Клиники и салони


Инжектируеми филъриИнжекционните филъри, наричани още дермални филъри или филъри за меките тъкани, могат да се използват за оформяне на устни, изглаждане на бръчки и гънки и запълване на хлътванията под очите. С тях също така може да се придаде обем на бузите и да се заличат  белезите от акне. Някои пациенти дори избират поставяне на инжекционни филъри за нехирургична ринопластика.

Хиалуроновата киселина (ХК) е най-популярната филърна съставка, одобрена от американската Агенция за безопасност на храните и лекарствените средства (FDA). Филърите също така могат да съдържат колаген, калциев хидроксилапатит, поли-L-млечна киселина, полиметилметакрилат или мазнини от собственото ви тяло.

Предимства и недостатъци на дермалните филъри

Предимства

 • Поставянето на филъри е бърза, относително безболезнена и безвредна естетическа процедура, когато се извършва от специалист. Манипулацията е неинвазивна, така че изисква минимално време за поставяне и възстановяване;
 • Филърите с ХК са почти идентични с това, което се произвежда в телата ни, и с времето тя се разтваря по-естествено от другите съставки;
 • Филърите с ХК могат лесно да бъдат разтворени с хиалуронидаза, ензим, който разгражда тази киселина, ако не сте доволни от резултатите.

Недостатъци

 • Резултатите са временни, така че ще трябва да ги поддържате с последващи процедури;
 • Ако има странични ефекти (като неравности), те могат да продължат толкова дълго, колкото и самия филър, което означава, че може да отнеме няколко месеца, докато изчезнат, ако не прибегнете до лечението им. Когато се използва колаген като съставка на филърите, той може да се задърги дори след като филърът се разтвори. Вашият лекар може да ви сложи инжекция с кортикостероиди, за да решите този проблем;
 • Филърите за лице се различават както по отношение на приложението си, така и по отношение на ефикасността; например филърите Juvéderm невинаги са толкова ефективни при придаване на обем колкото са филъри като Restylane Lyft. Специалистът, към когото се обърнете за поставянето на филъри, може да ви насочи към най-доброто решение за вашите конкретни нужди.

Колко струват дермалните филъри?

Средна цена за милилитър: 300 лв

Диапазон: 220 – 650 лв.

Цената на дермалните филъри варира в зависимост от вида на филъра и неговата съставка, количеството, което ви е необходимо, опита на специалиста, при когото ще извършите козметичната процедура.

ХК дермални филъри

Линията дермални филъри Juvéderm включва гама от продукти, всеки с различно ниво на „поносимост“ за различни зони на лицето. Резултатите се виждат незабавно.

 Серия Juvéderm

 • Juvéderm XC изглажда линиите   около носа и устата (назолабиалните гънки) с продължителност до една година.
 • Juvéderm Ultra XC уголемява устните за около от 6 месеца до една година.
 • Juvéderm Volbella XC добавя фин обем и изглажда вертикалните линии около  устните с продължителност до една година.
 • Juvéderm Voluma XC оформя бузите и има продължителност до две години.
 • Juvéderm Vollure XC омекотява назолабиалните гънки и е с продължителност до 18 месеца.

 Серия Restylane

Филърите Restylane също са разнообразни, като са предназначени за специфични области на тялото. Може да са необходими няколко дни повече, за да се проявят резултатите в сравнение с Juvéderm.

 • Restylane Silk увеличава обема на устните и изглажда фините линии около устата. Продължителността на резултата е около шест месеца.
 • Restylane Refyne омекотява назолабиалните гънки и има продължителност до една година.
 • Restylane Defyne запълва дълбоки бръчки и гънки с продължителност до една година.
 • Restylane Lyft, наричан по-рано Perlane, се използва за бузи и ръце; възможно е да се използва за нехирургична ринопластика. Резултатите могат да продължат 10 – 18 месеца.

Belotero

Belotero е по-деликатен филър с хиалуронова киселина, често използван за нежни зони, като тези под очите. Също така се използва за запълване на фини линии по лицето и шията. Неговите резултати се запазват до шест месеца.

Други видове дермални филъри

Bellafill е филър на основата на комбинация от кравешки колаген и микросфери. Той изглажда линиите на лицето и запълва белезите от акне. Ефектът му трае с години. Bellafill не се препоръчва за устни. При някои пациенти може да причини алергични реакции. Необходимо е кожно тестиране преди поставянето на инжекции.

Radiesse, филър от микросфери на основата на калций, има добър ефект върху бръчките на лицето и обратната страна на дланите. Той допълнително стимулира естественото производство на колаген и резултатите му се запазват в продължение на около година. Radiesse има най-високата „пригодност за задържане“ от всички филъри и често се използва за придаване на допълнителен обем на скулите и челюстите.

Sculptra Aesthetic е филър на основата на поли-L-млечна киселина, който има за цел да се справи със загубата на обем на лицето, причинена от отслабване или от стареенето, но не се препоръчва за употреба върху устните или очите. Резултатите му могат да продължат до две-три години.

Трансферът на мазнини (процедура, която се нарича и присаждане на мазнини, инжектиране на мазнини или липофилинг) използва мазнини от бедрата, ханша или корема, за да се придаде обем на бузите и устните или да се запълнят назолабиалните гънки и хлътнатините под очите. Процедурата по трансфер на мазнини се извършва за около два часа, а за възстановяването са нужни от седмица до 10 дни.

Нашият съвет: Много хора смятат, че инжекционните ботулинови продукти, като ботокс и диспорт, са филъри, но те действат по съвсем различен начин. Докато филърите добавят обем, невротоксините като ботокса отпускат мускулите, за да изгладят линиите и бръчките (и предотвратяват образуването на нови). Често се комбинират с филъри, за да се получат оптимални резултати за подмладяване на лицето.

Как протича поставянето на дермален филър?

Най-напред ще обсъдите с вашия лекар структурата на вашето лице, кои са най-подходящите  филъри съобразно целите, които искате да постигнете, както и какви са потенциалните рискове. След като решите кой филър ще използвате, вашият лекар ще почисти мястото и ще приложи локален анестетик, ако е необходимо (повечето филъри така или иначе съдържат лидокаин). Специалистът инжектира филъра с игла или канюла бавно и след това внимателно масажира мястото с пръсти, за да разпредели равномерно филъра, преди да продължи със следващите инжекции. Ако почувствате някакъв дискомфорт или пък се появи оток или изтръпване след инжекцията, съобщете на специалиста, който извършва процедурата – той ще ви посъветва какво да направите по-нататък (пакетчетата лед обикновено помагат).

Всяка инжекция отнема само няколко минути и цялата козметична процедура обикновено трае около 15 до 20 минути.

Време за възстановяване

След поставянето на филъри ще ви бъде необходимо минимално време за възстановяване, но много често се наблюдава усещане за леко натъртване и поява на оток на мястото на инжектиране. Избягвайте излагането на слънчева светлина, тренировките и алкохола в продължение на 24 часа. Нежеланите реакции би трябва да отшумят в рамките на няколко дни.

Избягвайте алкохол, аспирин, някои добавки (високи дози витамин Е, гинко билоба и чесън) или други лекарства за разреждане на кръвта в продължение на седмица или две преди процедурата, за да сведете до минимум синините. Някои лекари препоръчват прилагането на гел или крем от арника за намаляване на болката и отока.

Веднага след процедурата или в рамките на няколко дни ще видите повече пълнота или по-гладка кожа, но може да отнеме до две седмици, докато отокът напълно отшуми.

Колко време продължава ефектът на дермалните филъри?

Резултатите могат да се запазят от шест месеца до повече от година в зависимост от това кой филър използва вашият лекар и колко бързо тялото ви го метаболизира.

Ако имате бърз метаболизъм, може да забележите, че филърът изчезва по-рано. След две или три серии инжекции ще забележите, че ефектите ще се задържат все по-дълго и по-дълго.

Безвредни ли са дермалните филъри?

Дермалните филъри се считат за безвредни, но могат да се появят странични ефекти. Сред нежеланите реакции са зачервяване на мястото на инжектиране, алергична реакция (особено при филър на основата на колаген), грануломи (твърди бучки под кожата), отоци, синини или поява на асиметрия.

Неволното инжектиране на филър в кръвоносен съд може да доведе до сериозни усложнения, включително тъканна некроза, което е друга причина, поради която е важно да се намери опитен специалист, познаващ анатомията на лицето (дерматолог или лицев пластичен хирург).

Не си инжектирайте филъри, ако имате някаква инфекция по лицето или близо до мястото на инжектиране – тя може да се разпространи или да причини усложнения.

 

 

 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари