big circle
oval
Торс Корем

Ръкавна гастректомия

path rakavna-gastrektomiya

Ръкавната гастректомия (наричана още лапароскопска ръкавна гастректомия) е хирургична процедура с цел отслабване. При нея се премахва около 75% от стомаха. Частта от стомаха, която остава непремахната, наподобява тесен „ръкав“, който е сходен по размер и форма  с банан. След ръкавната гастректомия количеството храна, което можете да изядете е драстично по-малко. Ако преди гастректомията стомахът е можел да побере до около 1 литър храна наведнъж, то след нея капацитетът му е намален до едва 300 – 500 мл. По-малко храна означава по-малко калории, което води до загуба на тегло. Обикновено след гастректомията пациентите губят между 40% и 70% от излишното си телесно тегло и то през първата година след операцията.

След ръкавната гастректомия стомахът продължава да разгражда храната със стомашни киселини. Новата му форма обаче не му позволява да се свива така, както преди операцията. Така по-едри части от храната навлизат в червата. Крайният резултат е, че сте по-сити за по-дълго време.

Ръкавната гастректомия помага и срещу неконтролируемия глад, който е основен виновник за надномерното тегло. При операцията се премахва фундуса, куполообразната част, разположена в началото на стомаха. Това води до намаляване на нивото на един от хормоните, регулиращ апетита - грелин. Грелинът играе роля и в регулирането на нивото на кръвната захар. Така пациентите с диабет Тип 2, подложили се на гастректомия, често се нуждаят от по-малко лекарства за състоянието си. &nb

  • Ръкавната гастректомия може да ви помогне да загубите значително количество тегло, дори когато други опции за отслабване не са успели.
  • След ръкавната гастректомия повечето хора се чувстват много по-малко гладни.
  • Ръкавната гастректомия е по-малко инвазивна и с по-бързо възстановяване от други операции със същата цел, като стомашния байпас.
  • Други предимства включват подобрена плодовитост и намален брой заболявания на жлъчния мехур.
  • Ръкавната гастректомия повлиява благоприятно освен физическото и психическото здраве. Усещането, че най-сетне можете да контролирате теглото си, намаленото чувство за глад и усещането, че най-сетне сте сити повишава субективното чувство на щастие.
  • Лапароскопската ръкавна гастректомия е сложна операция, със значителни рискове и потенциални усложнения.
  • Операцията е необратима, но предизвиканото отслабване не е постоянно, освен ако не промените трайно навиците си.  
  • Отслабването след гастректомията може да остави с доста излишна кожа, която може да се наложи да премахнете с друга операция.  
  • Около 20% пациентите, подложили се на гастректомия, развиват киселинен рефлукс. Обсъдете възможността за поява на състоянието с вашия хирург и как може да го контролирате, ако се налага.

Подходящите кандидати за ръкавна гастректомия имат индекс на телесна маса ИТМ (BMI) най-малко 30. В много случаи пациентите имат и съпътстващи здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане или сънна апнея.

Вашият хирург ще поиска пълен списък на всички лекарства, хранителни добавки, витамини и билки, които приемате. Ако някои от веществата, които приемате, могат да попречат на предстоящата операция, ще се наложи да ги спрете, временно или постоянно.

Важно е да намерите кой да ви закара до вкъщи след операцията, както и някой, който може да ви наглежда през няколкото дни след нея. Възстановяването няма да е лесно и ще имате нужда от психическата подкрепа от вашите близки и приятели. Ако предпочитате да сте сами, все пак е нужно някой да ви наглежда поне през първите 3-4 дни след ръкаваната гастректмия.

Ако сте пушач, подгответе се да спрете цигарите 6 до 12 седмици преди гастректомията. Използването на никотинови лепенки и тютюн за дъвчене също трябва да бъде преустановено. Кръвта ви ще бъде тествана за следи от никотин и не искате една цигара да попречи на операцията ви.

Ако приемате лекарства за диабет, може да се наложи да коригирате дозата си инсулин.

Ръкавната гастректомия се извършва под обща упойка и обикновено отнема между 30 и 45 минути.

Вашият хирург ще започне, като направи четири или пет малки разреза в горната част на корема. След това ще постави малка камера, наречена лапароскоп (оттам и името на операцията – лапароскопска ръкавна гастректомия) през един от разрезите, за да изследва корема. Другите разрези се използват за вмъкването на малки хирургически инструменти.

За да раздели и запечата стомаха хирургът използва телбод. От стомаха след гастректомията се оставя малка торбичка с формата на банан. За да се гарантира, че е оставена достатъчно голяма част от стомаха, се използва дълга гъвкава епруветка („бъги“) като разширител.

След като извади бъгито и инструментите, хиругът затваря разрезите и вие бивате отведени в стая за възстановяване. Вероятно ще трябва да останете в болницата или хирургичния център за една или две нощи, за да можете да бъдете наблюдавани за евентуални усложнения. Препоръчително е предварително да попитате дали ще сте сами в стая, какво трябва да си носите и може ли да имате външен придружител, който да остане с вас през нощта.

Обсъдете още по време на консултациите с вашия хирург колко голям ръкав от стомаха ще бъде оставен. Целта на операцията е отслабване, най-често, за да се повлияят сериозни здравословни проблеми. Успехът от операцията зависи от размера на оставения ръкав. Колкото по-малък е размера на ръкава, толкова по-добри ще са дългосрочните ви резултати.

Подгответе се, че както при всяка операция, защото възстановяването няма да е лесно. По-добре да сте психически подготвени. За да се върнете към ежедневието си в добра форма, си вземете поне две до четири седмици отпуск.

Вашият лекар ще ви даде подробни инструкции за възстановяване. Това са само някои общи препоръки.

Ако повръщате в първите дни след операцията, изчакайте четири часа и след това опитайте да приемете малко количество вода. Ако епизодът на повръщане не се повтори, можете да продължите с пиенето на течности на следващия ден, след което добавете мека храна, тип пюре. Ако продължавате да повръщате, обадете на вашия лекар.

Къпането веднага след операцията не е проблем, но вземането на вана и влизането в басейни, тоест кисненето на шевовете е забранено. При подсушаване важно е да не търкате шевовете, за да не се разтворят.

В отделни случаи може да се наложи да вземате слабителни (вашият хирург ще ви препоръча такова) , за да улесните освобождаването на червата.

Някъде около седмия ден след гастректомията можете да започнете с леки разходки. Всеки следващ ден може да се натоварвате повече от предишния. Така тялото ще се адаптира постепенно и да се върнете към нормалното си ежедневие плавно. Най-важното е да слушате тялото си. Ако нещо ви причинява болка, спрете, за да не си навредите и да забавите възстановяването.  

Аспиринът, както и лекарства, съдържащи аспирин трябва да се избягват преди и поне седмица след операцията, понеже той разрежда кръвта и може да доведе до кръвотечение.

Нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофена също трябва да се избягват един месец след операцията. Те могат да раздразнят стомаха и евентуално да причинят язви.

Избягвайте вдигането на тежко (повече от 2-3 кг), докато вашият хирург не сметне, че сте готови.

Ако планирате забременяване това може да стане едва година след гастректомията. В противен случай ще рискувате пояата на родилни дефекти, поради недостиг на витамини или евентуално усукване и натиск върху червата. Имайте предвид, че противозачатъчното хапче може да не е толкова ефективно през първата година след гастректомията, така че може да искате да обмислите други варианти за контрацепция.

Ще имате поредица от последващи срещи с вашия хирург и диетолог, за да сте сигурни, че сте здрави и се възстановявате по план. Тези срещи могат да включват: едно посещение две до три седмици след операцията, последваща консултация след пет или шест седмици, както и консултации след 3, 6 месеца и 12 месеца

Диетата ви ще бъде ограничена до течности без захар за първите една до две седмици след процедурата. След това ще преминете към меки храни за две до три седмици. Месец след операцията можете да се върнете към твърдите храни на малки порции. Може да се наложи да приемате мултивитаминна и калциева добавка.

Избягвайте алкохола в първата пълна година след операцията.

След ръкавната гастректомия ще можете да приемате по-малко количество храна. Важно е обаче и с какви продукти ще се храните, за да постигнете целта си – а именно отслабване и запазване нивата на енергия. Добра идея е да елиминирате храни с високо съдържание на захар и мазнини, както и храни, преминали предварителна обработка. В диетата ви трябва да наблягате на цели храни, като плодове и зеленчуци.

Не забравяйте, че ръкавната гастректомия е само инструмент. Важно е да приемата малки порции. Ако се чувсвтвате преяли или ви е тежко, това е сигнал, който е важно да се научите да зебелязвате навреме.

Ръкавната гастректомия е сравнителни безопасна интервенция с ниска смъртност.  Колкото по-нисък е индексът ви на телесна маса ИТМ (BMI) преди операцията, толкова по-лесно бихте се възстановили след нея.

Най-сериозните проблеми обикновено се появяват през първата седмица след процедурата. Вашият хирург ще ви помоли да бъдете нащрек за опасни симптоми, които предполагат усложнения. Редки усложнения са например, изтичане на стомашна течност, стеноза, тоест стесняване на ръкава, която усложнява храносмилането и образува на кръвен съсирек в краката. Има 1% вероятност това да се случи и вашият хирург ще ви предпише разредител за кръвта преди и след операцията, за да го предотврати. По време на възстановяване, ходенето и носенето на компресионни чорапи могат да подобрят циркулацията на кръвта в долната част на тялото.

Някои от по-малко опасните възможни усложнения са появата на киселинен рефлукс, дефицит на хранителните вещества и витамини (недохранване), гадене, повръщане или диария могат да се появят през първите няколко седмици след операцията. Симптомите ви обикновено се подобряват с течение на времето и могат да бъдат овладяни с лекарства за гадене, малки хранения и бавно хранене.

След гастректомията се очаква да загубите по-голямата част от наднорменото тегло в рамките на първите шест до девет месеца. През първите четири седмици може да стигне до намаляване на теглото с впечатляващите 30 килограма. Резултатите ви ще зависят от теглото ви преди гастректомията и спазването на препоръките на вашия лекар. По-тежките пациенти, тези от мъжки пол и по-младите отслабват повече от останлите през първите седмици.

След едно такова значително отслабване, може да останете със значително количество отпусната кожа, което се отстранява хирургично. Препоръчително е обаче да изчакате до една година след ръкавната гастректомия, преди да се подлагате не нови интервенции.

Резултатите от ръкаваната гастректомия са постоянни, стига да се придържате към здравословна диета и да спортувате редовно. Ако не промените трайно навиците си, можете да очаквате да си възвърнете част от (ако не цялото) загубеното тегло.

Екипът на Vanity.BG не успя да намери публикувани цени за операцията ръкавна гастректомия. Както при всички интервенции крайната цена ще зависи от избрания от вас хирург. Не се притеснявайте да зададете въпроси относно крайната сума, която се очаква да платите, още на първата консултация. 

Свързани клиники и салони
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече