big circle
oval
Скалп

Присаждане на коса с метода FUE

path prisajdane-na-kosa-s-metoda-fue

Екстракцията на фоликулни единици, или FUE (Follicular unit excision), е метод за извличане на коса от донорна област, който хирурзите специалисти по присаждане обичайно използват, за да вземат отделни фоликулни единици (космени фоликули) от тила.

С помощта на цилиндричен накрайник фоликулите внимателно се събират (изрязват) един по един. След това се подготвят и имплантират на местата, където косата липсва или е разредена.

Всяка присадка съдържа между един и три косъма и при поставянето им   хирургът ги ориентира под същия ъгъл, под който расте косата ви. Постоянните резултати са в състояние да пресъздадат естествената линия и посоката на растеж на косата ви.

Белезите, които остават от FUE, са кръгли и разпилени, което ги прави не толкова очевидни, колкото тези от правите разрези при другата техника на трансплантация на фоликулни единици, известна като FUT. По тази причина методът FUE е идеален за мъже, които искат да поддържат много къса причеса след операцията.

 • За разлика от техниката FUT, при която остава белег с прави очертания, при FUE остават хиляди по-малко видими кръгли белези. 
 • Би трябвало да можете да се върнете на работа в рамките на ден или два след операцията, да започнете отново леки физически натоварвания след 4 до 7 дни, а тежки – след 10-ия ден. 
 • Пациенти, подложили се на това лечение, го оцеяват високо,  казват, че резултатите са „животопроменящи” и описват скок в самочувствието след операцията. 
 • Цялата донорна зона трябва да се обръсне преди операцията – което няма да се хареса на хората с дълга коса. Но има и варианти на FUE без бръснене, при което само космите, определени за трансплантиране се подкъсяват, без да се засяга останалата част от косата. 
 • Ако поддържате изключително къса прическа, е възможно белезите от FUE да бъдат много забележими.  
 • Броят на фоликулните единици, които могат да бъдат извлечени, е ограничен – като цяло не повече от 2500, така че белезите да са сведени до минимум.   
 • Ако имате цялостно оредяване на косата, може да нямате достатъчно здрави фоликули, които да се присадят. 
 • Тъй като FUE изисква голямо старание, пренасянето може да отнеме и няколко часа – понякога 4 до 6 часа за 1000 фоликула. Когато присаждането изисква повече от 2000, то вероятно ще бъде извършено на две части. 
 • Ефективността на FUE понякога е по-малка от тази на FUT, що се отнася до потенциала за добив и растеж, според д-р Джей Пак, хирург специалист по възстановяване на коса в Лос Анджелис.

Пациентите могат да избират между методите за вземане на донорна коса, но техниките за трансплантиране като FUE и FUT са особено добри за лечение на мъжки тип оплешивяване, отдръпваща се линия на косата, оплешивяване на темето или слепоочията, които се получават от съчетание на генетични фактори и мъжкия хормон дихидротестостерон.

Мъжкият тип оплешивяване обикновено започва с отдръпваща се линия на косата и продължава, докато не се образува плешив участък на върха на главата. Половината от мъжете получават някаква степен на загуба на косата, докато навършат 35 години, така че писаждането на коса е популярна процедура.

Според Международното дружество за възстановяване на косата има два метода на събиране на донорна коса при възстановяването по оперативен път: трансплантация на фоликулни единици (FUT), при която хирургът прави разрез, за да вземе парче от задната част на скалпа и да извлече отделни фоликули от него, и изрязването на фоликулни единици (FUE) – по-популярният вариант за мъже, които поддържат косата си много къса, защото белезите са много по-малко видими.

Операцията включва извличане на отделни косми от донорната област, обикновено тила. Д-р Скот Сатлър, сиатълски пластичен хирург казва, че на тила гъстотата на косата обикновено е доста добра, така че може да бъде отстранен значителен брой донорни фоликули, без да се забелязва. Това очевидно зависи от общия брой изрязани присадки и дължината на косата ви. Например, при 2000 извлечени присадки има риск да се забелязва, ако косата е много къса.

Като начало ще подкъсят косата ви в донорната зона до дължина 1,5 мм. Може да оставят косата на темето леко по-дълга, но когато косата е скъсена, по-лесно се извлича по-голям брой фоликули. Това подобрява ефикасността на малкия цилиндричен накрайник, използван за отстраняване на всеки косъм заедно с околната тъкан на скалпа: ако накрайникът не е идеално подравнен, докато перфорира кожата, може да отреже долната част на фоликула.

Хирургът инжектира местна упойка в обработвана зона, за да бъде операцията възможно най-безболезнена. После изважда присадки с фоликулни единици, като използва перфориращ накрайник с диаметър 0,8 до 1 мм и фини пинцети, за да отстрани малки сегменти от окосмената част на скалпа. Те се разделят и се присаждат в малки отвори или цепки в скалпа. Веднага след извличането фоликулните единици се поставят в специален разтвор, за да се съхранят.

В областите, които ще получат донорна коса, се правят микроскопични разрези, в които се поставят отделните присадки. Разрезите определят ъгъла и посоката на растеж на космите, а те се правят така, че да са като тези на съществуващата коса. 

Въпреки че операцията създава до 2500 точковидни белези (с по 1 мм в диаметър), пръснати по цялата зона, те престават да бъдат толкова забележими, щом косата израсне. Заради това „Техниката FUE се препоръчва на хората, които искат да поддържат косата си много къса или може да поискат да я обръснат някой ден” – казва д-р Пак. Повечето пациенти имат по 90–100 фоликулни единици на квадратен сантиметър от донорната зона.

Процесът може да отнеме много часове, така че някои пациенти спят, а други наваксват с любимите си ТВ предавания. През няколко часа може да се наложи да ви поставят допълнителен анестетик, така че предупреждавайте хирурга си, щом започнете да чувствате дискомфорт.

Повечето хора си взимат три дни болничен след операция с FUE, но за около седмица зоната на присаждане остава покрита с корички или люспи и може да изглежда розова (като при слънчево изгаряне), така че може би е добре да прекарате това време вкъщи. Д-р Амир Яздан от Ървин, Калифорния казва: „Възстановяването е бързо, но минават около 10 дни, докато донорната зона заздравее напълно.” 

Ако цялата донорна област е била обръсната, ще трябват около две седмици, за да израсте така, че да изглежда като къса прическа. 

Лекарят ви ще ви даде специфични инструкции за миенето и грижата за косата по време на възстановяването. Следвайте ги внимателно, за да се радвате на добри резултати. 

Повечето лекари препоръчват да изчакате 48 часа, преди да миете косата си и да бъдете много внимателни при измиването (никакво натриване). Вместо да поставяте скалпа си директно под  душа, опитайте с по-ниско налягане, като например да се поливате с чаша или канче през първата седмица.

По-долу ще откриете насоки как бързо да се завърнете към обичайните си занимания (за най-добри резултати спазвайте съветите на хирурга си).

 • След 3 дни: Върнете се към обичайните си дейности и леко физическо натоварване като ходене пеша и лека йога. 
 • След 7 дни: Започнете да се натоварвате умерено, но избягвайте всичко, което силно повишава пулса или води до обилно изпотяване. Понякога след трансплантация скалпът е много чувствителен и прекомерното потене може да раздразни и увреди присадките. 
 • След 10 дни: Върнете се към плуването, кардиото, бягането, вдигането на тежести и другите натоварващи дейности. 

В рамките на около 5 месеца би трябвало около 50% от присадената коса да започне да расте, на 8-ия да бъде на 80%, а за 12 до 24 месеца да видите крайния резултат.

След операцията ви в рамките на 3 до 8 седмици повечето присадени косми ще опадат – процес, известен като anagen effluvium. Често това става едновременно около третата и четвъртата седмица. 

Косата се завръща около втория до четвъртия месец след операцията. Първоначално космите са по-тънки, но с времето и дължината, и диаметърът се увеличават. В края на първата година новите косъмчета би трябвало да са също толкова силни, колкото останалите.

„Латентният” период между операцията и израстването на нова коса обикновено е два до три месеца. Тя обаче не израства всичката наведнъж, тъй като всеки косъм има три цикъла на растеж и се движи по собствен часовник. След това новата коса започва да расте със същото темпо като неприсадената, приблизително с по 1 см на месец.

Обичайните странични ефекти включват оток, болка, сърбеж, изтръпване на скалпа, враснали косми и корички, които се образуват на участъците, от които е взета или на които е присадена коса. И макар да е лека, като при всяка операция винаги има риск от инфекция, ако не следвате инструкциите на лекаря си за грижа при заздравяването.

Според д-р Джаянти Равидран, пластичен хирург в Ченай, Индия, основните рискове, свързани с операцията за присаждане на коса, са от кръвоизлив и инфекции. Преди операцията и през първите няколко дни след това пациентите трябва да избягват да вземат разреждащи кръвта лекарства, за да намалят риска от силно кървене от скалпа.

Според един доклад от 2017 г. приблизително 60 000 души годишно ходят в Турция за присаждане на коса. Въпреки законовите изисквания там, всички операции за трансплантации на коса да бъдат извършвани от лекари, повечето клиники не се съобразяват с правилата – става ясно от доклада. Направете необходимото проучване за болницата и специалиста, на когото сте избрали да се доверите.&nb

Някои лекари използват роботизирани устройства като NeoGraft, за да извличат присадките при трансплантация на коса с FUE. Просто имайте предвид, че компанията NeoGraft осигурява техници, които могат да бъдат наемани за ден, така че това устройство понякога се предлага на лекарите като начин да делегират извършването на операцията.

Според експертите ще получите най-добри резултати от лекар, който е преминал екстензивно обучение по хирургично възстановяване на коса. „Имайте предвид, че FUE е просто метод на извличане на донорната коса – казва д-р Пак. – Много хора сякаш забравят най-важната част: крайният резултат идва от имплантирането на тези косми. FUE и FUT са просто методите, чрез които те се вземат от донорната област.&rdqu

Цената зависи от нивото на опитност на хирурга, мястото, където е практиката му, и броя на присадките, от който се нуждаете.

Маямският пластичен хирург Д-р Андрю П. Амунатегуи подчертава, че цената не е единственото нещо, което трябва да вземете предвид. Квалификациите на хирурга ви, опитът му, репутацията и предписанията за безопасност – всичко тези фактори са важни за получаване на максимално добър резултат.

Когато избирате хирург, разгледайте поне 10-тина снимки „преди и след”, на които и линията на косата и донорната зона да се виждат ясно и да са добре осветени. Също така поискайте да разговаряте с петима пациенти, които имат желание да споделят опита си с вас.

„FUE се отнася до метода на извличане на космите. Тъй като нуждите и целите на всеки пациент са различни, този метод си има и плюсове, и минуси – обяснява д-р Пак. – Пациентите трябва да избират хирурзи, които владеят всички видове методи за възстановяване на косата…Важното е да изберете правилния лекар и той да ви препоръча правилното лечение. То е като да си изберете ресторант – не го избирате според това дали там готвят с краве масло или с олио, или какъв тип ножове използват; избирате го въз основа на това кой е майстор готвачът.&rdqu

 • Лазерна нискочестотна терапия (LLLT): Някои от домашните апарати за LLLT като HairMax и CapillusPro са одобрени като безопасни от американската Комисия по храните и лекарствените средства, но тя няма отношение към ефикасността им. Ще трябва да ги използвате по няколко пъти на седмица, за да стимулирате растежа на косата, и минават 6 месеца, докато видите ефект – освен това трябва да продължите да ги използвате, за да го задържите. Според едно изследване на Медицинско училище „Милър” към Университета на Маями тези уреди са безопасни и ефективни.
 • Богата на тромбоцити плазма (PRP): При това лечение се използват концентрирани инжекции с тромбоцити от вашата собствена кръв, богати на растежни фактори и белтъци, които стимулират растежа на косата. С цел поддържане на резултатите то трябва да се повтаря на всеки 4 до 6 месеца (или по-често с определени системи за PRP).  
 • Микропигментация на скалпа: При този процес оплешивяващите места се татуират с поредица от точици, за да се замаскира скалпът. 
 • Rogaine: Този локален лекарствен продукт в свободна продажба съдържа миноксидил, който уголемява космените фоликули, като същевременно удължава растежната фаза на косата. Би трябвало в рамките на 3 месеца да видите 25% подобрение, а при по-продължителна употреба и повече. Щом спрете да го използвате обаче, ще изгубите всички резултати. 
 • Propecia: Тези таблетки, достъпни само с лекарско предписание, се приемат ежедневно и предотвратяват преобразуването на тестостерона в DHT, мъжкия хормон, който играе роля в оплешивяването. Известно още под названието финастерид, лекарството се изписва на жени в менопауза с цел да се предотврати оплешивяването на петна. Нужни са понякога и 3 месеца прием, за да подейства, и след това той трябва да продължи, ако искате да задържите новоизрасналата коса. 
 •  Magid, Pesha. “In Turkey's Cutthroat Hair-Transplant Industry, the Losers Are Patients and Syrian Refugees.” Quartz, Quartz, 12 Apr. 2017.
 •  "Surgical Treatments.” ISHRS, 29 Jan. 2020.“Turkey Travel Advisory.” U.S. Department of State, 5 Sept. 2019.
 •  Zarei, Mina, et al. “Low Level Laser Therapy and Hair Regrowth: an Evidence-Based Review.” Lasers in Medical Science, U.S. National Library of Medicine, Feb. 2016.
Свързани клиники и салони
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече