Клиники и салони


Пилинг със салицилова киселинаСалициловата киселина, известна още като бета-хидрокси киселина, е ексфолиант, който отпушва порите и стимулира клетъчния обмен, в резултат на което кожата става по-чиста, свежа и сияна. Дерматолозите и специалситите по естетична козметика правят химически пилинг със салицилова киселина с висока концентрация, за да постигнат дълбокопроникващ ефект. Така най-външният слой на кожата с мъртви клетки се отлющва и се разкрива свежа и здрава нова кожа.

Салициловата киселина е мастноразтворима и затова прониква през порите и разтваря себума и мъртвите кожни клетки. Ето защо тя е изключително подходяща за лечение на мазна кожа с черни и бели точки и затова често е активна съставка в козметичните продукти за грижа за кожата, предназначени за лечение на акне. Салициловата киселина има и противовъзпалителни свойства, които облекчават зачервяването и хиперпигментацията, като в същото време е по-нежна от алфа-хидрокси киселините – като млечната и гликоловата киселина (въпреки че химическите пилинг и ексфолиращи продукти за грижа за кожата често комбинират салицилова и алфа-хидрокси киселини).

Единичен химически пилинг със салицилова киселина ще освежи, озари и заглади кожата ви, но серия от тези процедури ще даде много по-съществени резултати. Специалистите по естетична козметика препоръчват провеждането на от четири до шест такива пилиниги през месец.

Как протича пилингът със салицилова киселина?

Специалистът, който провежда химическия пилинг със салицилова киселина, най-напред   почиства добре кожата ви и след това я третира с разтвор с киселината. В зависимост от концентрацията на пилинга, която той е избрал според вашата кожа, ще нанесе до три слоя от разтвора. Нанесеният разтвор се оставя да действа само от три до пет минути. След като изтече това време, разтворът се неутрализира с вода или друг разтвор и накрая се отмива.

Химическият пилинг със салицилова киселина може да е само етап от по-продължителна козметична процедура.

Какво се очаква след пилинга със салицилова киселина?

В продължение на няколко часа след пилинга със салицилова киселина кожата ви вероятно ще бъде зачервена и е възможно да ви пари и боли – усещане, подобно на усещането при слънчево изгаряне. Избягвайте продуктите за грижа за кожата, съдържащи други киселини и ретиноиди, за поне 24 часа. В рамките на няколко дни кожата ви ще започне да се лющи и беленето на мъртви клетки ще продължи около седмица.

Всички тъмни петна обикновено стават по-тъмни, преди да се обелят. Зачервяването и потъмняването могат да продължат от четири до седем дни.

Бъдете много нежни с кожата си през това време, използвайте само меки почистващи продукти със силно хидратиращи свойства. Вашата новооткрита кожа е по-деликатна. Не забравяйте и че салициловата киселина повишава чувствителността към слънцето, така че използвайте слънцезащитен крем най-малко с 30-и фактор и не се излагайте на пряка слънчева светлина, докато кожата ви се бели.

При химическия пилинг със салицилова киселина резултатите се запазват няколко месеца. Използвайте слънцезащитни продукти всеки ден и се грижете добре за кожата си, за да поддържате ефекта.

Химически салицилов пилинг в домашни условия

Не е препоръчително правенето на химически салицилови пилинги с висока концентрация у дома. Ако бъде оставен прекалено дълго върху кожата или пък се използва твърде често, разтворът със салицилова киселина може да причини изгаряне, белези, струпеи или поствъзпалителна хиперпигментация (тъмни петна).

Има обаче редица масово налични на пазара ексфолианти, съдържащи салицилова киселина, обикновено с 2% концентрация – различни течни разтвори, гелове или предварително напоени тампони. Името на тези продукти за грижа за кожата може да съдържа думата „пилинг“, но всъщност те не целят да предизвикат белене на кожата. Тяхното действие е бавно, с течение на времето, като отпушват порите и предизвикват отделяне на мъртви кожни клетки.

Макар и предназначени за всекидвенва употреба, 2% ексфолианти със салицилова киселина все пак трябва да се използват с повишено внимание, тъй като могат да раздразнят кожата ви. Прекалената им употреба и взаимодействието им с други активни съставки (ретиноиди, алфа-хидрокси киселини, витамин С) могат да доведат до болезнено лющене, зачервяване и дори инфекция на кожата. Следвайте указанията и спрете да използвате тези продукти, ако кожата ви се раздразни.

Предлагат се и продукти със салицилова киселина с концентрация до 30%, но ако решите да ги използвате, не оставяйте разтвора върху кожата си по-дълго от указаното време и не извършвайте пилинг повече от веднъж на всеки няколко седмици. Ще получите само повече дразнене, а не по-добри резултати.

Колко струва химическият пилинг със салицилова киселина?

Средна цена: 100 лв.

Диапазон: 60 – 150 лв.

Цената затози пилинг зависи от концентрацията на салициловата киселина в разтвора за пилинг, от това къде провеждате процедурата и дали се изпълнява от козметик, медицинска сестра или лекар.

В някои естетически салони и клиники се предлагат пакетни оферти, ако закупите серия от пилинги. 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари