big circle
oval
Крака Лице Торс Брадичка Чело Бузи Шия Гръб Бедра Дупе Ръце Корем

Премахване на бенки

path premahvane-na-benki

Бенките могат да бъдат премахнати по козметични причини или защото са потенциално ракови (меланом). В повечето случаи се отстраняват хирургически, но съществуват и други решения като пънчова или тангенциална ексцизия. Кой е най-добрият метод зависи от възрастта на пациента, точното местоположение на образуванието и от вида му.

Цветът на бенките (или невусите – както се наричат в дерматологията) може да варира от червено до светлокафяво или тъмнокафяво. Според релефа си те могат да бъдат плоски или изпъкнали. Всички големи, странни или променящи се невуси трябва да бъдат консултирани с лекар или дерматолог, за да е сигурно, че не са ракови.

 • Процедурата е бърза, лесна, не е болезнена и не изисква болничен престой
 • При отстраняването може да се направи биопсия, за да се определи дали образуванието е раково. По-ранното отстраняване на раково образувание може да ви спаси живота.
 • Могат да бъдат премахнати дори от най-деликатните или труднодостъпни места, а белегът може да бъде добре скрит. За щастие, кожата е еластична, така че премахването на бенки в сложни зони не е толкова трудно. Клепачите, например, заздравяват изненадващо добре, с минимални следи, зоната около устните също зараства добре, стига белегът да бъде позициониран в гънка, която не се забелязва, или точно по границата на устните

Минуси

Въпреки че може да е практически невидим, ще имате малък белег

 • Белезите варират в зависимост от това как се третират и къде се намират. Интервенираните области по лицето са склонни да зарастват с фини белези, а тези на гърдите, раменете и гърба остават по-дълбоки. Когато изрязването е направено умело, белегът от него почти винаги изглежда по-добре от премахнатото образувание.
 • Мястото трябва да остане покрито с превръзка в продължение на пет до седем дни, което може да бъде неудобно, ако е на лицето ви.

Нашият съвет: Ако се притеснявате, че премахването ще остави грозен отпечатък, попитайте вашия лекар какво ще ви препоръча за третирането на белега. Стартирането на лечение навреме често е ключът към справянето с белезите. В повечето случаи комбинацията от лазер за възстановяване на повърхността с IPL лечение осигурява най-добри резултати с минимизиране на видимите следи.

Това е необходима процедура по естетически съображения, за да не се притеснявате, когато невусите ви загрозяват или когато на тях се закачат бижутата и дрехите ви, или когато се възпаляват, прокървяват и не знаете дали не са ракови. При всеки един от тези случаи е необходимо да се направи консултация с опитен дерматолог. Той ще ви даде препоръки дали е нужно премахването на невусите и кои са най-подходящите специално за вас процедури за отстраняване.

Невусът първо се измерва, картографира и снима по време на кожен преглед. Вашият хирург ще стерилизира невуса и околната кожа със спирт, след което ще обезчувстви областта с местна упойка. Може да усетите леко парене от инжекцията, но това е единственият дискомфорт, който евентуално ще почувствате по време на тази процедура. Възможно е да усетите и лек натиск. Като цяло процедурата не е болезнена.

Премахването може да продължи от няколко минути до един час в зависимост от размера на нежеланото формирование и приложената техника за отстраняване.

Изборът на конкретен хирургичен метод варира в зависимост от вида на бенката, цвета ѝ (кафяв, червен или черен), размера ѝ, това дали е плоска или релефна и къде се намира.

Пънчова ексцизия – техниката често се прилага при отстраняване на плоски формирования с размер под 3 мм в диаметър. Острото цилиндрично устройство (като миниатюрна форма за бисквитки) премахва кръгла тапа тъкан, включително нежеланата такава. „Повечето плоски невуси могат да бъдат отстранени с пънч и мястото да се остави да зарасне от само себе си, ако са малки (1 мм), или съответно да се затворени с шев, ако са 2 мм или повече“, казва д-р Хансен.

Тангенциална ексцизия – тази техника дава добри резултати при релефни светли бенки. Ако образуванието е с телесен цвят, то обикновено се ексцизира плоско. Шансът да порасне отново след няколко години е 50 на 50. Лекарят обикновено премахва най-външните слоеве с помощта на бръснач или скалпел, но дълбочината на отстраняване зависи от местоположението на невуса и целта на провеждане на процедурата. Областта ще кърви, но не се изискват шевове. Образува се малка раничка с коричка на повърхността, върху която се поставя стерилна превръзка и мястото заздравява.

Хирургично изрязване – този метод често се прави, когато бенката е тъмна, неравна или потенциално злокачествена. Вашият лекар ще използва скалпел, за да отреже бенката и ръба около нея в елипсовидна (овална) форма. След това кожата се съшива, като остава тънък отпечатък.

За да сведе до минимум отпечатъците, д-р Хансен прилага следната техника: „Винаги обработвам ръба на разреза точно преди да зашия раната и втори път около три месеца след това, за да помогна за скриването на белега.“

Методът на Mohs  – това е друг метод за хирургична резекция, при който злокачественото образувание се отстранява слой по слой. При процедурата се прави незабавна биопсия и диагностика, докато не се стигне до чист ръб (т.е. така се гарантира, че са отстранени карциномните клетки).

От изброените методи за премахване, хирургичната ексцизия е най-рентабилната с най-малко следоперативна хипопигментация според проучване от 2018 г. в Journal of Maxillofacial & Oral Surgery. Поради тези причини това е най-популярният избор.

Това обикновено са доброкачествени (неракови) групи от пигментни клетки, чийто цвят   варира от телесен до тъмнокафяв. Ако обаче имате големи асиметрични формирования с назъбени и неравномерни граници, е важно те незабавно да бъдат прегледани от дерматолог. Меланомът е най-рядката форма на рак на кожата, но е и най-опасната.

При подозрение за злокачествен невус, ще се вземе тъканна проба, която ще се изпрати в лаборатория за биопсия.

Признаци, които могат да насочат към съмнения за раково образувание:

 • Асиметрия: Едната половина не изглежда като другата половина
 • Граници: Формата е неправилна или зле дефинирана
 • Цвят: Бенката съдържа разнообразие от цветове
 • Диаметър: Меланомите обикновено са, но невинаги, по-големи от 6 мм, приблизително с размерите на гума за молив
 • Развитие: Невусът се променя по размер, форма или цвят

В допълнение, всяко образувание, което кърви, сърби, възпалява се или просто изглежда нетипично, също трябва да бъде проследено от лекар и евентуално биопсирана.

Не всички бенки се биопсират автоматично. „Кои се изпращат към патолог, зависи от фамилната анамнеза на пациента, състоянието му, външния вид на невуса и др. наблюдения – казва д-р Анил Шах, лицев пластичен хирург в Чикаго. – Някои лекари проявяват свръхпредпазливост и правят биопсии на повечето или всички невуси, които отстраняват, което не е необходимо.

Според Американското онкологично общество редовното отстраняване на бенки не предотвратява меланома. Това обаче е добър начин за премахване на съществуващите тумори и лезии на рак на кожата.

Премахването не е проект „Направи си сам“. Хората изпробват множество методи, вместо да отидат при опитен дерматолог. Повечето от тези методи не работят, дори може да бъдат вредни за здравето.

 • Не се опитвайте сами да отрежете образуванието с нож, бръснач или струна. Рискувате кървене, инфекция и наранявания
 • Други домашни лекове, като използването на ябълков оцет, сода за хляб или чесън за разтваряне, рядко са ефективни и не са безопасни
 • Не използвайте водороден прекис. Може да е напълно неефективен или ако използвате по-концентриран разтвор, може да увреди силно кожата ви
 • Някои лекари замразяват брадавици и някои бенки, но не се опитвайте да правите това у дома и не използвайте продукти за отстраняване, предназначени само за брадавици. Можете да получите измръзване или да си направите белег

Дори да успеете да премахнете бенка у дома, няма да имате представа дали не е била ракова.

След отстраняването не се налага болничен престой, но е важно мястото да не се дразни, докато заздравява. Разрезът често може да бъде покрит със стерилна превръзка, конците обикновено се свалят след от пет до седем дни.

Не си взимайте душ 48 часа и бъдете внимателни, докато тренирате. Можете да тренирате, но внимателно, така че да не се разтваря раната. Например, ако мястото е в средата на гърба ви, избягвайте интензивни упражнения за горната част на тялото в продължение на няколко седмици.

Пазете раната и от слънце, което може да потъмни охлузванията трайно, в резултат на което те ще станат по-видими. Не излагайте мястото на преки слънчеви лъчи през първите две седмици.

„Цял живот ходя с едни три грозни бенки на лицето и накрая реших да ги махна. Стана толкова бързо, лесно, безпроблемно, не усетих нищо. Нямах никакво кървене след това, нито болка, много съм доволна от резултатите“ – споделя пациентка.

Невусът се отстранява незабавно, но ще отнеме няколко седмици до една година, докато мястото напълно заздравее и започне изглежда добре.

Бенките от време на време растат отново, особено ако по време на процедурата остане малко тъкан. Това може да се случи дори ако са отстранени хирургически. Ако невусът се появи отново, може да се направи повторно изрязване. Повторното изрязване обаче може да увеличи риска от инфекция, кървене и оставяне на трайни следи.

Ако по образуванието има косми, те могат да останат дори след отстраняването. Космите също могат да се премахнат. Ако косменият фоликул е по-дълбок, е необходим по-дълбок разрез или последваща лазерна процедура. Електролизата е друг вариант.

След години чудене дали да не ми махнат голяма релефна едносантиметрова бенка на лявата буза, накрая събрах смелост да го направя. Знаех, че ще остане отпечатък, но нямах нищо против, тъй като ми писна да нося тази кафява бучка, която стърчи. Повече от три години след процедурата съм все така доволна от решението си“, споделя пациентка.

Средна цена: 200 лв.

Цената зависи от това кой извършва процедурата (дерматолог, пластичен или дерматологичен хирург или общопрактикуващ лекар), от размера и формата, от местоположението на невуса и сложността на отстраняването.

Съвсем малка бенка в област, която не е козметично чувствителна, може да бъде премахната лесно и без шевове и конци. Такава, която е по-голяма и по-дълбока, ще изисква повече работа.

Свързани клиники и салони
infiniti-klinik

Инфинити Клиник

star
0 звезди от 0 отзива
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече