Клиники и салони


МезотерапияМезотерапията включва серия от инжекции с къси фини игли, която въздейства на средния слой (или мезодерма) на кожата. Разработена е във Франция през 1952 г. от д-р Мишел Пистор за лекуване на спортни травми и подобряване на кръвообращението.

Лекарите, които прилагат мезотерапия, използват различни вещества в своите инжекции, включително растителни екстракти, витамини, аминокиселини, минерали, хиалуронова киселина, хормони, ензими и лекарства, отпускани само с рецепта.

В зависимост от състава си, тези създавани по поръчка „коктейли” имат за цел да направят всичко – от лекуване на косопад и изглаждане на фините линии до стягане на отпусната кожа и намаляване на появата на целулит и излишни мазнини – особено двойна брадичка.

Мезотерапията за намаляване на мазнините не е лечение за отслабване. Тя „всъщност е насочена към ограничени мастни депа – от 2,5 до 5 см повърхностни мазнини. Ако имате 15 кг наднормено тегло или прекалено много излишна кожа, не сте подходящ за намаляване на мазнините чрез мезотерапия.

Когато се използва за намаляване на мазнините, тази неинвазивна процедура често се позиционира като алтернатива на Kybella и Aqualyx (тяхната активна съставка дезоксихолевата киселина отдавна се използва и при мезотерапията).

Мезотерапията обаче не е одобрена от американската Агенция по безопасност на храните и лекарствените средства (FDA) и не е стандартизирана – което означава, че предлагащите я могат да смесват каквото пожелаят в своите инжекционни разтвори.

Предимства и недостатъци на мезотерапията

Предимства

 • Минимално инвазивна процедура е, която се извършва само от специалисти;
 • Не налага употребата на обща упойка;
 • Изисква по-кратък период на възстановяване отколкото по-инвазивните варианти като липосукцията;
 • Няма нужда да се носи следоперативно компресионно бельо;
 • Мезотерапията с фосфатидилхолин дезоксихолева киселина, която е сходна с активната съставка в Kybella, е в състояние да унищожава мастните клетки;
 • Тъй като няма разрези, терапията не оставя белези.

Недостатъци

 • Процедурата не е одобрена от FDA, която е публикувала и множество предупредителни писма поради опасения за безопасността ѝ (повече информация за това по-долу);
 • Няма стандартизация по отношение на лечението или метода, така че резултатите зависят от рецептата и техниката на специалистите, които я предлагат;
 • Според общоизвестни изследвания мезотерапията не е ефективна за контуриране на тялото и подмладяване на кожата;
 • Понякога се препоръчват и по 10 сесии мезотерапия, което може да се окаже скъпо; 
 • Възможно е отокът да трае и седмица, а пациенти съобщават и за по-тежки усложнения, включително трайни белези

Действа ли мезотерапията?

Две рецензирани проучвания, едното публикувано в International Journal of Dermatology, а другото в списанието Plastic and Reconstructive Surgery, сочат, че мезотерапията е неефективна като метод за подмладяване на кожата и контуриране на тялото.

Американското дружество на пластичните хирурзи не я препоръчва за намаляване на мазнините.

Безопасна ли е мезотерапията?

През 2010 г. FDA изпраща предупредителни писма до шест компании в САЩ и една в Бразилия, като поставя под въпрос безопасността и ефективността на Lipodissolve – лечение, което се използва почти взаимозаменяемо с мезотерапията за намаляване на мазнините.

Според FDA пациенти съобщават за трайни белези, грануломи (деформация на кожата на мястото на инжектиране) и болезнени възли под кожата.

Други редки, но сериозни рискове и странични ефекти включват инфекция и локална некроза (тъканна смърт), за които се смята, че са свързани с неправилно инжектиране в кожата, а не в мазнините.

Съобщава се и за смъртни случаи вследствие на органна недостатъчност.

Как протича мезотерапията?

Мезотерапията е терапия, която се предлага и извършва само от специалисти. Областта от тялото,  върху която ще се прилага терапията, първо се почиства, след което се прилага серия от инжекции.

С всяко инжектиране се вкарва капка от разтвора на дълбочина от 1 до 10 мм.

Самата терапия отнема само няколко минути. Ако пациентът реши, че иска предварително да бъде нанесен обезболяващ крем, процесът се удължава с около 10 или 20 минути.

След това спокойно можете да шофирате до вкъщи и да продължите обичайните си дейности.

Съвет: Тъй като при инжекции винаги има риск от синини, поне седмица преди процедурата избягвайте да приемате каквито и да е разреждащи кръвта вещества. Това включва рибено масло, големи количества чесън, гинко, аспирин, добавки с витамин Е и нестероидни противовъзпалителни средства. Също така трябва да намалите консумацията на алкохол, в случай че е повече от умерена.

Какво да очаквате след мезотерапия?

След процедурата не би трябвало да се нуждаете от време за възстановяване – повечето хора се връщат веднага към обичайните си дейности. Страничните ефекти обикновено са леки.

Обикновено не пречи на тренировките, но има известна степен на болезненост и подуване Отокът обикновено трае една седмица и след това изчезва.

Кога ще видите резултатите от мезотерапията?

Тъй като няма стандартни съчетания от съставки, нито стандартен метод, времето, за което ще започнете да виждате резултати от мезотерапията, е различно. 

Обикновено са необходими две до три процедури, за да има видими резултати. Някои пациенти обаче се нуждаят от няколко сесии, в зависимост от това колко мазнини имат първоначално (при мезотерапия за намаляване на мазнините). Като цяло, специалистите препоръчват между 3 и 10 терапии на всеки 7 – 14 дни. Резултатите варират.

Колко време се задържат резултатите от мезотерапията?

След като завършите своя курс на лечение, резултатите ви могат да бъдат постоянни – стига да поддържате стабилно тегло. Ако правите мезотерапия с цел 

Ако напълнеете обаче, според потребители мазнините се връщат.

Колко струва мезотерапията?

 • Средна цена: 100 лв.
 • Диапазон: 50 – 300 лв.

Цената на мезотерапията зависи от населеното място, където практикува вашият специалист, опита, с който разполага, броя и големината на третираните зони, конкретните съставки на вашия мезотерапевтичен „коктейл” и броя на процедурите, на които се подлагате. 

Алтернативи на мезотерапията

Ако мезотерапията за намаляване на мазнините ви привлича, защото е неинвазивна, вижте и процедури за контуриране на тялото, като Kybella, CoolSculpting и SculpSure. Ако пластичната хирургия е вариант за вас, помислете за липосукция. Тя е по-инвазивна от другите споменати процедури, изисква повече време за възстановяване, но също така ще ви даде най-бързи, силни и предвидими резултати.

Ако търсите подмладяване на лицето, ботоксът и филърите са с доказана ефективност съответно за изглаждане на линиите и добавяне на обем. Микронидлингът може да помогне при проблеми със структурата, белези и пигментация, а терапиите с радиочестоти са популярни за стягане на кожата и забавяне на процесите на стареене.

 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари