big circle
oval
Зъби

Вадене на мъдрец

path vadene-na-madrec

Когато мъдрецът (наричан още мандибуларен трети молар) няма достатъчно място за растеж, той може да създаде различни видове проблеми – да се разположи под лигавицата, да се наклони или да заеме хоризонтална позиция. Мъдреците, които са започнали да пробиват, но не са успели да излязат, са ретинирани – т.е задържани, или полуретинирани. Тази ситуация се наблюдава сравнително често и може да доведе до болка, затруднения с отварянето на устата, зачервен и възпален венец, инфекция, криви и претъпкани зъби, кисти, кариес, възпаление на регионалните лимфни възли и др. Ако вашите мъдреци създават проблеми (или изглежда, че ще създават в бъдеще), зъболекар или орален хирург ще препоръча да ги извадите.

Ваденето на ретиниран мъдрец е по-сложен процес от обикновеното вадене на зъб,  особено ако мъдрецът вече е пробил. Някои дентални специалисти извършват процедурата в амбулаторни условия под местна упойка, други предпочитат болнична обстановка с обща анестезия.

Операцията обикновено отнема около час. След като упойката подейства, вашият хирург ще приложи локална анестезия близо до мястото на всяка екстракция. Ако сте будни по време на ваденето, трябва да усещате само допир, натиск, теглене, без болка.

Хирургът ще направи разрез на лигавицата над ретинирания мъдрец, за да си осигури достъп до зъба. Ретинираните зъби могат да бъдат покрити с кост, което изисква дентална бормашина, за да се освободи пътя на хирурга за достъп до корена на зъба. За разхлабване на мъдреца от съединителната тъкан в гнездото се използват различни инструменти. Вашият зъболекар може да се наложи да реже зъба на части, за да улесни изваждането и отстраняването.

След като зъбите са извадени, вашият хирург ще затвори раните с шевове и временно ще опакова гнездата с марля. Ще бъдете извадени бавно от седация и ще ви бъде дадена още марля, която да захапете, за да контролирате кървенето и да насърчите образуването на кръвни съсиреци.

 • Премахването на мъдреца може да помогне за облекчаване на болката в челюстта, особено ако сте имали проблеми с отварянето на устата.
 • Улеснява поддържането на чистите зъби, тъй като кривите кътници задържат повече храна.
 • Намалява вероятността да развиете пародонтална болест, която засяга венците, костите и пародонталните връзки около зъбите.
 • Няма да са ви необходими мъдреците; те не са необходими за дъвчене. Ваденето на мъдреците няма да промени формата на лицето или челюстта ви освен в редки случаи.
 • Трябва да планирате няколко дни за възстановяване, което може да бъде до една седмица в зависимост от това колко бързо се възстановите. Повечето хора се връщат на работа или в училище в рамките на два до три дни.
 • Възстановяването може да бъде болезнено, въпреки че лекарят ви може да ви предпише болкоуспокояващи.
 • Потенциалните хирургични усложнения, макар и редки, включват инфекция, увреждане на нервите и сухота на гнездото. По – възрастните пациенти могат да получат усложнения по-често.
 • Ще трябва да избягвате определени храни и напитки през първите няколко седмици, докато се възстановявате (вижте повече по-долу).

Хората с ретинирани или развалени трети кътници обикновено са най-подходящите кандидати за ваденето им. Някои зъболекари препоръчват да направите процедурата, когато сте млади (в тийнейджърска възраст или в началото на 20-те години), тъй като напълно оформените корени се изваждат по-трудно и шансовете за развитие на кисти и абсцеси са по-големи.

Хората, които се подлагат на химиотерапия и лъчетерапия, лекуват се от инфекция или се борят с диабет, трябва да изчакат с тази операция. Ако сте счупили челюстта си или имате ограничена подвижност на челюстта, може да се наложи да запазите мъдреците (или да изберете обща анестезия), защото операцията ще е по-тежка.

Ако сте бременна, зъболекарите обикновено препоръчват да се избягват орални операции и рентгенови лъчи, освен ако не е спешно. Ако вашите мъдреци са засегнати и причиняват много болка или инфекция, има начини за безопасно прилагане на анестезия и ваденето им; все пак е по-добре да изчакате поне до втория триместър.

Ако не сте уверени, че сте добър кандидат, говорете с зъболекар или орален хирург и не се страхувайте да потърсите второ мнение.

Нашият съвет: Можете да си извадите мъдреците, ако в момента носите брекети. Това няма да повлияе на резултатите ви за възстановяване или изправяне.

През 2016 г. Американската асоциация на оралните и лицево.челюстни хирурзи (AAOMS) посъветва своите членове в научен труд, озаглавен „Управление на третите моларни зъби“, да не предприемат екстракция на мъдреци, които не са болни и не се наблюдава значителен риск от заболяване. При проблеми с тези мъдреци се препоръчва активно клинично лечение. Това означава, че ако не изпитвате болка, зъбите ви не са неправилно подредени или мъдреците не са болни, най-вероятно няма нужда да бъдат премахнати.

Усложненията от вадене на мъдреци са редки. Вашият зъболекар или хирург ще ви даде инструкции за последваща грижа за избягване на инфекции и сухи гнезда, болезнено състояние, при което кръвният съсирек от хирургичната рана се губи и костта се излага на риск (обикновено само през първите няколко дни).

Много рядко при някои пациенти се случва увреждане на нервите. Обикновено то е само временно, но може да ви създаде усещане за "игли" за няколко седмици или дори месеци. Също така има вероятност намиращите се наблизо зъби да бъдат повредени по време на процедурата.

Изключително рядко при пациентите, които получават обща анестезия за вадене на мъдреци, почиват. Проучването от 2017 г. на смъртността при дентална анестезия, публикувано в Journal of Clinical and Diagnostic Research, посочва 3 смъртни случая на 1 000 000 пациенти.

В зависимост от това колко мъдреци имате за вадене, процеса на ренитиниране и нивото на комфорт при стоматологичните процедури, вашият зъболекар или орален хирург ще избере най-добрата форма на седация, за да се чувствате възможно най-добре по време на процедурата. Това може да включва азотен оксид, вдишван през носа, интравенозна (IV) упойка, перорални лекарства като валиум или комбинация от изброените заедно с анестезия за обезболяване.

Независимо от вида анестезия, която сте получили, трябва да се чувствате отпуснати и без болка, с ограничен или никакъв спомен за процедурата. Ако ви бъде поставена обща анестезия, изобщо ще загубите съзнание. Хирургичен екип ще следи отблизо пулса ви, дишането, кръвното налягане и течностите.

Не се препоръчва да се подлагате на тази процедура без никакъв обезболяващ агент.

Ако ще ви слагат обща анестезия, може да се наложи да избягвате да ядете или пиете вечерта преди операцията, за да не повръщате. Трябва да измиете и почистите зъбите си преди хирургичната операция, така че устата ви да бъде възможно най-чиста. Внимавайте да не гълтате вода или паста за зъби.

Попитайте вашия зъболекар или хирург кога можете да приемате каквито и да е лекарства, изписани ви от лекар, и дали трябва да избягвате добавки или лекарства без рецепта.

Планирайте някой да ви откара у дома след операцията, тъй като ще бъдете изтощени.

Нашият съвет: Преди операцията на устната кухина, се уверете, че имате допълнителна марля под ръка. Захапването на напоени торбички чай също може да бъде от полза. Те съдържат танинова киселина, която помага за свиване на кръвоносните съдове и намаляване на кървенето.

Вашето възстановяване зависи от реакцията на организма ви, колко зъба сте извадили и дали те са били сериозно засегнати. Пациентите обикновено изпитват дискомфорт в продължение на 7 до 10 дни след операцията, като третият ден е най-лошият. Натъртването на бузите може да продължи няколко дни.

Някои лекари предписват болкоустопокояващи, но повечето препоръчватнеща ибупрофен и ацетаминофен, докато симптомите   започнат да отзвучават. Също така вероятно ще ви предпишат антибиотици за предотвратяване на бактериална инфекция.

Поставянето на пакет с лед върху челюстната кост може да помогне за намаляване на отока и изтръпналостта. След 48 часа преминете от лед към топъл пакет, за да облекчите дискомфорта.

Обадете се на вашия зъболекар или хирург, ако имате проблеми с преглъщането или дишането, прекомерно кървене, висока температура, силна болка, оток, изтръпване или изтичания от зъбните гнезда по време на възстановяването си. Планирайте почивка за остатъка от деня на операцията. Може да ви е по-удобно да спите по гръб с вдигната глава, вместо да оказвате натиск върху лицето си, като спите на засегнатата страна.

Добре е да си измиете зъбите в нощта на операцията, но изплакнете много внимателно и избягвайте да миете раните.

От следващия ден ще започнете да правите изплакване с топла солена вода шест пъти на ден (особено след хранене). Вашият лекар трябва да ви даде спринцовка за нежно промиване на раните. Проучване за пиене на вода от чешмата след отстраняване на мъдреци (Clinical Oral Investigations; февруари 2016 г.) показва, че това е най-ефективният начин за намаляване на възпалителни усложнения.

Най-честото усложнение при ваденето на мъдрец е сухото гнездо, което се получава, когато кръвният съсирек на мястото на изрязване се измести или разтвори, излагайки костите и нервните окончания. Симптомите включват силна болка, видима кост, лош дъх, подути лимфни възли и висока температура. Спазването на инструкциите за грижа за зъбите на вашия орален хирург ще запази доброто здраве на устната кухина, поддържайки я чиста, кръвния съсирек – непокътнат, и заразата – надалече.

 • пушене на цигари или марихуана (това може да попречи на заздравяването и всмукването да доведе до сухо гнездо)
 • използване на сламка (която също може да причини сухо гнездо)
 • енергична физическа дейност / спортуване
 • издухване на носа (просто го избършете с кърпичка).

Обикновено са нужни до 10 дни, за да избледнее чувството за натъртеност. Необходими са до три седмици, докато отокът и болката напълно отшумят, и от четири до шест седмици преди вашите гнезда да се излекуват изцяло след отстраняване на мъдреци.

Ако конците ви са разтворими, трябва да изчезнат след няколко седмици; ако не, ще се наложи среща с вашия зъболекар, за да ги премахне.

През първите 24 часа след операцията се придържайте към меки храни като сладолед, супа, кисело мляко, ябълково пюре и картофено пюре. След този първи ден можете да започнете да опитвате меки храни като юфка, палачинки, яйца, меки тестени изделия - основно всичко, което можете лесно да нарежете с вилица.

През първата седмица избягвайте:

 • Хрупкави или прекалено дъвчащи храни като пуканки, ядки, дъвка или чипс, които могат да отворят шевовете ви.
 • Зърнести храни (включително ориз и киноа) или семена, които лесно могат да попаднат в мястото на екстракция.
 • Алкохолни или газирани напитки.
 • Храни с много слоеве, като пица или сандвичи.
 • Горещи или пикантни храни, които могат да причинят болка.

Средна цена: 250 лв.

Диапазон: 150 – 400 лв.

 

 

Свързани клиники и салони
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече