Премахване на бенкиБенките могат да бъдат премахнати по козметични причини или защото са потенциално ракови (меланом). Повечето нежелани бенки се отстраняват хирургически, но съществуват и други решения като пънчова или тангенциална ексцизия. Кой е най-добрият метод зависи от възрастта на пациента, точното местоположение на бенката и от вида ѝ.

Цветът на бенките (или невусите – както се наричат в дерматологията) може да варира от червено до светлокафяво или тъмнокафяво. Според релефа си те могат да бъдат плоски или изпъкнали. Всички големи, странни или променящи се бенки трябва да бъдат консултирани с лекар или дерматолог, за да е сигурно, че не са ракови.

Плюсове и минуси на премахването на бенки

Плюсове

 • Процедурата е бърза, лесна, не е болезнена и не изисква болничен престой

 • При отстраняването ѝ на бенката може да се направи биопсия, за да се определи дали е ракова. По-ранното отстраняване на ракова бенка може да ви спаси живота.
 • Бенките могат да бъдат премахнати дори от най-деликатните или труднодостъпни места, а белегът може да бъде добре скрит. За щастие, кожата е еластична, така че премахването на бенки в сложни зони не е толкова трудно. Клепачите, например, заздравяват изненадващо добре, с минимални белези, а бенките около устните също зарастват добре, стига белегът да бъде позициониран в гънка, която не се забелязва, или точно по границата на устните

Минуси

 • Въпреки че може да е практически невидим, ще имате малък белег
 • Белезите варират в зависимост от това как се третират и къде се намират. Бенките по лицето са склонни да зарастват с фини белези, а бенките на гърдите, раменете и гърба остават по-дълбоки белези. Когато изрязването е направено умело, белегът от него почти винаги изглежда много по-добре от бенката
 • Мястото трябва да остане покрито с превръзка в продължение на пет до седем дни, което може да бъде неудобно, ако бенката е на лицето ви

Нашият съвет: Ако се притеснявате, че премахването на бенката ви ще остави грозен белег, попитайте вашия лекар какво ще ви препоръча за третирането на белега. Стартирането на лечение навреме често е ключът към справянето с белезите. В повечето случаи комбинацията от лазер за възстановяване на повърхността с IPL лечение осигурява най-добри резултати с минимизиране на белезите.

Кой е подходящ кандидат за премахване на бенки

Премахването на бенките е необходима процедура по естетически съображения, за да не се притеснявате, когато бенките ви загрозяват или когато на тях се закачат бижутата и дрехите ви, или когато се възпаляват, прокървяват и не знаете дали не са ракови. При всеки един от тези случаи е необходимо да се направи консултация с опитен дерматолог. Той ще ви даде препоръки дали е нужно премахването на невусите и кои са най-подходящите специално за вас процедури за отстраняване.

Какво става по време на премахването на бенки

Бенката първо се измерва, картографира и снима по време на кожен преглед. Вашият хирург ще стерилизира бенката и околната кожа със спирт, след което ще обезчустви областта с местна упойка. Може да усетите леко парене от инжекцията, но това е единственият дискомфорт, който евентуално ще почувствате по време на тази процедура. Възможно е да усетите и лек натиск. Като цяло процедурата не е болезнена.

Премахването на бенка може да продължи от няколко минути до един час в зависимост от размера на бенката и приложената техника за отстраняване.

Изборът на конкретен хирургичен метод варира в зависимост от вида на бенката, цвета ѝ (кафяв, червен или черен), размера ѝ, това дали е плоска или релефна и къде се намира.

Пънчова ексцизия – техниката често се прилага при отстраняване на плоски бенки с размер под 3 мм в диаметър. Острото цилиндрично устройство (като миниатюрна форма за бисквитки) премахва кръгла тапа тъкан, включително бенката. „Повечето плоски бенки могат да бъдат отстранени с пънч и мястото да се остави да зарасне от само себе си, ако са малки (1 мм), или съответно да се затворени с шев, ако са 2 мм или повече“, казва д-р Хансен.

Тангенциална ексцизия – тази техника дава добри резултати при релефни светли бенки. Ако бенката е с телесен цвят, тя обикновено се ексцизира плоско. Шансът да порасне отново след няколко години е 50 на 50. Лекарят обикновено премахва най-външните слоеве на бенката с помощта на бръснач или скалпел, но дълбочината на отстраняване зависи от местоположението на невуса и целта на провеждане на процедурата. Областта ще кърви, но не се изискват шевове. Образува се малка раничка с коричка на повърхността, върху която се поставя стерилна превръзка и мястото заздравява.

Хирургично изрязване – този метод често се прави, когато бенката е тъмна, неравна или потенциално злокачествена. Вашият лекар ще използва скалпел, за да отреже бенката и ръба около нея в елипсовидна (овална) форма. След това кожата се съшива, като остава тънък белег.

За да сведе до минимум белезите, д-р Хансен прилага следната техника: „Винаги обработвам ръба на разреза точно преди да зашия раната и втори път около три месеца след това, за да помогна за скриването на белега.“

Методът на Mohs  – това е друг метод за хирургична резекция, при който злокачествената бенка се отстранява слой по слой. При процедурата се прави незабавна биопсия и диагностика, докато не се стигне до чист ръб (т.е. така се гарантира, че са отстранени карциномните клетки).

От изброените методи за премахване на бенки хирургичната ексцизия е най-рентабилната с най-малко следоперативна хипопигментация според проучване от 2018 г. в Journal of Maxillofacial & Oral Surgery. Поради тези причини това е най-популярният избор.

Как да познаем коя бенка е злокачествено образувание

Бенките обикновено са доброкачествени (неракови) групи от пигментни клетки, чийто цвят   варира от телесен до тъмнокафяв. Ако обаче имате големи асиметрични бенки с назъбени и неравномерни граници, е важно те незабавно да бъдат прегледани от дерматолог. Меланомът е най-рядката форма на рак на кожата, но е и най-опасната.

При подозрение за злокачествена бенка, ще се вземе тъканна проба, която ще се изпрати в лаборатория за биопсия.

Признаци, които могат да насочат към съмнения за раково образувание:

 • Асиметрия: Едната половина не изглежда като другата половина
 • Граници: Формата на бенката е неправилна или зле дефинирана
 • Цвят: Бенката съдържа разнообразие от цветове
 • Диаметър: Меланомите обикновено са, но невинаги, по-големи от 6 мм, приблизително с размерите на гума за молив
 • Развитие: Бенката се променя по размер, форма или цвят

В допълнение, всяка бенка, която кърви, сърби, възпалява се или просто изглежда различно от другите бенки, също трябва да бъде проследена от лекар и евентуално биопсирана.

Не всички бенки се биопсират автоматично. „Кои бенки се изпращат към патолог, зависи от фамилната анамнеза на пациента, състоянието му, външния вид на бенката и др. наблюдения – казва д-р Анил Шах, лицев пластичен хирург в Чикаго. – Някои лекари проявяват свръхпредпазливост и правят биопсии на повечето или всички бенки, които отстраняват, което не е необходимо.

Според Американското онкологично общество редовното отстраняване на бенки не предотвратява меланома. Това обаче е добър начин за премахване на съществуващите тумори и лезии на рак на кожата.

Премахване на бенки в домашни условия

Премахването на бенки не е проект „Направи си сам“. Хората изпробват множество методи, вместо да отидат при опитен дерматолог. Повечето от тези методи не работят, дори може да бъдат вредни за здравето.

 • Не се опитвайте сами да отрежете бенка с нож, бръснач или струна. Рискувате кървене, инфекция и белези
 • Други домашни лекове, като използването на ябълков оцет, сода за хляб или чесън за разтваряне на бенка, рядко са ефективни и не са безопасни
 • Не използвайте водороден прекис. Може да е напълно неефективен или ако използвате по-концентриран разтвор, може да увреди силно кожата ви
 • Някои лекари замразяват брадавици и някои бенки, но не се опитвайте да правите това у дома и не използвайте продукти за отстраняване, предназначени само за брадавици. Можете да получите измръзване или да си направите белег

Дори да успеете да премахнете бенка у дома, няма да имате представа дали не е била ракова.

Как протича възстановяването след премахване на бенка

След отстраняването на бенки не се налага болничен престой, но е важно мястото да не се дразни, докато заздравява. Разрезът често може да бъде покрит със стерилна превръзка, конците обикновено се свалят след от пет до седем дни.

Не си взимайте душ 48 часа и бъдете внимателни, докато тренирате. Можете да тренирате, но внимателно, така че да не се разтваря раната. Например, ако бенката е в средата на гърба ви, избягвайте интензивни упражнения за горната част на тялото в продължение на няколко седмици.

Пазете раната и от слънце, което може да потъмни белезите трайно, в резултат на което те ще станат по-видими. Не излагайте мястото на преки слънчеви лъчи през първите две седмици.

„Цял живот ходя с едни три грозни бенки на лицето и накрая реших да ги махна. Стана толкова бързо, лесно, безпроблемно, не усетих нищо. Нямах никакво кървене след това, нито болка, много съм доволна от резултатите“ – споделя пациентка.

Кога се виждат резултатите и колко дълго траят

Бенката се отстранява незабавно, но ще отнеме няколко седмици до една година, докато белегът напълно заздравее и започне изглежда добре.

Бенките от време на време растат отново, особено ако по време на процедурата остане малко тъкан. Това може да се случи дори ако бенката бъде отстранена хирургически. Ако бенката се появи отново, може да се направи повторно изрязване. Повторното изрязване обаче може да увеличи риска от инфекция, кървене и белези.

Ако бенката е пуснала косми, те могат да останат дори след отстраняването ѝ. Космите също могат да се премахнат. Ако косменият фоликул е по-дълбок, е необходим по-дълбок разрез или последваща лазерна процедура. Електролизата е друг вариант.

След години чудене дали да не ми махнат голяма релефна едносантиметрова бенка на лявата буза, накрая събрах смелост да го направя. Знаех, че ще остане белег, но нямах нищо против, тъй като ми писна да нося тази кафява бучка, която стърчи. Повече от три години след процедурата съм все така доволна от решението си“, споделя пациентка.

Колко струва премахването на бенки

Средна цена: 200 лв.

Цената зависи от това кой извършва процедурата (дерматолог, пластичен или дерматологичен хирург или общопрактикуващ лекар), от размера и формата на бенката, от местоположението й и сложността на отстраняването.

Съвсем малка бенка в област, която не е козметично чувствителна, може да бъде премахната лесно и без шевове и конци. Бенка, която е по-голяма и по-дълбока, ще изисква повече работа.

 

 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари