big circle
oval
Лице Брадичка Скули Чело Шия Очи

Инжектиране на филър Restylane

path injektirane-na-filar-restylane

Продуктовата линия инжектируеми филъри Restylane временно добавя обем, като заобля устните, повдига бузите, изглажда бръчките, изпълва белезите и хлътналите кръгове под очите и подмладява стареещите ръце. Всички филъри Restylane се правят с хиалуронова киселина (ХК), вещество, което се намира естествено в кожата и ѝ помага да стои пълна и хидратирана, благодарение на свойството си да привлича и задържа вода.

„Restylane е страхотен продукт, който действа за всеки” – казва д-р Мишел Грийн, дерматолог в Ню Йорк. Тъй като предизвиква много по-лек оток, отколкото другите филъри с ХК, Restylane е предпочитаният филър за хлътнатините под очите – една от зоните, където е най-трудно да се инжектира както трябва, според д-р Грийн.

 • Инжектирането на Restylane дава незабавни резултати, а времето за възстановяване – ако изобщо е необходимо такова, е малко.
 • Филърите с ХК като Restylane са временни, като резултатите обикновено траят 6 – 12 месеца, в зависимост от типа им и от скоростта, с която тялото ви го метаболизира. Това ги прави най-добрият избор за пациенти, които не искат да се впускат в дългосрочна промяна.  
 • Филърите Restylane съдържат анестетика лидокаин, благодарение на който болката по време на и след поставянето им се свежда до минимум. 
 • Според изследванията инжекциите вероятно стимулират синтеза на колаген в тялото.  

Ако не сте доволни от резултатите или лекарят ви случайно уцели кръвоносен съд (рядко усложнение, което може да доведе до тъканна некроза, в случай че не бъде лекувано), филърите на основата на ХК могат частично или напълно да бъдат разтворени с помощта на ензима хиалуронидаза. Restylane е един от най-лесно разтварящите се сред тях.

 • Тъй като хиалуроновата киселина се среща естествено в тялото, рискът от алергична реакция е изключително малък.   
 • Изследване върху пластичната и реконструктивната хирургия от февруари 2020 г. установява, че филърите с ХК помагат за намаляване появата на фини линии в дългосрочен план.
 • Както при всяка инжекция, съществува риск да получите леки синини и оток. „Планирайте добре и си запишете час за поне две седмици преди голямо събитие” – съветва д-р Грийн. 
 • Restylane не е ефективен за справяне с увиснала кожа и не е заместител на хирургическия лифтинг на лице. Действа най-добре за хора, които са изгубили част от обема на лицето си, но все пак имат добра еластичност на кожата. 
 • Доколко е добър ефектът от Restylane, зависи от човека, който го инжектира, така че намерете лекар с опит, чиито разбирания за естетика съвпадат с вашите. „Техниката, уменията, творческият поглед и опитът на лекаря имат огромно значение за резултата” – казва д-р Дейвид Макданиъл, дерматологичен хирург във Вирджиния Бийч. 

Всеки тип филър Restylane е формулиран със специфична текстура, плътност и дълбочина на инжектирането, така че да действа най-добре за определени места и цели. 

 • Класическата формула на Restylane изглажда бръчките и изпълва устните. Също така е „един от най-популярните филъри за хлътналата зона под очите”, според д-р Янг Р. Чо, пластичен хирург в Хюстън, Тексас, който ръководи обучения за поставянето на Restylane за Galderma (производителя им). 
 • Restylane Silk, най-фината форма, добавя съвсем лек обем в устните, изглажда фините линии около устата и изпълва хлътнатините под очите. 
 • Restylane Refyne е гъвкав филър, който е идеален за подвижните зони, според д-р Чо. Например, може да помогне за смекчаване на назолабиалните гънки (наричани още бръчки от смях) и т.нар. марионетни линии (линиите, които са от крайчетата на устата до брадичката). Също така е популярен избор за хлътнали кръгове под очите. 
 • Restylane Defyne изпълва сериозни, дълбоки бръчки и гънки като линиите от смях и марионетните линии. Също като Refyne, той е гъвкав филър, предназначен за силно подвижни зони. 
 • Restylane Lyft (с предишно име Perlane) е стабилен филър, който добавя обем в бузите и опакото на ръцете. Също така понякога се използва при неоперативни ринопластики, макар че не е одобрен от американската Агенция по безопасност на храните и лекарствените средства (FDA) за тази цел. Също като другите филъри Restylane, и Lyft съдържа лидокаин за обезболяване на мястото и намаляване на дискомфорта. 
 • Restylane Kysse наскоро получи одобрението на FDA за уголемяване на устни и справяне с горните периорални ритиди – бръчките над устните, които понякога се наричат пушачески. Restylane Silk трае около шест месеца в устните, а Kysse издържа до 1 година. Също като Lyft, той съдържа лидокаин. 

Лекарите с опит могат да препоръчат правилния тип филър или комбинация от филъри, за да създадат резултати, които са максимално близки до естествения вид.

Поставянето на инжекции с Restylane е медицинска процедура, която би трябвало да отнеме по-малко от час. Лечението ви ще започне с консултация с вашия лекар, на която ще обсъдите своите опасения и цели. Дори и да сте там заради конкретно притеснение, бъдете отворени за идеите на лекаря си, що се отнася до промените, които биха имали най-добър ефект. След това той ще ви препоръча най-добрия тип Restylane (или комбинация от дермални филъри) за вашите нужди.

Д-р Дейвид Стоукър, пластичен хирург в Лос Анджелис, казва, че обикновено препоръчва поредица от процедури „за постигане на възможно най-красивия и естествен краен резултат”. 

Филърите с ХК рядко предизвикват алергични реакции, така че не е необходимо предварително тестване. Мястото ще бъде почистено и е възможно да ви сложат обезболяващ крем или невроблокер, за да се сведе дискомфортът до минимум. Може би е добре да поискате упойка за устните си, защото те са по-чувствителни от другите части на вашето лице. 

С помощта на ултратънка игла или микроканюла (тъповърха игла, която не разкъсва кожата) лекарят постепенно ще инжектира гела в съвсем малки количества, като внимателно масажира мястото с пръстите си. Възможно е да ви инжектира няколко пъти, за да разпредели гела равномерно. 

„С филърите е най-добре да започнете с малко и да видите какво ви харесва. Винаги можете да сложите и още” – казва д-р Грийн.&nb

Възстановяването ви ще зависи от скоростта на заздравяване на кожата ви, броя на инжекциите и местата, на които са били поставени. 

За да сведете отока и синините до минимум, за няколко дни след терапията избягвайте алкохола, големите физически натоварвания и прекомерното излагане на слънце и топлина.

Поставянето на лед веднага след процедурата също помага за намаляване на синините. Д-р Грийн съветва пациентите си да приемат арника орално три дни преди инжекциите и после три дни след това до изчезване на синините. Много често препоръчвани са и прозрачните хидрогелни пластири Cearna OccuMend, които са с висока концентрация на арника за ускорено възстановяване.

„Първата седмица след процедурата усещах, че имам бучици и лека липса на чувствителност в лявата страна на горната устна, които изчезнаха от само себе си.” – ROO91, потребителка

Филърите имат незабавно действие, но според д-р Стоукър трябва да „дадете две седмици на продукта, за да се слегне напълно и отокът да спадне” и едва тогава крайните резултати ще станат очевидни.

Резултатите от Restylane би трябвало да траят между 6 и 12 месеца, преди тялото ви да метаболизира филъра до такава степен, че да имате нужда от нова инжекция. Трайността на резултатите ви ще зависи от продукта, зоната, в която е бил поставен, и реакцията на тялото ви.

Обикновено колкото по-голяма е способността на един филър да повдига тъканите (т.нар. G prime), толкова по-дълготрайно е действието му. При различните формули Restylane тази способност е различна, като при Restylane Silk тя е най-ниска, а при Lyft – най-висока. Освен това филърите обичайно издържат по-дълго на местата с по-тънка кожа, които не са и много подвижни, като зоната под очите.

Пластичният хирург от Торънс, Калифорния, д-р Харълд Дж. Каплан добавя: „При повечето пациенти наблюдаваме, че трайността на Restylane е от 3 до 4 месеца в устните, от 4 до 6 месеца – в назолабиалните гънки (линиите от усмихване, започващи отстрани на ноздрите и завършващи при ъглите на устата) и 6 до 8 месеца под очите (по границата на тъмните кръгове и торбичките).&rdqu

Синини, зачервяване, болезненост и оток на мястото на инжектирането са обичайните странични ефекти, но те обикновено отминават в рамките на седмица. Възможно е също така да получите бучки, които можете да изгладите с помощта на нежен масаж. Ако бучките се задържат за повече от две седмици, обърнете се към лекаря, който ви е поставил филъра. 

Въпреки че се смята за много безопасен, Restylane може да причини редки, понякога сериозни усложнения като слепота и кожна некроза (тъканна некроза, породена от нарушаване на кръвотока), ако филърът случайно бъде инжектиран в кръвоносен съд. В едно изследване от 2017 г. се съобщава за 9 случая на загуба на зрение в рамките на 3-годишен период след инжектиране на филъри с ХК, а има сведения и за други случаи след това. Инжекциите около очите и носа обикновено са с най-висок риск от усложнения. Всеки опитен лекар, който познава лицевата анатомия отблизо – в идеален план пластичен хирург, особено лицев – би трябвало да има нужните умения, за да смекчи този риск.

Restylane се продава според мястото или на спринцовка, като нейната цена се движи от 400 до 600 лв. Обикновено една спринцовка (около 1 куб.см) Restylane е достатъчна за уголемяване на устни. За изпълването на назолабиални гънки може да са необходими до две спринцовки, в зависимост от дълбочината им. 

Цената, която ще платите, може да достигне 1500 лв и дори да ги нахвърли, което зависи от броя спринцовки, които се използват, мястото на практиката на вашия лекар и степента на неговата опитност. „Определено си струва да си напишете домашното и да проверите опита на вашия лекар. Дълбокото разбиране на лицевата анатомия, опасните зони и техниките на инжектиране са важни фактори за безопасността и постигането на резултати с естествен вид” – предупреждава д-р Чо.

Отнасяйте се предпазливо към големите намаления на каквито и да било филъри, особено ако ще си поставяте инжекции под очите. „Особено в тази зона много често се получават нежелани козметични резултати и се смята, че за нея се иска наистина голяма вещина – казва д-р Чо. – Неопитните лекари често избират грешния продукт или поставят твърде голямо количество продукт в неправилните тъканни равнини.”

Макар и рядко, при случайно инжектиране в кръвоносен съд може да се получи загуба на тъкани или дори слепота, ако филърът не бъде разтворен бързо. Може да доведе и до прекомерни синини и оток, както и да остави синкав оттенък под кожата (известен като ефекта на Тиндал), който е трудно да бъде отстранен. Опитните лекари знаят как да разрешат усложненията от филърите или имат достъп до специалист със съответния опит да се справи с тях.

Другите филъри с ХК включват гамата от продукти на Juvéderm и Belotero.

Филърите, които не се правят от хиалуронова киселина, може да дадат по-трайни резултати, но недостатъкът им е, че няма как да бъдат разтворени, ако настъпи усложнение или не харесате резултатите. Сред тях са:

 • Sculptra Aesthetic, направен от поли-L-млечна киселина, която стимулира естественото производство на колаген в дългосрочен план 
 • Bellafill, който е на основата на телешки колаген и полиметилметакрилатни микросфери, за да стимулира естествения синтез на колаген  
 • Radiesse, който се прави от калциев хидроксиапатит.  
Свързани клиники и салони
dr-stavrov-aesthetics

Dr. Stavrov Aesthetics

star
0 звезди от 0 отзива
oval
Отзиви
Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече