big circle
oval
circle circle

7 промени, които настъпват в кожата ви след 40 (и как да е справите с тях)

7-promeni-koito-nastapvat-v-kojata-vi-sled-40-i-kak-da-e-spravite-s-tyah
doctor
doctor

Наталия

24 Януари 2021 5 минути четене

Сподели

linkedin

Навършването на 40 години вече не носи същата социална стигма както някога. Макар като цяло обществото да е все така обсебено от младостта, много преуспели жени – от Дженифър Лопес до Дженифър Анистън, прегръщат възрастта, говорейки за мъдростта и увереността, които идват с нея. (А и който е гледал Лопес в „Да свалиш Уолстрийт” няма как да се страхува от остаряването.) Но все пак е трудно да игнорираме някои неща, съпътстващи четвъртото десетилетие – например влиянието на годините върху кожата. 

Какво точно се случва на физиологично ниво в този период? „Когато станете на 40, синтезът на колаген се забавя, антиоксидантните защити отслабват и кожата престава да се предпазва както трябва от околната среда” – казва д-р Джошуа Зайкнър, дерматолог в Ню Йорк.  

Д-р Маниш Ша, пластичен хирург в Денвър, добавя, че след 40 години телата ни започват да разграждат колагена много по-бързо, отколкото го произвеждат. „Този дефицит на колаген се отразява на функциите и външния вид на кожата. Колагенът е жизненоважен за съединителната тъкан и именно той прави кожата стегната – казва той. – Еластинът [пък отговаря за] нейната гъвкавост и при спада на тези два протеина кожата започва да проявява признаци на стареене.”

Намаляването на колагена и еластина след 40 години може да доведе до 7 вида промени в кожата. Добрите новини? Има какво да се направи – независимо дали сте млади и търсите превантивни мерки, или вече сте минали 40-те и искате да спрете влошаването на проблемите.

 Проблем: Появяват се или се задълбочават фините линии

Фините линии и бръчките са първите притеснителни индикации. Бръчките обикновено са по-видими в по-подвижните части на лицето като зоната на устата и очите (причинени от усмихване) и на челото.  

Как да действаме

Една добра рутинна грижа за кожата е първата ви защита от фините линии. „Между 40 и 50 години можете проактивно да нанасяте антиоксидантни серуми сутрин и топични ретиноиди вечер – казва д-р Зайкнър. – Ретиноидите стимулират синтеза на колаген, укрепват основата на кожата и подобряват вида на фините линии и бръчките.” Що се отнася до медицинските процедури, според него фракционните лазери за рисърфисинг като Fraxel са способни да помогнат при сбръчкана кожа и фини линии. „Невротоксините като диспорт и ботокс могат да смекчат мимическите линии като двете, наподобяващи цифрата 11, между веждите” – казва той.

Проблем: Изсушаване на кожата зачестява 

„Изсушаването засяга хора от всякакви възрасти – след определени години то може да се влоши и да допринесе за задълбочаване на бръчките и фините линии – казва д-р Ша. – С възрастта естествената мастна секреция, мастните киселини и липидите в кожата намаляват, което води до по-лесно изсушаване и поява на признаци на стареене.” 

Как да действаме?

Можете да започнете отвътре навън, като внимавате да пиете достатъчно вода, да сте винаги добре хидратирани и, разбира се, да използвате серум с хиалуронова киселина и хубав нощен крем. „Вечер се мажете със силен овлажняващ крем, за да възстановите хидратацията на кожата, докато спите” – съветва д-р Зайкнър. 

Проблем: Изникват тъмни петна 

Здравей, хиперпигментация. Може да сте обичали луничките си като дете, но петната на зрялата възраст са съвсем друго нещо, каквото надали искате. С годините сладките лунички може да бъдат заменени от слънчево лентиго, известно още като старчески петна, което се причинява от фотоувреда. За разлика от злокачествените образувания като лентиго малигна, луничките и слънчевото лентиго са безобидни, но ако петната не ви харесват, има някои потенциални решения.

Как да действаме

Химическите пилинги и лазерните терапии като Fraxel и Nd:YAG могат да третират тъмните петна. От локалните средства серумът с витамин С също помага. „Антиоксидантите като витамин С действат като кофактор за нормалния синтез на колаген, защитават кожата от вредните свободни радикали и изсветляват неравния тен и пигментацията” – казва с-р Зайкнър.

Проблем: Кожата губи блясъка си 

Розовите бузи винаги са били признак за младост – с натрупване на годините кожата може да добие вял вид. „През зрелостта способността на горния слой на кожата да се обновява намалява и се получава натрупване на мъртви клетки на повърхността – казва д-р Ша. – В резултат естественият розов тен помръква и кожата ви може да стане вяла, изгубвайки естествения си свеж, младежки цвят.” 

Как да действаме

Качественият домашен ексфолиатор е едно бързо решение. „Ежеседмичното ексфолииране е най-ефективният начин да поддържаме блясъка на кожата си – казва д-р Ша. – Освен това е лесен и евтин.” Той препоръчва механичните ексфолиатори с по-фина гранулирана текстура, като перлен прах и микроперли от жожоба, които са биоразградими и се произвеждат в различни размери, и по-силните ексфолианти с частици от пемза, стига да не сте с чувствителна кожа заради дерматит или друг проблем. „В много ексфолианти има изсушаващи съставки и алкохол, които могат да отслабят защитната бариера на кожата – най-добре е те да се избягват – казва той. – Има и удобни средства за механично ексфолииране – пазарът предлага разнообразие от текстури и материали като четки и гъби за масажиране на лицето и почистване на епидермиса от мъртвите клетки и мръсотията.”

 Проблем: Появяват се хлътвания 

„С възрастта губим обем в лицето, което води до увисване и хлътване – казва д-р Зайкнър – На слепоочията и под очите се развиват вдлъбнатини. Бузите увисват, което влошава назолабиалните гънки и долната челюст.”

Как да действаме

На кое е най-добре да заложите? Инжектируемите дермални филъри като Juvéderm, Sculptra и Restylane могат да възстановят изгубения обем. Според д-р Зайкнър Sculptra е идеален за хора със загуба на обем и такива с изключително слаби лица. „Може да се използва по цялото лице и е страхотен вариант за слепоочията” – казва той, добавяйки, че не бива да се поставя на устните. „Той стимулира синтеза на колаген от собственото ви тяло и резултатите може да траят много години.”

Radiesse, който е на основата на калций, е чудесен за попълване в дълбочина покрай кост и повдигане на части като бузите. Внася незабавно подобрение, но и стимулира синтеза на колаген в дългосрочен план и обикновено трае до две години. „Меките и гъвкави продукти като Juvéderm Ultra и Restylane Refyne са страхотни за назолабиалните гънки, защото изглаждат без да се втвърдяват и забелязват под кожата – казва д-р Зайкнър. – За хора с по-дълбоки линии, където е необходим по-солиден филър, Juvéderm Ultra Plus и Restylane Defyne са добри варианти. Малко по-солидни са от Ultra и Refine.”

За бузите д-р Зайкнър предпочита продукти със силни и дълготрайни свойства да повдигат, като Restylane Lyft, Voluma и Radiesse. „За слепоочията могат да се използват много различни продукти. Sculptra стимулира синтеза на колаген от собственото ви тяло. Продуктите на Restylane и Juvéderm също често се прилагат” – казва той. 

Проблем: Структурата на кожата се променя

Според д-р Ша ако не почистваме и овлажняваме кожата си както трябва, когато сме млади, тя ще започне да губи гладкостта си. „Между 40 и 50 г. проблемът зачестява. Заради спада в синтеза на [еластин] в кожата с възрастта, кожата започва да увисва” – казва той. 

Как да действаме

Има много варианти да подобрим структурата на кожата. Химическите пилинги са медицинска процедура за ексфолииране, при която чрез химични вещества се прониква дълбоко в нея, за да паднат горните ѝ слоеве и да се ускори обновяването. Има различни видове пилинги – повърхностни, средни и дълбоки – и изборът зависи от тежестта на кожните ви проблеми. Що се отнася до домашните решения, можете да добавите ретинол в рутинната грижа за кожата си. Ретинолите не само подобряват тена и структурата, а и намаляват признаците на стареене като фините линии и бръчките.

Проблем: Кожата става по-крехка

След 40 кожата става по-слаба. „Крехкостта се причинява от свиване на зоната, където се събират епидермисът и дермисът” – казва д-р Ша. Това означава, че външните слоеве на кожата изтъняват и се получава силен спад в производството на липиди, което поддържа кожата здрава и гладка. Тези липиди се наричат церамиди. „Производството започва да намалява през 20-те години и докато станете на 40 г., епидермисът ви – ако не поддържате рутинна грижа, адресираща загубата на церамиди – може да изтънее и да стане по-крехък с годините” – той обяснява.

Как да действаме

Тази промяна в кожата може да доведе и до повишена чувствителност към определени съставки и да получите раздразнение или алергична реакция. Д-р Зайкнър предупреждава да внимаваме, когато използваме потенциално дразнещи съставки като ретинол и хидрокси киселини. Кожните алергии и раздразнението може да започнат внезапно, веднага след първата употреба на даден продукт, докато алергичните реакции обикновено се развиват след едно или повече използвания. „Чувствителността на имунната система към конкретна съставка се изостря и при повторно излагане тя реагира – казва той. – Ако сте с чувствителна кожа, търсете продукти без аромати. Ароматите са главен виновник [за] кожните алергии. Ако кожата ви реагира много лесно, посетете дерматолога си за т.нар. епикутанно тестуване, с което може да се определи към коя съставка точно сте алергични. Оцветителите и консервантите са две от най-често срещаните причини за кожни алергии.” Обръщайте внимание на реакциите на кожата си. Може да се наложи да смените продукта си за почистване с по-нежен или да опростите рутинните грижи за кожата. 

В крайна сметка 

Ако кожата ви не е чувствителна, можете да направите много неща, за да подобрите вида ѝ. Според д-р Ша някои от медицински процедури, които можем да обмислим, са дермабразиото, микронидлинга и лазерните терапии като лазерен рисърфисинг. „У дома най-добрата стратегия е превенцията – овлажняване, ексфолииране, хидратиране със серуми” – казва той. Както вече споменахме, един серум с витамин С може да помогне с хиперпигментацията, както и да изсветли кожата и да я предпази от вредни външни влияния. Можете да включите и AHA (алфа-хидрокси киселини), за да третирате фотоувредата и да подобрите текстурата.

Но дори и с всички тези промени лекарите предупреждават: Не прекалявайте с третирането на кожата. Според д-р Зайкнър това е една голяма грешка, която правят хората след 40 г., особено тези, които като млади не са се грижили особено за кожата си. Обикновено той не дава на пациентите си да използват повече от два продукта както в сутрешната, така и във вечерната ежедневна грижа. Сутрешната, казва той, е за превенция на фотоувредата и е добре тя да бъде с антиоксидант и слънцезащита. От друга страна, вечерта е време за почивка и възстановяване и той обикновено препоръчва продукт за овлажняване и локален ретиноид. „Придържайте се към прост режим и не прекалявайте с броя на продуктите – казва той. – Това неизбежно води до повече раздразнение и [повече] вреда за кожата отколкото полза.”

 

Абонирай се за нашите новини

Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече