big circle
oval
Лице Брадичка Чело Шия Устни

Инжектиране на филър Juvéderm

path injektirane-na-filar-juvéderm

Juvéderm е гама от инжектируеми филъри, които се правят с хиалуронова киселина (ХК). Съдържаща се естествено в кожата, хиалуроновата киселина има уникалната способност да привлича и задържа влагата – може да задържи до 1000 пъти собственото си тегло – което придава на кожата пълнота и еластичност. 

В синтетични форми, инжектирана под кожата, гелообразната субстанция веднага помага за изглаждане на линиите и бръчките, смекчаване на гънките, извайване на контурите на лицето и възстановяване на изгубения обем. Според изследванията, инжекциите с ХК могат да стимулират синтеза на колаген, благодарение на който кожата става по-стегната и по-еластична.

„Тъй като хиалуроновата киселина се съдържа естествено в кожата, тялото я приема и филърът се задържа, докато постепенно не се абсорбира с времето” – казва чикагският пластичен хирург д-р Анил Ша. 

Всички филъри Juvéderm съдържат напречно свързана хиалуронова киселина, което означава, че молекулните ѝ вериги са свързани в триизмерна мрежа. ХК запазва структурата си, което забавя скоростта на абсорбиране и дава дълготрайни резултати.

Всеки филър има свои собствени свойства, цел и живот. Изброените по-долу типове Juvéderm са одобрени от американската Агенция по безопасност на храните и лекарствените средства (FDA).&nb

 • Juvéderm Voluma XC контурира лицето, като извайва очертанията и добавя обем в брадичката и областта на бузите, в горната извивка на скулите. Доказано е, че трайността на Voluma е до две години.

 • Juvéderm Ultra XC придава пълнота на устните за до една година. 
 • Juvéderm Volbella XC добавя лек обем и изглажда вертикалните линии на устните за до една година.
 • Juvéderm XC изглажда наподобяващите скоби линии около носа и устата (назолабиалните гънки) и издържа до една година. 
 • Juvéderm Vollure XC (известен като Volift в Европа) изглажда линиите около носа и устата и издържа до 18 месеца.
 • Juvéderm Ultra Plus XC изглажда умерени до дълбоки лицеви бръчки, особено около носа и устата, и е доказано, че трае година, ако не и повече.

Опитният специалист може да избере правилния тип Juvéderm или комбинация, за да постигне максимално близък до естествения вид резултат.

 • Ефектът е мигновен, макар че понякога са нужни една до две седмици, за да се видят финалните резултати. 
 • Филърите съдържат анестетика лидокаин за намаляване на болката по време и след процедурата.  
 • Тъй като хиалуроновата киселина се среща естествено в тялото, вероятността от алергична реакция е много малка.
 • Продуктите с този бранд съдържат най-висока концентрация на хиалуронова киселина от всички дермални филъри на пазара в момента, благодарение на което предлагат по-дълготрайни резултати в сравнение с останалите” – казва нюйоркската дерматоложка д-р Мишел Грийн. 
 • Подобно на другите продукти на основата на хиалуроновата киселина, Juvéderm може да се разтвори с ензима хиалуронидаза, в случай че резултатите не ви харесват или имате усложнения. 
 • Резултатите са временни, така че ще ви трябват повторни инжекции, за да ги поддържате.
 • Продуктите не са ефективни за справяне с увиснала кожа и не са заместител на хирургическия лифтинг на лице. Действат най-добре за хора, които са изгубили обем в лицето, но все пак имат добра еластичност на кожата. 
 • Както при всяка инжекция, е вероятно през първите няколко дни след лечението да имате известна болка, синини и оток.  
 • В отзиви за интервенцията, много потребители споделят, че не си струва, тъй като са имали бучки и подутини, или асиметрия.

Консултацията ви ще започне с обсъждане на вашите цели, лицева анатомия и най-добрия тип филъри за вас, за да получите безопасно резултата, който търсите. Инжекторът би трябвало и да ви информира за потенциалните рискове.

Щом уточните всичко, кожата ви ще бъде почистена с алкохол или антисептик. След това, лекарят внимателно ще инжектира веществото, като леко масажира мястото с върха на пръстите си, за да го разпредели. Вероятно ще получите няколко инжекции в една зона, за равномерно разпределение. 

Повечето филъри съдържат лидокаин за мигновено обезболяване, така че процедурата не би трябвало да е болезнена, но е възможно да изпитате лек дискомфорт. Ако това ви притеснява, попитайте за местен анестетик, който да обезчувстви мястото предварително. Ледът и студените компреси също помагат за смекчаване на болката, както и за свиване на кръвоносните съдове, което намалява риска от синини на мястото на инжекцията. 

Предварително обсъдете и метода на инжектиране с вашия лекар.

„Канюлите могат да намалят отока и синините и трябва на следващата процедура да ги поискате” – казва д-р Нима Шемирани, лицев пластичен хирург в Бевърли Хилс, Калифорния.

Канюлата е гъвкава игла с тъп връх, поради което е по-малко вероятно да пробие кръвоносен съд при инжектиране. Така причинява по-малко синини за разлика от иглата с остър връх. 

Съвет: Макар да не са одобрени от FDA за такива цели, филърите с ХК могат да бъдат използвани извън предписанията и за да запълнят хлътналата част на кръговете под очите. Лекарите, обаче, не препоръчват употребата под очите, заради вероятността да се получат бучки под нежната тънка кожа в тази зона. „Виждал съм много пациенти, които са заменили хлътване с торба Juvéderm” – казва д-р Уилям Маршал Гай, лицев пластичен хирург в Шенандоа, Тексас.

Д-р Грийн изтъква: „Има други дермални филъри, като Belotero и Restylane, които са създадени да бъдат по-ефикасни за деликатната зона под очите и с минимален оток и странични ефекти.&rdqu

Няма да имате нужда от време за възстановяване, но в продължение на седмица или две, инжектираното място вероятно ще бъде болезнено, с леки синини и оток. Ако от време на време поставяте лед или студени компреси след инжекциите, може да намалите отока. Филърът за устни е най-вероятно да причини подуване, защото устните имат изключително добро кръвоснабдяване, но и на останалите места, където е инжектиран, може да се случи. 

Нормално е след интервенцията да се появят бучки и подутини, особено когато гелът е поставен на чувствителни места, като устните. Могат да се образуват още при инжектирането (лекарят ще ги изглади), но често стават по-видими след спадането на отока. Обикновено изчезват от само себе си, но можете да подпомогнете процеса, като налагате местата с лед и ги масажирате.

„Ако бучките не изчезнат сами, може да ви инжектират хиалуронидаза, за да разтворят веществото – обяснява д-р Грийн. – В рамките на няколко дни, бучките би трябвало да изчезнат. Имайте предвид, че някои форми на Juvéderm, като Juvéderm Voluma, са с повече напречни връзки и се разтварят по-трудно. Затова е толкова важно да се консултирате със специалист.”

Други временни странични ефекти включват зачервяване, сърбеж и потъмняване на кожата.

Лекарите препоръчват да планирате процедурите с инжекции така, че да са поне две седмици преди специални събития, на които искате да изглеждате максимално добре, макар че може да се окаже, че страничните ефекти при вас са незабележими, особено с грим. 

Потребителка споделя, че веднага след процедурата, устните ѝ изглеждали много пълни и леко подути, но все пак отишла на работа, на 1,5 часа път. „Когато стигнах, изобщо никой не забеляза, с изключение на една колежка, която не успя да определи защо изглеждам различно” – казва тя.

Друга жена съобщава, че след процедурата се е чувствала неловко, защото събирала любопитни втренчени погледи. „Следващия път, когато си поставям инжекции с Juvéderm, ще бъде преди двуседмична ваканция. Върнах се на работа на четвъртия ден след инжектирането. Не бях щастлива, че ходя на работа силно посинена” – споделя тя, след като си е поставила филъри за първи път.

 • За 7 до 14 дни преди инжекциите, избягвайте разреждащите кръвта лекарства като аспирин, ибупрофен, напроксен и други нестероидни противовъзпалителни; зелен чай; и билкови добавки – особено чесън, женшен и гинко билоба.  
 • За няколко дни преди и след процедурата, се въздържайте от алкохол, който действа съдоразширяващо и увеличава кръвния поток. 
 • За 48 часа след инжекциите, ограничете тежките физически упражнения, които могат да засилят кръвотока към кожата и да увеличат риска от синини. Като избягвате усилени дейности, също така ще сведете до минимум миграцията или изместването на инжектираната субстанция. 
 • Помислете дали да не вземате таблетки арника за няколко дни преди и след процедурата, за да намалите отока и да предотвратите синините. Геловете и кремовете с арника също биха могли да са от полза след процедурата.  

Веднага ще видите, че кожата е по-заоблена и по-гладка. „При повечето инжектируеми продукти нещата са такива, каквито се виждат на момента – казва д-р Дейвид Шейфър. – Има минимален оток и синини, но като цяло ще видите резултатите още същия ден.”

Възможно е да минат и две седмици, докато спадне отокът и видите финалните резултати.

Трайността варира от 6 месеца до 2 години. Това зависи от типа филъри, какво количество ви поставя лекарят и колко бързо го метаболизира тялото ви. По принцип, гелът издържа най-дълго на места с по-тънка кожа и без особено движение.

С времето, геловете се резорбират постепенно и предвидимо, като в повечето случаи, естественият вид и симетричността се запазват, казва д-р Шемирани. 

„Ако имате бърз метаболизъм, може да забележите, че филърът изчезва по-рано – казва д-р Шемирани. – Хубавото е, че след два или три курса инжекции ще забележите, че се задържа по-дълго и по-дълго.” 

Ако резултатите не ви харесват, Juvéderm може да се разтвори с инжекция от „спасителното лекарство” хиалуронидаза. Само имайте предвид, че някои потребители съобщават за обезпокоителни странични ефекти като загуба на обем.&nb

Предвид че хиалуроновата киселина се среща естествено в тялото, рядко има сериозни рискове и те обикновено са резултат от неподходяща техника на инжектиране. Най-съществената причина за притеснение е неволното инжектиране в кръвоносен съд – което може да доведе до тежки усложнения, включително тъканна некроза, образуване на белези, загуба на зрение и инсулт.

Поради тези рискове, е изключително важно да намерите опитен специалист с обширни познания за лицевата анатомия, като дерматолог или пластичен хирург. Опитният специалист, който знае кой тип филър да постави и къде, е от първостепенна важност за добрите резултати при пациента. Много е важно поставящият да знае фините нюанси в различните дермални филъри и къде трябва да ги инжектира. Поставянето на дермални филъри е изкуство, не просто наука.

 • Средна цена: 450 лв

 • Диапазон: 400 -650 лв

Цената, която заплащате, зависи от типа филър, колко инжекции ще получите, опита на поставящия ги специалист и мястото, където практикува той. 

Един милилитър обикновено струва около 450 лв. Каква площ може да обхване една инжекция зависи от дълбочината на обработваното място, казва д-р Ша: „При някои пациенти една четвърт спринцовка е достатъчна за линия, образувана от усмихване. При други, две пълни спринцовки може да не стигнат.” Една пълна спринцовка е само една пета чаена лъжица. Тя може да се използва на цялото лице за леки корекции или само на едно място за по-драматична промяна.

„Когато поставям инжекция за устни, обикновено започвам само с една спринцовка – казва д-р Грийн. – Винаги може да се добави още обем по-късно и е най-добре да се започне с малко, за да се види какъв е козметичният резултат.”

Линиите от усмихване имат нужда от най-много корекции. „Често трябва да поставям по поне две инжекции на линия за най-добър резултат” – казва д-р Шемирани. 

Един съвет към мъдрите: Не оставяйте цената да бъде водещата причина да изберете определен специалист. „За да поставя инжектируеми филъри, човек трябва да има нужните познания по анатомия и да е минал съответното обучение. Juvéderm са много безопасни, но ако са инжектирани на грешното място, могат да причинят проблеми – казва д-р Гай. – Погрижете се да проучите кой ще ви ги поставя. При козметичните корекции човек много често получава толкова, колкото е платил.&rdqu

Има постоянно растящ списък от инжектируеми филъри, които могат да изгладят бръчките и да добавят пълнота.

 • Restylane е друга популярна гама за лице, на основата на хиалуроновата киселина.  
 • Bellafill съчетава колаген и микросфери и е предназначен за изглаждане на линиите от усмихване и за запълване на белези от акне. Той трае по-дълго от хиалуроновите филъри, но ако резултатите не ви харесат, не може да бъде разтворен бързо. Не се препоръчва за уголемяване на устни. 
 • Belotero, който е хиалуронов гел с по-ниска плътност, се смята за добър вариант за деликатните области като зоната под очите.  
 • Radiesse се прави от микросфери на основата на калция и трае около година. Обикновено се използва за лицеви бръчки и т.нар. марионетни линии, както и за опакото на ръцете.  

Що се отнася до терапиите за бръчки, инжекциите с невротоксини са друг популярен избор. Botox, Dysport и Jeuveau – всички те действат, като отпускат подлежащите мускули, за да предотвратят движението, а по този начин и нагъването на кожата. Те могат да сведат до минимум съществуващите бръчки и да предотвратят появата на нови. 

Както подсказва името им, невротоксините се основават на токсин – ботулиновия токсин тип А. По тази причина, при тях има повече и различни рискове, както и странични ефекти (включително алергична реакция, инфекция на горните респираторни пътища, замъглено зрение и мускулни спазми), отколкото при хиалуроновите продукти. Въпреки това, те все пак се смятат за доста безопасни. Невротоксините обикновено са по-евтини и траят между 3 и 4 месеца. Вашият лекар може да ви препоръча да комбинирате филърите с токсин, за да получите най-добри резултати.

Свързани клиники и салони
mm-klinik

ММ Клиник

map гр. София

star
0 звезди от 0 отзива
dr-stavrov-aesthetics

Dr. Stavrov Aesthetics

star
0 звезди от 0 отзива
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече