Малък бюст

Женските гърди се отличават с най-разнообразни форми и размери. Някои са големи, други – малки, а има и несиметрични. Съвременните стандарти за красота обаче налагат разбирането, че дамите са по-привлекателни с по-голям размер сутиен. Вие приемате ли това мнение? А попадате ли в групата на „дефектните“ дами, които не се вписват в тенденцията? Ако е така, и това е проблем за вас, няма нужда да страдате и да се борите с ниско самочувствие и комплекси – бихте могли да се подложите на процедура за уголемяването на бюста. Дали обаче да се решите на подобна стъпка?

Кога има нужда от корекция на малки гърди

„Малки“ е доста условно понятие. Хората не са еднакви и няма как да обобщим точна дефиниция на малките гърди. Обикновено като универсалната мярка служат номерата на сутиените: чашка А, чашка B, чашка C и т.н. При слаба ниска жена обаче чашка B може да изглежда съвсем съразмерно и естетично, докато при висока и по-едра дама този размер би могъл да изглежда доста скромно - не съвсем хармонично и пропорционално. Имат значение също и формата и размерът на гръдния кош.

Някои дами преценяват, че е време за корекция, в стремежа си да отговорят на даден стандарт или очаквания – на общността, от която са част, или на партньора си. Препоръчително е обаче необходимостта от подобна пластична операция да отговаря не на външни фактори, а на ваше дълбоко лично и вътрешно убеждение и желание за промяна.

Немалко жени страдат от чувство за малоценност именно поради скромния размер на бюста си. Това може да се случи:

  • След бременност и кърмене, когато гърдите са станали по-малки, а често и по-увиснали;
  • След драстично отслабване, когато постигнатите добри резултати са засенчени от намаляването и на бюста;
  • При активен спортен режим, когато мазнините в тялото сериозно намаляват, мускулите се увеличават, но паралелно с това гърдите стават по-малки. По този начин иначе атлетичното и хармонично тяло губи от женствеността и излъчването си;
  • С напредване на възрастта;
  • При генетично малък размер на гърдите.

Всички тези причини могат да накарат дамите да се чувстват по-малко женствени и понижават самооценката им. Ако се чувствате по този начин, бихте могли да проведете консултация с хирург, с който да обсъдите вариантите за операция и възможните резултати.

Има ли връзка с функцията на бюста

Важно е да уточним, че размерът на гърдите няма никаква връзка с това как те ще изпълняват своята изначална функция – кърменето. Дали те са малки или големи няма никакво значение. Тяхната големина се определя според количеството на жлезистата тъкан, от която са съставени, и това на мазнините. Кърмата обаче се произвежда от млечните жлези, които са вътре. Има много случаи, в които майки с по-обемен бюст не успяват успешно да кърмят повече от 2-3 месеца, докато такива с доста по-малки размери хранят бебето си естествено в продължение на повече от година. Съществуват и обратните примери. Ясна закономерност в това отношение не съществува.

Какви са предимствата и недостатъците

Ако се колебаете дали да пристъпите към хирургична процедура за увеличаване на бюста, добре е да знаете какви са плюсовете и минусите, които тя носи.

За

Основен плюс на поставянето на гръдни импланти е, че с тях имате възможност да постигнете мечтаното тяло. Ако формата или големината на гърдите ви комплексира, това може да повлияе на самоувереността, а оттам – на социалното ви общуване и постиженията ви. Хората с ниска самооценка рядко имат дръзновението да се борят за постигането на високи цели. Имате право да се чувствате пълноценни, и ако пластична корекция би променила това, то защо да не се възползвате от нея?

Гръдните импланти ви помагат да постигнете перфектните пропорции на тялото. С малко повече дисциплина и постоянство, във всеки момент от живота си, вие можете да промените вида на другите части на тялото – да ги изваете с диета и спорт, но малките гърди няма как да се уголемят по друг начин, освен оперативно.

Важно предимство на операцията е и фактът, че с нея имате възможност да си върнете пропорциите, които сте загубили (след бременност или с възрастта). Поне визуално така ще върнете времето с няколко години назад.

И още – силиконът може да коригира и диспропорция в бюста.

Против

Макар и естетична, увеличаването на бюста е операция, и тя носи рисковете, които съществуват при всяка друга хирургична процедура. Извършва се под пълна упойка, а след края на операцията има период на възстановяване.

Важно е да се уточни, че при поставянето на силиконови импланти в цял свят не са регистрирани никакви негативни въздействия върху организма. Това обаче важи само за имплантите. Важно е да знаете, че силикон не бива да се поставя инжекционно, защото тогава молекулите му се обграждат от съединителна тъкан и има риск от сраствания. Инжекционният метод обаче не се прилага в лицензираните клиники, така че няма място за притеснения.

Друго съществено уточнение е, че без значение дали ще се постави подмускулно или надмускулно, имплантът не пречи на възможността за кърмене.

Какво трябва да знаем преди да се подложим на операция за увеличаване на гърдите

Добре е, преди да пристъпите към операция, да се уверите дали лекарят, към когото сте се насочили, притежава нужните за подобна интервенция лицензи, както и дали е член на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Важно е да се вслушате и в неговите съвети относно типа импланти, формата и размера, с който корекцията на гърдите би била уместна и тялото би изглеждало хармонично. Той ще препоръча оптималния размер, съобразен с вашия ръст и телосложение.

Защо да се доверим на съветите на Vanity.bg

Решението дали да се подложите на операция за уголемяване на гърдите е лично и следва да е много добре обмислено. От съществена важност е също изборът на точната клиника и специалист.

Ние, във Vanity.bg, ви предоставяме подробна информация за всяка процедура, както и за възможностите за извършването ѝ в различните медицински заведения. Доверете се на сведенията директно от клиниките и на мненията на пациентки, преминали през съответните интервенции.

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари