big circle
oval
circle circle

7 бюджетни нискотехнологични решения, които съперничат на най-луксозните апаратни процедури

7-byudjetni-niskotehnologichni-resheniya-koito-sapernichat-na-nayluksoznite-aparatni-proceduri
doctor
doctor

Наталия

03 Февруари 2021 5 минути четене

Сподели

linkedin

„Човешко е да ни привличат нови лъскави неща, каквито са уредите в нашата сфера” – казва д-р Тифани Джоу Либи, дерматолог в Провидънс, Роуд Айланд. Покрай фурора, предизвикан от някоя джаджа последен писък на технологиите, лекарите понякога забравят за по-простите „изпитани и доказани средства”, каквито например са химическите пилинги. „Те отстъпиха по популярност пред лазерите, но когато се използват правилно, изпълняват много от техните функции, и то на много по-ниска цена.”

Пациентите също са свикнали да разчитат на светлини и лазери, може би защото не подозират за алтернативите. „Хората имат склонност да търсят апаратите с висока мощност, защото това виждат по социалните мрежи” – казва д-р Катрин Диджорджо, дерматолог в Бостън. И макар че машините безспорно са прецизни, те не са единственият вариант и дори не са най-добрият при някои кожни проблеми.

Поговорихме си с дерматолозите за нискотехнологичните решения, на които разчитат при най-неприятните ни кожни проблеми, и открихме красотата в простите неща.

Микронидлинг за фини линии, пори и белези от акне

Дерматолозите от десетилетия бодат кожата, за да „подбудят“ колагена да се повиши – както с груби, така и с фини средства. В традиционната си форма „микронидлингът се прави с миниатюрни къси игли – те създават малки отвори в кожата, сравними с леко убождане с топлийка, за да се увеличи синтезът на колагена и еластина” – обяснява д-р Диджорджо. При наличието на тези белтъци кожата става по-плътна и по-здрава и големите пори, фините линии и хлътналите белези намаляват. 

За разлика от фракционните лазери и апаратите за радиочестотен микронидлинг, които пробождат кожата по сходен начин чрез различни видове енергия, обикновеният нидлинг (със SkinPen, например) не използва никаква топлина, благодарение на което е „безопасен за хора от всякакъв етнос и произход” – казва д-р Самир Баши, дерматолог в Бруклин, Ню Йорк. За хора, чувствителни към топлината – при които има риск от следвъзпалителна хиперпигментация (тъмни петна, образувани вследствие на травма) – „при лекуване на структурни проблеми като белези от акне и може би мелазма първо бих обмислила обикновения микронидлинг като вариант” – добавя д-р Либи. 

Микронидлингът обикновено е по-безболезнен, с по-бързо възстановяване и по-евтин от лазерите – но вероятно ще имате нужда от повече сесии. Терапията с фракционен лазер например обикновено дава по-дълготрайни резулати от микронидлинга, отбелязва д-р Диджорджо, „заради степента на ремоделиране на колагена, която се постига с топлината”. 

TCA за дълбоките белези от акне

„Атрофичните белези са най-дълбокият тип белези от акне – прекалено дълбоки за повечето лазери и апарати – казва д-р Естий Уилямс, дерматолог в Ню Йорк. – Но съм открила, че специално този тип белези се повлияват добре от съвсем малка капка 80 – 100% трихлороцетна киселина [TCA], поставена точно в средата им с клечка за зъби – една модерна техника, наречена TCA CROSS [химическа реконструкция на кожни белези чрез TCA]”. Високата доза TCA разранява белега, за да стимулира синтеза на колаген, което често само за 3 – 4 седмици подобрява вида на вдлъбнатините по кожата, независимо от цвета ѝ. 

Субцизия в борбата с целулита

Борбата с целулита, който обезобразява бедрата и задните части на около 90% от нас, често е смятана за кауза пердута – дори високите технологии не дават добро решение. Cellulaze например – топлинна процедура, насочена към съединителнотъканните влакна, които дърпат кожата и я нагъват, е оценена от пациентите като печално безполезна. Най-новата минимално инвазивна машина за изглаждане на целулитните трапчинки Cellfina – получила близо 3 пъти по-висока оценка – съчетава автоматизирана форма на субцизия с канюла и вакуумно засмукване, за да разкъса срастванията, така че кожата да се надигне и изравни. „Субцизията постоянно се използва в дерматологията за лечение на белези от акне, защото е много ефективна” – казва д-р Баши. Що се отнася до целулитните неравности, при които има сходни сраствания, обаче: „Мога да ви кажа, че мануалната субцизия е по-лесна, по-бърза и по-рентабилна от каквато и да е машина.” 

За да извърши операцията, д-р Баши многократно вкарва игла с дебелина 18G във всяка трапчинка на подходящата дълбочина, като я мести настрани, за да прекъсне срастванията. „Чува се щракване и се усеща, че съпротивлението изчезва” – казва той. Операцията изисква инжектируем анестетик и също като Cellfina е последвана от дни до седмици оток и синини – макар че при мануалната субцизия обикновено те са по-леки, казва д-р Баши, тъй като „тъй като тя не включва вакуума, който оставя доста повече синини и понякога мехури.” 

Течен азот за изолирани кафяви петна

Определени типове лазери са много популярни и ние гледаме на тях като на същински вълшебни пръчки, които изтриват петната и озаряват кожата буквално със светкавична бързина. Лекарите ги възхваляват преди всичко заради тяхната способност „прецизно да се справят с пигментните клетки, без да увреждат околната кожа” – казва д-р Диджорджо. Но в някои случаи добрият стар азот – който със своите -196°C разрушава с екстремен студ вместо с топлина – може да бъде „също толкова страхотен за отстраняване на кафяви петна като себорейните кератози – често срещани брадавицовидни образувания, които се появяват по лицето и тялото – казва д-р Каролин Чанг, дерматолог в Ийст Грийнуич, Роуд Айланд. – Често по-големите кафяви петна на лицето не са истински лунички или слънчево лентиго, а супертънки себорейни кератози и течният азот е отличен метод да се отървем веднъж завинаги от тях.” 

Д-р Либи също е почитателка на замразяването и използва течен азот, за да третира не само себорейни кератози, а и обикновено слънчево лентиго и „доброкачествени лезии като себацейна хиперплазия, което е уголемяване на мастните жлези.”

Обикновено са нужни няколко курса, за да се изчистят напълно петната – „бавно и полека е винаги най-добрият подход” – отбелязва д-р Чанг, тъй като прекалено агресивното замразяване може да причини трайно потъмняване или изсветляване. Тъй като резултатите от течния азот са изцяло зависими от лекаря, който го прилага – на елементарните крио спрейовете няма фини настройки – е добре да отидете при дерматолог с голям опит с азота. „Трябва да бъдете добре обучени, за да знаете колко дълго да обработвате петното и кой накрайник да използвате” – добавя тя, както и да бъдете страшно прецизни, за да не засегнете кожата извън петното. 

Очаквайте след обработката върху петното да се получи мехур. „Те сами се пукат и за няколко дни кожата остава с различен цвят, но може да се прикрие с грим” – казва д-р Диджорджо.

Химически пилинги за мелазма и петна

„Не хващам лазера за пациенти с хиперпигментация, защото знам, че мога да ѝ въздействам с изсветляващи кремове и повърхностни химически пилинги – казва д-р Баши. – Отнема повече време, което е досадно за някои хора, но дава по-траен резултат.” 

Колкото и да са отдадени на уредите си дерматолозите, много от тях споделят подхода на д-р Баши за премахване на нежелана пигментация – особено упоритите тъмни петна на мелазмата, които са силно чувствителни на топлина и светлина. „Аз третирам мелазмата изключително с химически пилинги – по-безопасни са и по-ефективни за всички видове кожа – казва д-р Диджорджо. – С лазерите топлочувствителната мелазма обикновено веднага се подобрява, но през седмиците след това се влошава значително.” Тя намира пилингите с гликолова киселина и тези с трихлороцетна киселина (TCA) за най-ефективни – и двете изсветляват тена и стимулират синтеза на колаген.

Трябва да отбележим, че нито химическите пилинги, нито лазерите са лек за мелазмата. „Те се справят само със съществуващата пигментация” – казва д-р Либи, и обикновено действат най-добре заедно със „стриктна рутинна грижа за кожата, която включва изсветляващи средства като транексамова киселина [TXA] за мазане и пиене, както и слънцезащита с висок фактор.”

TXA за пиене е сама по себе си „едно от най-ефективните [нискотехнологични] лекарства, които имаме към момента, за дълбока и упорита истинска мелазма” – добавя д-р Джесика Крант, дерматологичен хирург в Ню Йорк. То действа, като „инхибира меланоцитите, а оттам и образуването на пигментация в отговор на UV радиацията”, обяснява тя. Системният му прием обаче крие рискове – основно свързани с образуване на тромби – и „трябва да се изписва само от дерматолог, добре запознат с приложението му, и да се пие само за ограничени периоди от време – стига да няма рискови фактори.”

Каутеризация за черешови ангиоми и трайно разширени малки кръвоносни съдове

Каутеризацията (известна още като електрокоагулация) „премахва черешовите ангиоми [безобидни розови неравни петна, съставени от кръвоносни съдове] и трайно разширените малки кръвоносни съдове с помощта на тънка нагорещена игла, като елиминира необходимостта от мощни лазери” – казва д-р Чанг. При работа на ниски степени каутеризацията е безопасна за всички типове кожа и често със стотици долари по-евтина от терапията с лазери, които се използват, за да изпарят съдовете и разклоненията им. 

Макар да смята каутеризацията за взаимозаменяема с лазерите, д-р Уилямс предупреждава, че тя има и недостатъци: „Лазерите обикновено не изискват упойка – за разлика от каутеризацията.” Освен това „тъй като лазерите не увреждат кожата, тя остава чиста при възстановяването, но при каутеризацията обгаря и има нужда от превързване за седмица.”

Плазмена писалка за бръчки и отпусната кожа

Както вече сме писали, плазмената писалка е едно от по-спорните средства за разкрасяване в естетичната медицина – някои лекари възхваляват лесната ѝ употреба, прецизността и достъпността, докато други я наричат непредвидима и опасна. Тези от първия лагер обаче казват, че ръчният уред на батерии – който превръща електричеството в йонизирана енергия, за да създаде стимулиращи колагена микроизгаряния в кожата – не отстъпва по резултати на модерните лазери, когато целта е да се намалят фините линии около устата и очите. 

„За да стегна и изгладя кожата около очите с CO2 лазер, трябва да седирам хората и да сложа метални предпазители в очите им, което е много обезпокоително за някои” – казва д-р Баши. За подходящите пациенти лечението с плазмена писалка, с местна анестезия (евентуално с блокиране на нервната проводимост) и без да е нужна защита на очите, може да се окаже по-добър вариант.

Друго предимство: „Писалката създава по-големи отвори в кожата в сравнение с фракционния CO2 лазер и осигурява повече стягане с една сесия” – казва д-р Назанин Сейди, дерматолог във Филаделфия. Тъй като процедурата налага внимателно определяне на разположението на всеки от отворите по линията на бръчката, тя е времеемка и затова лекарите обикновено я използват само за малки зони. 

След процедурата на всяко микроизгаряне се получава коричка. „Възстановяването обикновено отнема 10 – 14 дни и очите изглеждат малко като на енот” – отбелязва д-р Сейди. Макар че пациентите като цяло се нуждаят от повече от една сесия за най-добри резултати, „те могат да получат значително подобрение и само с една” – добавя тя. Цената е сходна с тази на един курс CO2 лазерна терапия.

Тъй като има риск от следвъзпалителна хиперпигментация, плазмената писалка не бива да се използва на тъмни кожи. „Когато се извършва внимателно от добре обучен специалист, резултатите са предвидими, но много зависи кой я прилага. Техниката на работа е изключително важна – предупреждава д-р Сейди. – Може неволно да отидете по-дълбоко и да навредите – особено ако задържите прекалено дълго в една позиция.” Доверявайте се само на хора с медицинско образование за тази процедура.

Абонирай се за нашите новини

Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече