Сподели:
Публикувано на 2 Февруари 2021

Лазер с въглероден диоксид

Рестартирането на някоя класика често е като последно издихание – още един опит да догони новото време. Ето защо, когато наскоро научихме за лазер с въглероден диоксид (CO2), целящ да привлече милениалите с обещания за кожа като на бебе за минимум време, се почувствахме длъжни да направим една бърза проверка на технологията ветеран.

Какво е CO2 лазер?

Ако дори малко сте наясно с видовете лазери, вероятно знаете, че този с въглероден диоксид е много далече от т.нар. обедни процедури. СО2 лазерът излъчва силен аблативен лъч инфрачервена светлина, насочен към молекулите вода в кожата и в резултат на селективното изпарявне на водата кожата започва да сияе от здраве и красота, като се възстановява производството на колаген. „Единици са лазерите, издържали проверката на времето, този с CO2 е един от тях. Той може да стегне тъканите и да възстанови проблемната кожа, справя се с бръчките, петната от слънцето и белезите“, казва д-р Самир Баши, дерматолог в Ню Йорк и Лос Анджелис. Всичко това обаче си има цена. При процедура със стандартен CO2 лазер лицето на пациента „изглежда отекло, кърваво и мърляво в продължение на седмица или две, а кожата е зачервена още около месец след това“, обяснява д-р Робърт Анолик, дерматолог в Ню Йорк.

Изобретен през 1964 г., лазерът с въглероден диоксид не се използвал широко в естетичната медицина до 1980-те години, като дори тогава лекарите прибягвали до него главно за лечение на отделни лезии и белези. Притеснявали се от трудно контролируемата му топлина и непредсказуеми резултати. Към средата на 1990-те години обаче технологичните нововъведения повишават надеждността на CO2 лазера, което го превръща в популярен рисърфисинг инструмент в кабинетите на дерматолози и пластични хирурзи. Сериозните странични ефекти като пигментни промени и белези обаче все още са твърде чести. По това време някъде, в естетичната индустрия навлиза аблативният лазер (erbium YAG – Er: YAG) – една по-неагресивна алтернатива. „Водата в кожата поглъща по-силно и по-бързо енергията на аблативния лазер, затова тя не навлиза толкова дълбоко“, казва д-р Анолик.

Старомодният CO2 лазер и аблативният лазер са напълно аблативни – означава, че премахват цялостно повърхностния слой кожа – и днес все още са на пазара. „Рисковете от депигментация и образуване на белези [свързани с тях] са неприемливо високи“, отбелязва д-р Анолик, който все още вижда подобни последици – изсветлени кръгове около устата, избелени лица, контрастиращи с шиите – при пациенти, които са имали процедури с СО2 лазер през  1980-те и 1990-те. Повечето естетични лекари трябваше да заменят най-агресивните CO2 лазери с нови фракционни модели – които изгарят малки точки, през които се доставя енергията, без да се засяга околната кожа. „Като не засягат всички клетки, произвеждащи пигменти, или всички стволови клетки [в третираната зона], [фракционните CO2 лазери] позволяват по-бързо заздравяване и запазват цвета на кожата“, обяснява д-р Анолик.

Какво се крие зад завръщането на лазера с въглероден диоксид и кой най-често го използва

 Имено появата на фракционната технология през 2004 г. доведе до съвременната епоха на устройства като неаблативните (неизгарящи) Fraxel и Clear + Brilliant лазери. Според специалистите обаче днес има място и за двата типа устройства, особено след като джен екс поколението има за цел да изведе рисърфисинг играта на следващото ниво.

„Махалото се залюля в едната посока и сега започва да се връща назад, защото хората започват да се разочароват от по-малко инвазивните процедури, които не дават кой знае какво подобрение, а продължават да са много скъпи“, казва д-р Съндър.

Дерматоложката д-р Сежал Шах забелязва подобна тенденция в своята практика в Ню Йорк: „Виждаме хора на около 40 и 50 години, които си правят леки лазерни процедури от 10 – 15 години и сега искат нещо по-интензивно.“ Д-р Шах обяснява на пациентите, че една процедура с фракционен аблативен CO2 лазер се равнява на четири процедури с неаблативен Fraxel. Д-р Анолик също потвърждава завръщането на CO2 лазера: „Преди го ползвах няколко пъти в годината, а сега – няколко пъти в месеца – казва той, прилагайки този лазер главно за лечение на пациенти с по-светъл тен и по-сериозни признаци на стареене. – Възползваме се от способността на CO2 да предизвиква по-силни промени в производството на колаген, за да изглади дълбоките линии и бръчки, белезите от акне и дори отпуснатостта на кожата.”

Ползви за всички възрасти: аблативните лазери имат широко приложение

Може ли лазерът да бъде аблативен и щадящ едновременно? Да, поне според създателите на CoolPeel процедурата –  по-широка програма с фракционен лазер с въглероден диоксид, която сега навлиза в света на лазерната естетика. Д-р Шах я описва като „много повърхностна аблация, при която се използва по-слаба енергия.” Процедурата е идеална за пациенти, които се борят с потъмняла кожа, кожа с петна и фини линии. Тъй като топлината на CoolPeel не отива толкова дълбоко, колкото при традиционния CO2 лазер, тя не е ефективна при дълбоки бръчки, сериозни тъмни петна или белези от акне, но пък добрата й страна е, че времето за възстановяване след нея е незначително – два дни със зачервяване и два-три дни по-груба текстура на кожата.

Сред специалистите, които използват CoolPeel, е дерматологът от Ню Йорк д-р Пол Джарод Франк, който наскоро споделя защо харесва процедурата: „Постига всичко, което се очаква от CO2 лазер: стяга фините линии, поправя увреждания от слънцето и подобрява тонуса на кожата, като същевременно топлинната травма е минимална.” Той препоръчва серия от три процедури за най-добри резултати.

Според други лекари пък тази процедура всъщност не е нещо ново. „Всеки, който знае какво прави, може да направи леки аблативни лазерни процедури с всеки CO2 лазер, като промени настройките – дерматолозите правят това от години – казва д-р Баши. – Мога да настроя лазера така, че да се възстановите за един ден или за две седмици.“ Неговото мнение не е критика на CoolPeel, а напомняне, че човекът, който управлява лазерния уред, е много по-важен от самия лазер.

Д-р Франк е съгласен, че всички CO2 лазери могат да бъдат настроени така, че да имат по-повърхностен ефект, но твърди, че CoolPeel не е проста модификация на лазерния рисърфисинг: „Уникалното при CoolPeel е продължителността на импулса и вълната на подаване на импулсите. Това максимизира аблацията и минимизира разпределението на топлината, която в крайна сметка удължава времето за възстановяване и повишава риска. Цялата система е персонализирана и оптимизирана за лесна употреба и по-добра предвидимост при всички настройки.“

Възможността за промяна на настройките според нивото на увреждане на кожата, възрастта на пациента и времето, което може да отдели за престой прави лазерите изключително гъвкави според д-р Баши. Неговият СО2 лазер може да направи всичко – от леко ексфолиране до абсолютна аблация. „Всичко зависи от това, което виждам – обяснява той. – Ако дойде бяло 32-годишно момиче, което през целия си живот е правило тен в Южна Калифорния, може да се нуждае от по-агресивни настройки от някоя 50-годишна жена, живяла в мъгливия Лондон.” С практика в Ел Ей, 30% от пациентите за СО2 рисърфисинг на д-р Баши са под 40 години.

В кое са по-добри аблативните лазери

Освен че се определят като златен стандарт при кожните увреждания от слънце и белезите, аблативните лазери могат да „унищожат повечето, ако не и всички, предракови клетки в кожата“, казва д-р Баши. 

Също така пластичните хирурзи ги използват редовно в операционните от десетилетия за финалните щрихи при лифтинга на лицето, който макар и да е най-доброто решение при отпусната кожа не може да се справи с проблеми като кафявите петна и бръчките. „Нивото на подобрение на фините линии, особено на тези около очите и устата, е впечатляващо“, казва д-р Съндър. Дотолкова, добавя тя, че аблативните лазери „дори могат да бъдат чудесна алтернатива на долната блефаропластика [хирургична корекция на клепачите] в ситуации, когато не искате да премахвате кожата по каквато и да е причина“. Лазерният рисърфисинг може да стегне и изглади околоочната област с почти хирургичен ефект.

Фракционният лазер стана любим инструмент за плазмотерапия на д-р Анолик, не само защото може да направи дълбоки каналчета в кожата, през които плазмата прониква в по-дълбоките слоеве на кожата за постигане на максимални резултати, но и „определено помага за образуване на колаген и способността на кожата да се подобри от само себе си“, казва той и добавя, че според него лазерният рисърфисинг има по-дълготрайни ползи от микронидлинга.

Болезнени ли за процедурите с фракционния неаблативен CO2 лазер

За разлика от напълно аблативните CO2 процедури, които изискват обща анестезия, фракционните версии обикновено се правят при пациенти в будно състояние. Лекарите предлагат местна упойка, обезболяващ крем, охлаждане със студен въздух и орални обезболяващи, за да направят лечението поносимо. Въпреки това, казва д-р Баши, „това не е безболезнена процедура – повечето пациенти изпитват усещане за парене, когато лъчът пронизва кожата“, особено при по-интензивни лечения. 

Обикновено лекарите изпращат пациентите си вкъщи с комплект за последваща грижа – нежен почистващ препарат, нежен овлажняващ балсам, витамин С (доказан за по-добра рехабилитация след лазер), минерален слънцезащитен крем – за минимизиране на дразненето, когато кожата е свръхчувствителна. Някои лекари също препоръчват изплакване с оцет, за да се отстранят евентуални гъбични инфекции, докато кожата се възстановява.

Обобщение

При всички процедури за лазерен рисърфисинг най-важното е управлението на очакванията. Лечението има големи възможности и постига забележителни резултати чрез „промяна на физиологията на кожата“, казва д-р Баши. То обаче не става с магическа пръчка, така че се подгответе за около седмица за възстановяване и стриктно избягване излагането на слънце. Другият вариант е да изберете по-лекия светлинен лазер, докато станете готови за по-мощната енергия. Бъдете спокойни – когато дойде този момент, CO2 лазерите ще са още наоколо. 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари