumler, W, and K T Weiß. “Laser Assisted Tattoo Removal - State of the Art and New Developments.” Photochemical & Photobiological Sciences : Official Journal of the European Photochemistry Association and the European Society for Photobiology, U.S. National Library of Medicine, 13 Feb. 2019.

Brauer, Jeremy A., et al. “Successful and Rapid Treatment of Blue and Green Tattoo Pigment With a Novel Picosecond Laser.” Archives of Dermatology, vol. 148, no. 7, 2012.

Brauer, Jeremy A, et al. “Use of a Picosecond Pulse Duration Laser with Specialized Optic for Treatment of Facial Acne Scarring.” JAMA Dermatology, U.S. National Library of Medicine, Mar. 2015.

Feng, Hao, et al. “Application of Cooled Hydrogel Dressing to Minimize Dyspigmentation from Laser Tattoo Removal.” Journal of the American Academy of Dermatology, vol. 81, no. 3, 2019.

Saedi, Nazanin, et al. “Treatment of Tattoos with a Picosecond Alexandrite Laser: a Prospective Trial.” Archives of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, Dec. 2012.

Shah, Swapnild, et al. “A Prospective Open-Labeled Study of Tattoo Removal with Q-Switched Nd:YAG Laser Utilizing the R0 Technique and Correlation with Kirby–Desai Scale.” Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, vol. 12, no. 2, 2019.

Weiss, Robert A, et al. “Safety and Efficacy of a Novel Diffractive Lens Array Using a Picosecond 755 Nm Alexandrite Laser for Treatment of Wrinkles.” Lasers in Surgery and Medicine, John Wiley and Sons Inc., Jan. 2017.

Свързани клиники и салони
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече