big circle
oval
Лице Чело Бузи Шия

Ултерапия

path ulterapiya

Ултера (Ulthera) е неинвазивна процедура за лифтинг и стягане на кожата. Чрез силно фокусирана интензивна ултразвукова енергия кожата нежно и ефективно се стяга и повдига. При ултерапията тъканта внимателно се загрява и се стимулира процесът на синтез на колаген. Ултерапията дава видими резултати само от една сесия.

Методът е одобрен от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствените средства (FDA) за третиране на кожата на челото и областта на деколтето (шията, брадичката и гърдите), но някои лекари прилагат Ulthera и при други части на тялото с отпусната кожа (корем, област над лактите или коленете).

Лечението е много ефективно. To не дублира резултатите от фейслифтинга, но може да отложи необходимостта от операция с години. Ултера постига около 10 – 20% от резултата на фейслифтинга. Въпреки че не е заместител на фейслифтинга, процедурата може да забави процеса на стареене. Също така е чудесно решение за пациенти, които вече са си направили операция за повдигане на кожата и сега се нуждаят от поддръжка. Ултерапията е добър вариант и за тези, които искат да избегнат хирургичния лифтинг.

  • Неинвазивната процедура засяга само повърхността на кожата, така че страничните ефекти и времето за възстановяване след Ултера са минимални;
  • Подобрението се вижда незабавно, като през следващите два до три месеца резултатие стават все по-видими;
  • Ултерапията е безопасна за всички типове и тонови кожа;
  • За разлика от някои по-интензивни процедури за подмладяване на лицето, при Ултера може да имате повторни процедури за допълнително подобряване или затвърждване на резултатите.
  • Сесиите могат да бъдат болезнени, въпреки че повечето лекари използват обезболяващи средства;
  • Ще трябва да изчакате няколко месеца, за да видите наистина значими резултати;
  • Резултатите са далеч не толкова ярки, колкото при фейслифтинга и не продължават толкова дълго.

Средна цена: 1000 лв.

Цената, която плащате, зависи от нивото на опит на специалиста, към когото се обърнете, местоположението на неговата практика и това колко области ще третирате

Подходящ кандидат е този, чиято кожа е започнала да изглежда по-малко стегната, което води до по-ниска линия на веждите или пък отпусната кожа на шията. Обикновено хората с лека до умерена отпуснатост на кожата намират Ултера за най-полезна. Лечението е безопасно за всеки тон на кожата.

Ключовата характеристика за подобрение с Ulthera не е възрастта на пациента, а еластичността на кожата и липсата на дълбоко увреждане от слънцето.

Много пациенти отказват да обмислят операция за лифтинг на лицето или все още не са готови да легнат под ножа. Това е запазеното място за Ултера. Има и много пациенти, които не са медицински кандидати за операция поради основните си здравословни състояния и за тях единствената опция е тази – неинвазивно стягане на кожата.

Ултерапията обаче сама по себе си може да не постигне резултатите, които търсите. Комбинирането на Ulthera с лазери или инжекционни препарати или други процедури за лифтинг на кожата обикновено е най-добрият начин. Една процедура не може да реши всички проблеми, така че вземете максималното, което се предлага, за да постигнете максималните резултати.

В зависимост от това дали правите процедура за лице и шия, деколте или друго, една сесия може да отнеме 30 до 90 минути. Върху кожата на третираното място се нанася гел, който провожда ултразвуковите импулси. Вашият лекар мести устройството по повърхността на кожата ви, за да предаде ултразвуковата енергия на по-дълбоките слоеве кожа. Тази енергия навлиза в кожата ви точно на правилната дълбочина, за да стимулира производството на колаген.

Предимството на Ulthera е, че благодарение на ултразвуковия монитор вашият лекар може да види къде лекува, да визуализира съединителната тъкан и да знае на каква дълбочина трябва да се работи, за да има ефект.

При ултерапията дълбочината на проникване се регулира с различни ултразвукови преобразуватели, които се прикрепят към наконечника, за да доставят енергията на определени слоеве тъкан – повърхностната дерма (на 1,5 mm), дълбоката дерма (на 3 mm) и мускулите (на 4,5 mm).

Дълбочината варира при пациентите в зависимост от качеството и дебелината на кожата, които ултразвукът ни позволява да се разгледат в детайли.

Защо колагенът е толкова важен? Това е естественият протеин, който поддържа структура на кожата, съставлявайки 75 – 80% от нея. С възрастта производството на колаген в организма се забавя. Когато колагенът намалее, структурата на кожата отслабва и кожата става склонна към отпускане и бръчки. Лечения като ултерапията стимулират организма да възстанови производството на колаген, за да може кожата да си възстанови загубената плътност и дебелина.

Ултерапията не е разходка в парка. Лечението се основава на ултразвук, но това не е същата процедура като диагностичното ултразвуково изображение: тук топлинната енергия се използва, като температурите достигат до 60°С в дълбоката подкожна тъкан.

Повечето пациенти обикновено решават да приемат обезболяващи, след консултация с техния лекар, естествено. Добрата новина е, че всяка болка, която изпитвате, ще продължи само докато се доставя ултразвуковата енергия (обикновено само секунда и половина или по-малко на импулс).

Има клинични проучвания за измерване на комфорта на пациента по време на Ултерапия, така че лекарите са наясно, че определянето на очакванията за управление на болката е важно за изграждането на доверие на пациентите.

Обикновено e минимален, въпреки че може да имате леко зачервяване, оток и (много рядко) охлузване. Също така може да изпитвате лека болка или изтръпналост в третираните зони в продължение на от няколко часа до няколко седмици след процедурата.

След лечението е обичайно да изпитате известна чувствителност под брадичката, близо до скулите и по линията на челюстта, което често се описва като болезненост, която наистина се забелязва само при докосване. Също така е обичайно да се усеща известна степен на скованост в тези области. И двата симптома обикновено отшумяват за дни или в рамките на няколко седмици, в зависимост от интензивността на лечението. Като цяло ултерапията е добре поносима процедура, особено от информиран пациент, който е наясно какво да очаква.

Болезненост всъщност е добър знак. Това означава, че произвеждате повече колаген. И докато болезнеността може да продължи няколко седмици, тя няма да попречи на качеството ви на живот. 

В редки случаи синините могат да бъдат страничен ефект. Пациентите могат да бъдат посъветвани да спрат своите разредители на кръвта, ако лекарите им позволят, до 10 дни преди процедурата, както и аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства, добавки с рибено масло, витамин Е и други подобни неща. Това обаче не е задължително.

В зависимост от вида на обезболяващото лекарство, което сте приемали, може да се наложи някой да ви отведе у дома след лечението. Но трябва да можете да се върнете на работа и да възобновите обичайните си дейности веднага щом ефектите отшумят.

Много хора виждат първоначален ефект веднага след процедурата, което е резултат от свиването на съществуващите колагенови влакна. Истинската магия се случва през следващите 3 до 6 и дори до 12 или повече месеца, когато тялото ви засили производството на колаген.

Когато избирате къде да проведете ултратерапия, имайте предвид, че колкото повече опит има специалистът, толкова по-добри са резултатите. Освен това трябва да сте правилният кандидат. Неинвазивните повдигащи устройства няма да заменят хирургичния лифтинг на лицето, ако това наистина е необходимо.

Важно е да се консултирате дерматолог или пластичен хирург, преди да си назначите процедура. Така ще може да сте сигурни, че Ultherapy е правилното лечение за вашите цели и да си поставите разумни очаквания.

Новият колаген действа с години, но ние се борим с продължаващия процес на стареене и гравитацията. Поради това вероятно ще трябва да се върнете за още сесии, тъй като естественият процес на стареене продължава.

Не е необичайно хората да се връщат на всеки две години за допълнително лечение с ултратерапия, за да поддържат резултатите си. Все по-често има пациенти, които биха искали да бъдат проактивни и вместо да подмладяват кожата си, да предотвратят ефектите от стареенето.

Въпреки че ултерапията се счита за безвредно лечение, все още съществуват рискове и потенциални странични ефекти, особено ако попаднете в неопитни ръце. Твърде многото топлина, приложена близо до повърхността на кожата, може да причини поява на мехури, изтръпване, парене и дори нервна слабост, в редки случаи.

Проучване от 2017 г., публикувано в списание „Лазерите в хирургията и медицината“, отбелязва петима пациенти, които са развили мехури или улцерация на кожата, както и възпаление и отоци, последвани от атрофия на тъканите или некроза след еднократна сесия с ултразвукова технология. Заключението е, че „въпреки тяхната рядкост, сериозните нежелани събития, вторични за микрофокусирания ултразвук, са възможни и има редки данни за тях“.

За да сведете до минимум този риск, намерете опитен специалист, за когото има положителните отзиви и снимки “Преди” и “След” на реални пациенти. Повечето неблагоприятни ефекти могат да бъдат избегнати с внимателно наблюдение по време на процедурата, за да се гарантира, че подходящите нива на топлина се доставят на правилната дълбочина.

Ултерапията може да се извършва от всеки, който е минал някакво обучение. Както при всичко, проучете каква е репутацията на кабинета, който искате да посетите, попитайте колко такива процедури извършват. Обучават ли се допълнително редовно техните специалисти? Какви резултати обикновено получават? Изпитват ли пациентите им странични ефекти? Можете ли да говорите с тях или да видите резултати? Всичко това е част от дължимата грижа при избора на специалист.

Ултерапията използва ултразвукова енергия, за да стимулира производството на колаген, като не е необходим болничен престой и няма рискове от операцията. За разлика от нея, фейслифтингът е хирургична процедура, която повдига и стяга мускулите, премахва излишната кожа и мазнини и преначертава останалата кожа, за да изглади дълбоките бръчки и гънки. Процедурата изисква анестезия, малки разрези и около две седмици време за възстановяване.

Хирургичният фейслифтинг е много по-скъп. Хората, които не са подходящи кандидати за ултерапия, тъй като имат твърде много увреждания от слънцето или са загубили еластичността на кожата си в твърде висока степен, може да открият, че за тях козметичната хирургия е най-добрият вариант за постигане на значителни резултати.

 

 

Свързани клиники и салони
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече