big circle
oval
circle circle

Завръщането на СО2 лазера: Защо тези лазери от следващо поколение отново са тук?

zavrashtaneto-na-so2-lazera-zashto-tezi-lazeri-ot-sledvashto-pokolenie-otnovo-sa-tuk
doctor
doctor

Наталия

02 Февруари 2021 4 минути четене

Сподели

linkedin

Рестартирането на някоя класика често е като последно издихание – още един опит да догони новото време. Ето защо, когато наскоро научихме за лазер с въглероден диоксид (CO2), целящ да привлече милениалите с обещания за кожа като на бебе за минимум време, се почувствахме длъжни да направим една бърза проверка на технологията ветеран.

Какво е CO2 лазер?

Ако дори малко сте наясно с видовете лазери, вероятно знаете, че този с въглероден диоксид е много далече от т.нар. обедни процедури. СО2 лазерът излъчва силен аблативен лъч инфрачервена светлина, насочен към молекулите вода в кожата и в резултат на селективното изпарявне на водата кожата започва да сияе от здраве и красота, като се възстановява производството на колаген. „Единици са лазерите, издържали проверката на времето, този с CO2 е един от тях. Той може да стегне тъканите и да възстанови проблемната кожа, справя се с бръчките, петната от слънцето и белезите“, казва д-р Самир Баши, дерматолог в Ню Йорк и Лос Анджелис. Всичко това обаче си има цена. При процедура със стандартен CO2 лазер лицето на пациента „изглежда отекло, кърваво и мърляво в продължение на седмица или две, а кожата е зачервена още около месец след това“, обяснява д-р Робърт Анолик, дерматолог в Ню Йорк.

Изобретен през 1964 г., лазерът с въглероден диоксид не се използвал широко в естетичната медицина до 1980-те години, като дори тогава лекарите прибягвали до него главно за лечение на отделни лезии и белези. Притеснявали се от трудно контролируемата му топлина и непредсказуеми резултати. Към средата на 1990-те години обаче технологичните нововъведения повишават надеждността на CO2 лазера, което го превръща в популярен рисърфисинг инструмент в кабинетите на дерматолози и пластични хирурзи. Сериозните странични ефекти като пигментни промени и белези обаче все още са твърде чести. По това време някъде, в естетичната индустрия навлиза аблативният лазер (erbium YAG – Er: YAG) – една по-неагресивна алтернатива. „Водата в кожата поглъща по-силно и по-бързо енергията на аблативния лазер, затова тя не навлиза толкова дълбоко“, казва д-р Анолик.

Старомодният CO2 лазер и аблативният лазер са напълно аблативни – означава, че премахват цялостно повърхностния слой кожа – и днес все още са на пазара. „Рисковете от депигментация и образуване на белези [свързани с тях] са неприемливо високи“, отбелязва д-р Анолик, който все още вижда подобни последици – изсветлени кръгове около устата, избелени лица, контрастиращи с шиите – при пациенти, които са имали процедури с СО2 лазер през  1980-те и 1990-те. Повечето естетични лекари трябваше да заменят най-агресивните CO2 лазери с нови фракционни модели – които изгарят малки точки, през които се доставя енергията, без да се засяга околната кожа. „Като не засягат всички клетки, произвеждащи пигменти, или всички стволови клетки [в третираната зона], [фракционните CO2 лазери] позволяват по-бързо заздравяване и запазват цвета на кожата“, обяснява д-р Анолик.

Какво се крие зад завръщането на лазера с въглероден диоксид и кой най-често го използва

 Имено появата на фракционната технология през 2004 г. доведе до съвременната епоха на устройства като неаблативните (неизгарящи) Fraxel и Clear + Brilliant лазери. Според специалистите обаче днес има място и за двата типа устройства, особено след като джен екс поколението има за цел да изведе рисърфисинг играта на следващото ниво.

„Махалото се залюля в едната посока и сега започва да се връща назад, защото хората започват да се разочароват от по-малко инвазивните процедури, които не дават кой знае какво подобрение, а продължават да са много скъпи“, казва д-р Съндър.

Дерматоложката д-р Сежал Шах забелязва подобна тенденция в своята практика в Ню Йорк: „Виждаме хора на около 40 и 50 години, които си правят леки лазерни процедури от 10 – 15 години и сега искат нещо по-интензивно.“ Д-р Шах обяснява на пациентите, че една процедура с фракционен аблативен CO2 лазер се равнява на четири процедури с неаблативен Fraxel. Д-р Анолик също потвърждава завръщането на CO2 лазера: „Преди го ползвах няколко пъти в годината, а сега – няколко пъти в месеца – казва той, прилагайки този лазер главно за лечение на пациенти с по-светъл тен и по-сериозни признаци на стареене. – Възползваме се от способността на CO2 да предизвиква по-силни промени в производството на колаген, за да изглади дълбоките линии и бръчки, белезите от акне и дори отпуснатостта на кожата.”

Ползви за всички възрасти: аблативните лазери имат широко приложение

Може ли лазерът да бъде аблативен и щадящ едновременно? Да, поне според създателите на CoolPeel процедурата –  по-широка програма с фракционен лазер с въглероден диоксид, която сега навлиза в света на лазерната естетика. Д-р Шах я описва като „много повърхностна аблация, при която се използва по-слаба енергия.” Процедурата е идеална за пациенти, които се борят с потъмняла кожа, кожа с петна и фини линии. Тъй като топлината на CoolPeel не отива толкова дълбоко, колкото при традиционния CO2 лазер, тя не е ефективна при дълбоки бръчки, сериозни тъмни петна или белези от акне, но пък добрата й страна е, че времето за възстановяване след нея е незначително – два дни със зачервяване и два-три дни по-груба текстура на кожата.

Сред специалистите, които използват CoolPeel, е дерматологът от Ню Йорк д-р Пол Джарод Франк, който наскоро споделя защо харесва процедурата: „Постига всичко, което се очаква от CO2 лазер: стяга фините линии, поправя увреждания от слънцето и подобрява тонуса на кожата, като същевременно топлинната травма е минимална.” Той препоръчва серия от три процедури за най-добри резултати.

Според други лекари пък тази процедура всъщност не е нещо ново. „Всеки, който знае какво прави, може да направи леки аблативни лазерни процедури с всеки CO2 лазер, като промени настройките – дерматолозите правят това от години – казва д-р Баши. – Мога да настроя лазера така, че да се възстановите за един ден или за две седмици.“ Неговото мнение не е критика на CoolPeel, а напомняне, че човекът, който управлява лазерния уред, е много по-важен от самия лазер.

Д-р Франк е съгласен, че всички CO2 лазери могат да бъдат настроени така, че да имат по-повърхностен ефект, но твърди, че CoolPeel не е проста модификация на лазерния рисърфисинг: „Уникалното при CoolPeel е продължителността на импулса и вълната на подаване на импулсите. Това максимизира аблацията и минимизира разпределението на топлината, която в крайна сметка удължава времето за възстановяване и повишава риска. Цялата система е персонализирана и оптимизирана за лесна употреба и по-добра предвидимост при всички настройки.“

Възможността за промяна на настройките според нивото на увреждане на кожата, възрастта на пациента и времето, което може да отдели за престой прави лазерите изключително гъвкави според д-р Баши. Неговият СО2 лазер може да направи всичко – от леко ексфолиране до абсолютна аблация. „Всичко зависи от това, което виждам – обяснява той. – Ако дойде бяло 32-годишно момиче, което през целия си живот е правило тен в Южна Калифорния, може да се нуждае от по-агресивни настройки от някоя 50-годишна жена, живяла в мъгливия Лондон.” С практика в Ел Ей, 30% от пациентите за СО2 рисърфисинг на д-р Баши са под 40 години.

В кое са по-добри аблативните лазери

Освен че се определят като златен стандарт при кожните увреждания от слънце и белезите, аблативните лазери могат да „унищожат повечето, ако не и всички, предракови клетки в кожата“, казва д-р Баши. 

Също така пластичните хирурзи ги използват редовно в операционните от десетилетия за финалните щрихи при лифтинга на лицето, който макар и да е най-доброто решение при отпусната кожа не може да се справи с проблеми като кафявите петна и бръчките. „Нивото на подобрение на фините линии, особено на тези около очите и устата, е впечатляващо“, казва д-р Съндър. Дотолкова, добавя тя, че аблативните лазери „дори могат да бъдат чудесна алтернатива на долната блефаропластика [хирургична корекция на клепачите] в ситуации, когато не искате да премахвате кожата по каквато и да е причина“. Лазерният рисърфисинг може да стегне и изглади околоочната област с почти хирургичен ефект.

Фракционният лазер стана любим инструмент за плазмотерапия на д-р Анолик, не само защото може да направи дълбоки каналчета в кожата, през които плазмата прониква в по-дълбоките слоеве на кожата за постигане на максимални резултати, но и „определено помага за образуване на колаген и способността на кожата да се подобри от само себе си“, казва той и добавя, че според него лазерният рисърфисинг има по-дълготрайни ползи от микронидлинга.

Болезнени ли за процедурите с фракционния неаблативен CO2 лазер

За разлика от напълно аблативните CO2 процедури, които изискват обща анестезия, фракционните версии обикновено се правят при пациенти в будно състояние. Лекарите предлагат местна упойка, обезболяващ крем, охлаждане със студен въздух и орални обезболяващи, за да направят лечението поносимо. Въпреки това, казва д-р Баши, „това не е безболезнена процедура – повечето пациенти изпитват усещане за парене, когато лъчът пронизва кожата“, особено при по-интензивни лечения. 

Обикновено лекарите изпращат пациентите си вкъщи с комплект за последваща грижа – нежен почистващ препарат, нежен овлажняващ балсам, витамин С (доказан за по-добра рехабилитация след лазер), минерален слънцезащитен крем – за минимизиране на дразненето, когато кожата е свръхчувствителна. Някои лекари също препоръчват изплакване с оцет, за да се отстранят евентуални гъбични инфекции, докато кожата се възстановява.

Обобщение

При всички процедури за лазерен рисърфисинг най-важното е управлението на очакванията. Лечението има големи възможности и постига забележителни резултати чрез „промяна на физиологията на кожата“, казва д-р Баши. То обаче не става с магическа пръчка, така че се подгответе за около седмица за възстановяване и стриктно избягване излагането на слънце. Другият вариант е да изберете по-лекия светлинен лазер, докато станете готови за по-мощната енергия. Бъдете спокойни – когато дойде този момент, CO2 лазерите ще са още наоколо. 

Абонирай се за нашите новини

Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече