Косопад

Без значение дали става дума за мъже или за жени, косопадът е неприятен проблем, който ни притеснява и пред който често се чувстваме безсилни. Има ли начин да променим нещата?

Какви са причините за косопад

Стандарт

Всеки ден от косата ни падат от 50 до 100 косъма. При миене може това число да нарасне до 200-250 косъма. Това обаче не означава, че разреждането на миенето би променило общото число. Напротив – броят на падналите косъмчета достига определено средно ниво за седмица. При нормални обстоятелства растежът на косата компенсира загубата. През преходните сезони (пролет и есен) също често се случва да загубим малко повече коса от обичайното, но и тя впоследствие се възстановява. Кога обаче можем да говорим за косопад? 

Здравословно състояние

Растежът на косата е физиологичен процес, върху който оказват влияние разнообразни фактори. Сред тях са общото здраве и съответно наличието на различни заболявания или инфекции, както и приемът на медикаменти и други. Косата е част от цикъла на регенерация на тялото, и растежът ѝ може да бъде повлиян от всеки елемент, който оказва някакво въздействие върху него.

Ако сутрин върху възглавницата си откривате много паднали косми, или при ресане върху четката остава повече коса от обичайното, и това се случва в дългосрочен план, вероятно има проблем и трябва да потърсите причините за косопада. 

Възраст

Възрастта също е ключов фактор. Тя се отразява особено осезаемо при мъжете, но има влияние и при жените. Много дами в десетилетието на 50-те или 60-те си години забелязват, че косата им оредява, изтънява или променя структурата си. При някои това е по-осезаемо, при други – по-малко. Тук сериозна роля играят и генетичните заложености. Ако на съответната възраст вашите родители са имали изтъняла и оредяла коса, твърде вероятно е това да се случи и при Вас. С напредването на годините, растежът постепенно се забавя, а някои космени фоликули престават да произвеждат нови косми. Наблюдават се и повишени нива на андрогени (мъжки хормони, които присъстват и при двата пола, но по-високите им стойности са една от причините за косопад).

Външни фактори

Обкръжаващата среда също има значение. Върху косопада могат да окажат влияние контактът с химични вещества, както и непълноценното хранене (недостатъчен прием на протеини или много нискокалорична диета).

Бременност

По време на бременността също в някои случаи се наблюдава косопад. Организмът на майката прехвърля голяма част от полезните си вещества към бебето. След края на 9-те месеца обаче би трябвало постепенно количеството на косата да се възстанови.

Стрес

Силен преживян стресов момент (операция, катастрофа или друга шокова ситуация) може да окаже ефект както върху цвета, така и върху гъстотата на косата. В много случаи наблюдаваме побеляването или оредяването ѝ. 

Как да го спрем

В случай, че косопадът се дължи на временни промени в начина на живот или на здравословни проблеми, то той би могъл да бъде ограничен с отстраняване на причините. Важно е обаче и да се провежда качествена превенция. Обърнете внимание на всекидневните си навици. Някои от тях оказват влияние върху качеството на косата.

За да предотвратите увреждането на здравината и плътността на косъма, следвайте тези съвети:

  • По-малко химическо третиране. Честото боядисване изсушава косъма и го прави по-чуплив и тънък. Ако имате възможност, дайте почивка на косата си от боядисване. Ако това не е опция за Вас, то поне избягвайте честото къдрене и химическо изправяне;
  • По-малко изтощаващи прически. Ако всеки ден използвате маша и сешоар, това допълнително стресира косъма. Ограничете тези процедури до минимум. Намалете и употребата на стилизиращи продукти. Те натежават на косъма и му пречат да „диша“;
  • Подходяща козметика. Изберете шампоан внимателно – той трябва да подхожда идеално на вашия тип коса. Добре е при всяко миене да използвате и балсам, който омекотява косата, а веднъж седмично – и подхранваща маска;
  • Правилно ресане. Изберете четка или гребен от натурални материали (например дървена дръжка и дървени или метални зъбци). Избягвайте ресането на мокра коса – тогава тя е особено чувствителна и чуплива. Нека ресането на суха коса да става от скалпа (така му правите масаж) до връхчетата на косъма. Не натискайте и не дърпайте прекалено – нека движенията ви да бъдат внимателни и щадящи.

Какви процедури и козметика да използваме

Ако косопадът не е сезонен, не се дължи на промени в диетата, които можете да коригирате или на друг фактор, който може да бъде отстранен, все пак има надежда. Разработени са различни методи, с които процесът може да бъде повлиян. При нито един от тях няма гаранция за обръщане на тенденцията и 100% възстановяване, но можете да разчитате на подобряване на състоянието. 

Продукти

Да се разработят формули, които да стимулират растежа на косата, е сериозно предизвикателство, с което се опитват да се справят редица световни компании. Някои от тях твърдят, че са постигнали завидни резултати. Няма как обаче да посочим един продукт, който има универсално действие и постига положителен ефект при всички случаи. Можете да изпробвате различни продукти, за да откриете този, който е ефективен за Вас.

Сред предложенията има шампоани за стимулиране на растежа, маски против косопад, ампули и пяна, които се прилагат на скалпа. Някои компании предлагат също витамини и хранителни добавки, които се приемат перорално. Някои лекарства са насочени към блокиране на свръхпроизводството на мъжки хормони, като по този начин ограничават косопада. Кортикостероидите също се използват при някои типове лечение на косопад, но тях не можете да си назначите сами - те трябва да бъдат предписани от лекар дерматолог.

Трансплантация/Присаждане на коса

Този модерен метод използва техника, която се нарича FUE (Follicular Unit Extraction). Това е своеобразно преразпределяне на косата от здрави зони, където има активни космени фоликули, към места, където фоликулите са престанали да произвеждат нови косми. Космите се присаждат един по един, като се постига естествен резултат. Новоприсадената коса започва отново да расте и може да се подстригва и боядисва.

Съветите на Vanity.bg

Грижата за красотата е неразривно свързана с тази за здравето. За да имате винаги хубава плътна коса е нужно да се грижите за добрия ѝ външен вид отвън, но и отвътре. Стремете се да си осигурявате пълноценно меню, да ограничите токсините и стреса. При забелязан по-слаб или по-силен косопад, открийте причините и започнете съответното лечение възможно най-скоро. Колкото по-рано се третират засегнатите зони, толкова по-голяма вероятност има за успех.

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари