Бенки по кожата

Защо по кожата ни се появяват бенки и опасни ли са? Можем ли да ги премахнем и крие ли това рискове? Вижте всичко по темата тук.

Кога се появяват бенки по кожата

Бенките са зони по кожата с хиперпигментация или с прекомерно производство на кожни клетки. Някои от тях са по рождение или се появяват в детските години, докато други възникват през зрелите години на човек. Обикновено появата им е свързана с функцията на кожата да произвежда меланин. Меланинът е пигментът, който предпазва епидермиса от слънчево изгаряне – именно той го кара леко да потъмнява при трайно излагане на слънце. При бенките обаче меланинът е силно концентриран.

Обикновено са с кафяв цвят, но има и червени, розови или черни. Формата им е кръгла, а по някои се образуват и косъмчета. Важно е да ги наблюдаваме за промени в цвета, формата и повърхността. Повечето от тях са безобидни, но някои могат да се развият в канцерогенни образувания.

Какви видове има

Вродени

Те се намират на кожата още при раждането и се наблюдават при едно на 100 бебета. Обикновено са плоски, а цветът им варира. В повечето случаи не крият риск от развитие на меланом.

Придобити (обикновени)

Такива са повечето, които наблюдаваме при всички хора. Придобиваме ги през целия живот и обикновено тяхната поява има връзка с излагането на слънце. Най-често са кръгли и кафяви. Обичайно са плоски или леко надигнати над кожата. Цветът им е равен. Може малко да потъмнеят с годините, но не е задължително това да означава, че са злокачествени. В повечето случаи не променят формата и размера си с времето.

Атипични

За разлика от предишните два вида, атипичните крият най-голям риск. Според изследвания, един на всеки 10 души има поне една такава. Те се различават по това, че формата им е по-неправилна и че цветът им варира в различни нюанси.

Атипичните бенки обикновено се образуват върху равна кожа, а само в редки случаи се развиват от вече съществуваща бенка.

Как да различим злокачествените от доброкачествените

Бъдете особено внимателни, в случай, че забележите:

 • нови бенки по кожата, които бързо нарастват;
 • неправилна форма и асиметрични очертания (едната половина не е идентична с другата);
 • неясно очертани или назъбени краища;
 • бързо променяща се форма;
 • неравна повърхност (релефни);
 • неравен цвят с по-тъмни и по-светли зони. Може нюансите да варират в различни цветове: кафяви, черни, сини, червени;
 • болезнени;
 • кървящи (или ако изглеждат възпалени).

Приема се, че с повишен риск от развитие на меланом са хора, които имат над 50 бенки по тялото си (стандартно броят им е от 10 до 40), както и такива, които имат повече от 4 атипични образувания.

Кога да се премахнат

Причините за премахване на бенки са основно здравословни, макар в много случаи интервенцията да има и разкрасителен ефект. Важно е да се помисли за премахване на кожните образувания, в случай че те са с притеснителен размер и форма, или ако са на неподходящо място. Под „неподходящо“ имаме предвид място, което често е подложено на триене (от кожа или от дрехи). В тези случаи повърхността на бенката може да бъде наранена и възпалена.

Важно е обаче, ако планирате отстраняване, да се консултирате с дерматолог. И в никакъв случай да не предприемате действия за махане на образуванието сами вкъщи.

Лекарят ще прецени кои петънца по кожата ви крият риск и трябва да се премахнат. Повечето не налагат отстраняване, но нерядко пациентите го избират и заради естетични съображения.

Как да се отстранят

Оперативно

Основният метод, който се ползва за по-големи образувания, е оперативният. При него се изрязва бенката (видимата част плюс малко под нея), както и част от прилежащата кожа. Правят се и шевове, за да зарасне мястото по-бързо. Това е класическият метод, който е единственият препоръчителен за злокачествени и рискови случаи. Ако има съмнения за злокачествено образувание, изрязаният материал се носи за хистологично изследване.

Лазерно

Лазерният лъч също е доста ефективен в много от случаите, но не може да се приложи за всички видове. Той е подходящ за доброкачествените образувания, както и за брадавици, кондиломи, папиломи и др. Въглеродно-диоксидният (CO2) аблативен лазер на практика изпарява клетките на третираното образувание. Високоинтензивният светлинен поток унищожава патологично променените тъкани. При метода няма кървене и възстановяването е бързо.

Електрокоагулация

Това е метод, който също е използван за доброкачествени образувания. Той разгражда тъканите в дълбочина и осъществява кръвоспиране чрез минимална карбонизация (овъгляване). Това означава, че прецизно се обгаря образуванието, без да се наранят околни тъкани. Заради кръвоспиращите и деструктивни свойства методът се използва и за отстраняването на брадавици, фиброми и други. Процедурата се извършва с цифров електрокоагулатор и трябва да се извършва само от опитен дерматолог. Действията му трябва да са много прецизни, тъй като ако останат някои от клетките на бенката, впоследствие те могат да се разраснат отново.

Съветите на Vanity.bg

 • Превенция. Тъй като повечето пигментни петънца възникват вследствие на слънцето, изключително важно е кожата ви да е предпазена при всяко излагане на неговите лъчи. Не само когато сте на плажа, а също и когато излизате на разходка сред природата или да пазарувате из града. Нанесете слой слънцезащитен крем на всички открити зони: лицето, деколтето, ръцете;
 • След премахването. След като сте се подложили на някой от методите за премахване на бенки, е важно да се погрижите за безпроблемното зарастване. Коричката трябва да падне сама, без да ѝ помагате. Що се отнася до мястото след падането на коричката, за него задължително използвайте кремове с UV филтър, за да не се получи нова хиперпигментация;
 • Как да изберете метод. Vanity.bg е платформа, в която ще научите подробности за извършването и спецификите на всеки козметичен метод и информация за реномираните български естетични центрове. Ако се колебаете дали да се подложите на дадена процедура, бихте могли да се възползвате и от впечатленията на пациенти, които вече са преминали през нея. Да направите информиран избор за здравето и красотата си вече е по-лесно с Vanity.bg!

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари