Терапия с фракционен лазерФракционни лазерни процедури се използват за възстановяване на кожата и подмладяването й.

Повечето лазерни технологии за подмладяване на лице често изискват седмици възстановителен период, дават висок риск от неблагоприятни ефекти, включително инфекция, хиперпигментация и белези. Едно от ключовите предимства на фракционния лазер е, че тази лазерна терапия стимулира производството на нов колаген с много по-малко рискове и по-малко време за възстановяване.

С фракционния лазер вместо да обработва 100% от повърхността на кожата с лазерна енергия, лъчът се разпада на фракции, насочени към между 25% и 40% от кожата, и така останалата част на лицето е непокътната - процес, известен като фракционна фототермолиза. Ето защо времето, необходимо за възстановяване, е по-малко, а зачервяванията не са толкова интензивни, колкото при аблативните лазерни процедури.

Фракционният лазер е разработен, за да възвърне сиянието на кожата, да подобри тонуса и текстурата й. Прилага се при лечение на увреждане от слънцето, за намаляване на бръчките и подобряване на белезите от акне и старчески петна. Причинявайки микронаранявания на кожата, фракционната терапия стимулира производството на колаген и нови кожни клетки, замествайки по-старите и увредени клетки. Това означава, че за възстановяването и заздравяването на кожата се разчита на стимулиране на самата кожа: лазерът е катализаторът и кожата по същество се самолекува, възстановявайки се.

Някои ползи могат да се видят след една процедура, но повечето хора се нуждаят от две до три сесии, за да видят значително подобрение при лечение на увреждане от слънцето, и от три до пет процедури за белези от акне.

Предимства и недостатъци на фракционната лазерна терапия

Предимства

 • Времето за възстановяване при процедури с фракционен лазер обикновено е по-малко от седмица, като зависи от интензивността на терапията;
 • Резултатите – свежа и сияна кожа с гладка текстура, се виждат няколко седмици след процедурата, така че по-добрата кожа се постига относително бързо. Подобрението продължава да се разкрива в продължение на шест месеца след това;
 • При фракционния лазер се използва естественият процес на заздравяване на кожата, за да се произведат нови клетки;
 • Фракционният лазер стяга и изглажда кожата, за да се подобрят цялостната й текстура и тонус, лазерът не е насочен само към специфични проблеми;
 • Може да се прилага при подмладяване на ръцете, врата и деколтето.

 Недостатъци

 • Изпълнена от неопитен специалист, сесията с фракционен лазер може да доведе до изгаряния или белези;
 • Хората с по-тъмна кожа са изложени на риск от повишена хиперпигментация;
 • Трябва да избягвате излагането на слънце поне една седмица след терапията и усърдно да прилагате слънцезащитни продукти всеки ден, за да поддържате резултатите си;
 • Фракционните лазери могат да лекуват леки до умерени белези от акне, но пациентите с дълбоки белези може и да не са доволни от резултатите;
 • Според някои пациенти терапията не си заслужава, защото е много болезнена. Други пък са недоволни от процедурите, защото според тях са твърде агресивни и кожата им изглежда по-зле.

Колко струва терапията с фракционен лазер?

Средна цена: 800 лв.

Диапазон: 700 – 1200 лв.

Цената за терапията с фракционен лазер варира в зависимост колко са на брой процедурите, които вашият лекар смята, че се ви нужни, какъв е размерът на третираната зона и какви са нивото на опитност на специалиста, към когото сте се обърнали, и къде се намира неговата практика.

Кой е подходящ кандидат за терапия с фракционен лазер?

Оптималните кандидати са на възраст 40 или повече години, въпреки че тези в края на 30-те години с голямо увреждане от слънце, бръчки или неравен тон на кожата могат да забележат подобрение от подмладяване на кожата с фракционен лазер. С тази лазерна технология може също така да се лекуват упорити белези от акне.

За съжаление, лазерът не е безопасен за всички тонове на кожата. Пациентите със светла до средно тъмна кожа имат най-малък риск от хиперпигментация, докато пациентите с по-тъмна кожа са изложени на риск хиперпигментация.

Можете да направите първо малка тестова зона с фракционния лазер и да я наблюдавате в продължение на шест седмици. Така безопасно ще може да прецените как вашата кожа реагира. Избягвайте терапията, ако сте на лекарства, които причиняват повишена чувствителност към светлина.

Какво става по време на процедура с фракционен лазер?

От енергията на лазера се получава парещо усещане, така че всяка терапия започва с обезболяващ крем, за да ви е по-комфортно и да е по-малко вероятно да усетите ефектите на лазера по време на процедурата. Може да се наложи да изчакате до час, за да подейства обезболяващият крем. Повечето лазери духат студен въздух върху третираната зонат по време на процедурата.

Най-често лекарят прави четири преминавания с лазера на всеки квадрант от третираната област. Някои пациенти не усещат почти никаква болка, докато други изпитват истински дискомфорт. Какво ше бъде усешането при вас зависи от вашия праг на чувствителност и интензивността на енергията.

Това, колко време ще продължи процедурата, зависи от това колко области ще бъдат третирани, но някакъв ориентир е, че обработката на лицето отнема около 20 минути.

Какво да очаквате при възстановяването от лазерна процедура с фракционен лазер?

Колко време ще ви е необходимо, за да се възстановите след процедурата зависи от нейната интензивност. Когато планирате самата процедура с вашия лекар, вземете предвид и този фактор – колко време за възстановяване можете да отделите.

Можете да си осигурите добро и бързо възстановяване, като се грижите добре за кожата си след лечението. Използвайте нежен почистващ препарат и обикновен овлажнител, както и широкоспектърен слънцезащитен крем SPF 30. Продуктите за грижа за кожата с активни съставки като ретинол и алфа-хидрокси киселини могат да раздразнят вашата уязвима кожа, така че е най-добре да ги избягвате.

Кожата ви ще бъде по-чувствителна след лечението ви, така че не се излагайте на пряка слънчева светлина и на открито носете широкопола шапка.

Кога се виждат резултатите от процедурата с фракционен лазер?

Ще видите известна разлика веднага след процедурата, но оптималните резултати обикновено настъпват след 8 – 12 седмици.

Тъй като само една част от кожата се третира по време на една сесия, за най-добро клинично подобрение е необходима поредица (обикновено от три до шест процедури) с интервали от 2 до 4 седмици. Резултатите продължават да се подобряват с всяка допълнителна сесия, като крайният резултат се очаква три месеца след последната процедура.

Резултатите от лазерната терапия траят около три години. Може да успеете да удължите това време с химически пилинг, здравословна редовна грижа за кожата и ежедневна употреба на слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висока. 

Рискове и евентуални странични ефекти при лечение с  фракционен лазер

Нежеланите странични ефекти обикновено са резултат от неподходящо приложение на лазерната технология. Проблемите с изгарянето, белезите и пигментацията могат да бъдат резултат от прекалено агресивна процедура.

Алтернативи на фракциония лазер

 • Химически пилинг – при него се използва киселинен разтвор, нанесен върху кожата, за да премахне повредените горни слоеве и да разкрие по-ярък, по-сияен тен и да помогне за намаляване на слънчевите петна, фините линии и бръчките.
 • Микронидлинг
 • Микродермабразио – нежно ексфолираща процедура, която изглажда, озарява и подмладява кожата, като помага за намаляване на повърхностните увреждания от слънцето и фините линии.
 • IPL/Фототерапия – универсално лечение, което може да помогне за отстраняване на проблеми като увреждане от слънце, петна, спукани капиляри, розацея и рождени белези по лицето, ръцете, шията и гърдите.


 

 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари