big circle
oval
Зъби

Зъбен имплант

path zaben-implant

Зъбният имплант е дълготраен винт, вграден директно в челюстната ви кост. Имплантът се свързва с костта, превръщайки се в основа за нови, направени по поръчка заместители на зъбите – или зъбни коронки, които имат вид, усещане и стабилност на здрави, естествени зъби.

Имплантите могат да заменят един зъб или всичките двадесет и осем зъба. Те остават на място, докато вие се усмихвате, ядете и говорите, без да се страхувате, че ще се разхлабят.

Повечето съвременни импланти са изработени от титан, който е биосъвместим, лек и суперздрав.

Според Американската академия по имплантологична стоматология „поставянето на зъбни импланти е една от най-безопасните и най-предсказуемите процедури в стоматологията.“ Всяка година в САЩ се поставят приблизително 450 000 импланта с 95% успеваемост. Зъболекарите използват и усъвършенстват тази техника повече от 30 години.

  • Зъбните импланти изглеждат, усещат се и функционират като естествени зъби;
  • Те остават на мястото си и не се нуждаят от сваляне за почистване или при хранене;
  • Използват се абсолютно същите четки, конци и редовни прегледи на зъбите като при естествените зъби;
  • Тези заместващи зъби са достатъчно трайни, за да издържат десетилетия, за разлика от зъбните мостове и протези, които може да се наложи да бъдат заменени;
  • Имплантите помагат да се стимулира растежът на челюстната кост и да се предотврати загубата на костна маса;
  • Те запазват естествената форма на лицето и усмивката.
  • Дори и със стоматологична застраховка, покриваща част от разходите, зъбните импланти са скъпи;
  • Може да отнеме месеци, докато растежът на нова челюстна кост се развие достатъчно, за да можете да завършите процедурата по зъбния имплант.

Нашият съвет: Заместването на липсващите зъби винаги е добра идея за вашето дентално здраве. Оставянето на празнини може да позволи на останалите зъби да се изместят, като така се разваля подредбата на зъбите и се влошава захапката.

Средна цена: 2000 лв.

Диапазон: 1200 – 3000 лв.

Цената зависи от броя на имплантите и нивото на опит на вашия зъболекар.

Хората обикновено избират имплант след изваждане на зъб. Ако сте имали неуспешено   кореново лечение, премахването на заболелия зъб и замяната му с имплант може да бъде по-ефективно, отколкото да се опитате да спасите зъба. Като алтернатива на подвижните протези, зъбните импланти All-on-4 (смяна на всичките зъби) или отделни импланти могат да заменят цяла горна или долна дъга на зъбите.

Идеалните кандидати са здрави и с добро общо здраве на устната кухина, със здрави венци и адекватна костна структура на челюстта, за да поддържа импланта. Заклетите пушачи, хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, или пациенти, подложени на лъчетерапия в областта на главата и шията, може да не са добри кандидати.

За хора, които нямат достатъчно кост в челюстта си, за да поддържа импланта, проблемът може да бъде решен с дентална костна присадка, която да укрепи мястото. Тази операция изисква три до четири месеца лечебно време, за да може костта да се подготви за поставяне на зъбен имплант.

Автоимунните заболявания като ревматоиден артрит или диабет, които могат да затруднят остеоинтеграцията (процесът, при който имплантатът се слива с челюстната кост), могат да са причина да не се препоръча поставяне на зъбен имплант.

Проучвания от 2016 г., проведени от университета McGill и университета в Бъфало, са установили, че някои лекарства срещу киселини и депресия намаляват костния растеж, което също води до отхвърляне на импланта след поставянето му. Обсъдете подробно с вашия стоматолог всички медицински проблеми, които имате, и всички медикаменти, които взимате в момента.

Повечето дентални специалисти смятат, че поставянето на имплант трябва да е от четири до шест месеца след екстракцията на даден зъб (независимо дали със или без костна присадка). Това дава на костта достатъчно време за заздравяване и укрепване.

След шест месеца подлежащата кост може да започне да губи плътност и околните зъби да се изместят в процепа, оставен от извадения зъб.

Обикновено се препоръчва да се замени липсващ зъб в рамките на една година след екстракцията, за да се предотврати изместването на зъбите и загубата на костна маса в зоната на екстракция.

Поставянето на вашия имплант по-скоро, отколкото по-късно, може да ви помогне да избегнете скъпа ортодонтска работа или допълнително присаждане на кости.

Обикновено има два вида зъбни импланти: 

  • Ендостеалните импланти се поставят върху челюстната кост.
  • Субпериосталните импланти се поставят под венеца, върху или над челюстната кост, предоставяйки възможност за пациенти, които нямат здрава челюстна кост и не искат да се подлагат на костно присаждане, за да я възстановят.

В случаите, когато челюстната кост не е достатъчно дебела или е твърде мека, може да се наложи операция за поставяне на костна присадка. Костта може да бъде взета от друго място в тялото или да се използва синтетичен костен материал, който да осигури необходимата опора.

Присаждането на кост може да се направи по време на самото имплантиране, въпреки че може да се наложи да се направи няколко месеца преди поставянето на имплантите, което дава време на костите да заздравеят.

По време на операцията за имплантиране ще ви сложат местна упойка, за да се чувствате комфортно и да няма болка. Тогава лекарят ще постави винт, обикновено от титан или цирконий, в челюстната ви кост, за да служи като корен на новия ви зъб. Веднъж вграден, имплантът прилича на малко метално пънче върху повърхността на венеца.

След това ще трябва да изчакате четири до шест месеца, докато имплантът се свърже с костта (остеоинтеграция). Вашият зъболекар ще го покрие с лечебна капачка.

За пациенти, на които им липсват всички зъби, проучванията показват високи нива на оцеляване на протези, поставени в рамките на 48 часа след имплантите – известни като незабавно натоварване. Изчакването да минат няколко месеца за заздравяване обаче все още е норма за отделните имплантирани заместващи зъби.

След като имплантът се свърже с челюстната кост, лекарят поставя абатмент – малък свързващ конструктивен елемент, който поддържа зъбната коронка стабилна – върху импланта, точно над линията на венците.

Вашият зъболекар ще вземе отпечатъци от устата ви, за да създаде индивидуална коронка или мост, поддържан от имплант. Новият зъб или зъбите ще съответстват на цвета и формата на съществуващите ви зъби.

След като зъбната коронка е фиксирана към опората, тя трябва да функционира точно като вашите естествени зъби.

В зависимост от броя и типа имплант целият процес може да отнеме от три до девет месеца.

Нашият съвет: Спазвайте препоръчания от вашия зъболекар график за вашия план за лечение. Ще ви е необходимо достатъчно време, за да се възстановите между всяка процедура, но не се бавете излишно, за да не се раздвижат околните зъби. Растежът на тъканите на венците над лечебната капачка или абатмента се счита за нормален, но излишната тъкан ще бъде премахната, преди да се постави коронката.

Стоматологичната процедура по имплантиране може да отнеме от един до три часа. Правят се обикновени рентгенови снимки и триизмерни сканирания, за да се измери мястото за точно имплантиране.

Поставянето на местна упойка обикновено е единствената болезнена част от самата процедура. След това пациентът не усеща никаква болка.

Пациентите казват, че възстановяването е подобно на всеки друг вид стоматологична хирургия – с подуване, натъртеност и болезненост, които могат да се тушират с обезболяващи медикаменти. Жабуркането със солена вода (или физиологичен разтвор) могат да помогнат за прочистване на устата и да облекчат болката и подуването. Избягвайте вода за уста и водороден прекис, които могат да раздразнят заздравяващата тъкан на венците.

Ако човек не се нуждае от присаждане на кост, поставянето на зъбен имплант не би трябвало да ви притеснява повече от традиционна зъболекарска процедура и няма да ви е необходима почивка, за да се възстановите.

Вашият зъболекар може да ви предложи да минете на мека или течна диета. Ако вашият имплант е напълно заровен под тъканта на венците, можете да продължите да ядете отново нормално след една до две седмици, след като венците заздравеят. Ако имате опора или временна корона над венците, избягвайте твърдите храни и дъвките в продължение на шест седмици.

Поддържайте зоната чиста през целия лечебен процес, като практикувате добра устна хигиена и грижа за зъбите, но не използвайте звукова четка за зъби, която може да наруши импланта.

Обикновено са необходими от четири до шест месеца, докато имплантът се свърже с костта в челюстта, за да могат да се поставят опората и зъбната корона. Тогава ще видите окончателните резултати.

Вашите импланти вероятно ще издържат 25 години, а може и по-дълго с подходящи грижи. Избягвайте навици като дъвчене твърди бонбони и тютюнопушене, както и напитки, които оцветяват зъбите като кафе и червено вино.

Имплантите са много издръжливи, но може да се нуждаят от поддръжка. Разхлабените винтове могат да бъдат затегнати и короните да бъдат полирани. Коронките също могат да бъдат заменени, ако се счупят, оцветят или ако по някаква причина искате нови.

Ако извадите от устата си някакви части от импланта, ги запазете и посетете зъболекаря си възможно най-скоро. Не се опитвайте да се самолекувате – моделът „направи си сам“ е неприложим при зъбните импланти.

Нашият съвет: Титанът е предпочитаният материал за импланти, тъй като е дълготраен. Лекият метал е устойчив на корозия и се слива добре с човешката кост. Проучванията показват, че остеоинтеграцията протича по-бързо с титан, отколкото с цирконий.

Зъбната имплантация е една от най-успешните орални хирургични процедури със средно ниво на успех 95%. Въпреки това бъдете нащрек за тези редки, но възможни странични ефекти:

Инфекция: Много рядко може да се развие инфекция там, където е поставен имплантът. Много хирурзи ще ви дадат рецепта за антибиотик, който да вземете след процедурата, за всеки случай. Неприятната миризма от линията на венците може да е признак на инфекция.

Счупване: Също така рядко се случва някой от заместващите зъби да се счупи, особено ако хирургът използва правилния размер и брой зъби за вашата уста, но е възможно.

Неуспех на импланта: Този страничен ефект може да засегне пациенти, чиято способност за възстановяване е нарушена от сърдечно-съдови заболявания, пародонтоза или автоимунни заболявания като ревматоиден артрит или диабет. Пациентите, подложени на лъчетерапия на главата и шията, заклетите пушачи и тези, които приемат лекарства срещу киселини и антидепресанти, също са изложени на риск от отхвърляне на импланта.

Увреждане на нервите: Ще почувствате изтръпване или болка в или около устата си, които могат да бъдат временни или постоянни. Рискът от трайно увреждане на нервите е много нисък при работа с квалифициран специалист.

Проблеми със синусите: Това може да се случи, когато зъбните импланти, поставени в горната челюст, засегнат синусовата кухина.

 

 

 

Свързани клиники и салони
dr-ramadan-neshad

Д-р Рамадан Нешад

star
0 звезди от 0 отзива
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече