Стрии

За красивата фигура има много изисквания: килограмите да бъдат в норма, тялото да е стегнато, кожата да е гладка… Трудно е да се впишем във всички, но популярните стандарти за красота влияят не само върху обществените, но и върху личните ни критерии. И неминуемо се стремим да постигнем своята най-добра версия. А стриите обикновено не се вписват в нея. Защо се появяват? Има ли начин да се отървем от тях? Вижте!За красивата фигура има много изисквания: килограмите да бъдат в норма, тялото да е стегнато, кожата да е гладка… Трудно е да се впишем във всички, но популярните стандарти за красота влияят не само върху обществените, но и върху личните ни критерии. И неминуемо се стремим да постигнем своята най-добра версия. А стриите обикновено не се вписват в нея. Защо се появяват? Има ли начин да се отървем от тях? Вижте!

Какво представляват стриите

Стриите са един от най-често срещаните дефекти на кожата, както при жените, така и при мъжете. Те представляват фини линии, които се образуват в моменти, в които тя трябва да се разтегне, но не успява да го направи достатъчно бързо. При повишаване на размера на някоя от частите на тялото, кожата се опитва да се пригоди и се разширява чрез образуване на нови клетки. Понякога обаче промяната е твърде бърза и епидермисът, колкото и еластичен да е той, леко се разкъсва. Впоследствие мястото се възстановява и се образува нова кожна тъкан, но остава лек белег във формата на ивица или бразда. Стриите могат да са червеникави, лилави, розови или бледи – в нюанс по-светъл от кожата. Обикновено в началото са с по-тъмен цвят, но постепенно той избледнява и стават максимално близки до тена на дермата. Дължината им варира доста в зависимост от площта, която са засегнали, а ширината им може да бъде от един милиметър до 2 сантиметра.Кога се появяват

В случаите, в които наблюдаваме стрии, има резки промени в тялото. Причините са разнообразни:

Пубертетът

Това е времето, в което много тийнейджъри рязко порастват на височина, а понякога доскоро кльощавите хлапета натрупват маса. За разлика от бебешката възраст, когато кожата е особено мека и еластична, в пубертета често се случва тя да не успее да навакса достатъчно бързо растежа на костите и се появяват споменатите браздички.

Бременност

Тялото на бъдещите майки получава много извънредни задачи наведнъж: да изгради цял нов организъм, да му осигурява храна, да произведе по-голям обем кръв… И, разбира се, това, което е най-видимо за околните – да се разшири достатъчно, за да създаде комфортно местенце за растеж на бебето. Кожата прави всичко по силите си да отговори на предизвикателството, но големият корем често става причина за стрии.

Рязка промяна на теглото

Без значение от причината, когато изненадате тялото си с покачване на много килограми в рамките на няколко месеца, то обикновено ви отвръща не само с проблеми с метаболизма, но и със стрии в различни кожни зони. Аналогичен ефект се наблюдава и при рязко отслабване.

При фитнес

По принцип спортът влияе благотворно на тялото и го прави по-стегнато и хармонично. В някои случаи обаче, когато растежът на мускулите е твърде бърз, се забелязва появата на стрии. Тя е възможна също и при употребата на стероиди (под формата на крем или таблетки).

В кои зони се наблюдават най-често

  • По корема – както при бременност, така и при напълняване, коремът обикновено е областта от тялото с най-голям растеж;
  • По дупето и бедрата – това е обичайна зона, в която стриите се появяват при дамите. Именно на задните части и краката се отразяват както промените по време на пубертета, така и при напълняване;
  • По гърдите – обикновено стриите тук са спомен от времето на бременността или кърменето, когато обемът на гърдите значително се повишава;
  • Горната част на ръцете – при момчетата и момичетата по време на пубертета порастването често води до белези от разширение на тъканта в тази област. Могат да се появят и при цялостно напълняване;
  • Гърбът – отново при напълняване или растеж.

Могат ли да бъдат предотвратени

Доста козметични продукти ни уверяват в това. Гаранция обаче няма. Козметиката може да направи дермата по-мека и по-гладка, но трудно може да ускори производството на колаген. И все пак, овлажнявайки я, козметичните продукти я правят по-устойчива, докато сухата кожа е много по-податлива на нараняване и разкъсвания. Така че в моменти, в които очаквате да качите килограми (например през бременността), е препоръчително да използвате качествена козметика и да нанасяте подходящи кремове на рисковите места.

През всички останали периоди от живота превенцията е една – стремете се да спазвате здравословно равномерно тегло.

Какви са начините за справяне с този проблем

Стриите не крият никаква опасност за здравето, но водят до притеснения за вида на кожата. Тези браздички я карат да изглежда неравна и тя губи от нежността си. Има обаче процедури, които са си поставили амбициозната задача да се преборят с тях. Всички те целят да стимулират кожната способност за регенерация.

Микродермабразио

Това е процедура, при която се отстранява горният слой на епидермиса, за да се стимулира образуването на нов и здрав. Така видимостта на стриите значително се намалява, особено ако са по-фини и тънки.

Лазер

Лазерният лъч действа върху конкретните зони на браздичките. С лазерното премахване на стрии се изпарява най-горният слой точно в проблемните участъци, след което на негово място се образува нов – без браздички.

Микронидлинг

Тук за прикриване на несъвършенства по кожата се използват миниатюрни иглички, с които тя фино се надупчва. Целта е да се стимулира нейната възможност за производство на колаген и еластин, с които ще се опита да заличи следите от дупчиците. Същевременно тя подобрява цялостния си вид, здравина и еластичност.

Съветите на Vanity.bg

Добре е да имате предвид, че колкото по-скорошни са следите по епидермиса, толкова по-лесно е тяхното заличаване. Важно е обаче да са зараснали напълно. Освен това, ако става дума за периода на бременността, то препоръчително е да прилагате различните процедури след раждането и още по-добре – след края на кърменето.

И още – след прилагане на някоя от споменатите терапии, е важно да дадете на кожата си възможност да заздравее напълно. Не я излагайте на слънце през този период и не пипайте третираните места. Нанасяйте мазила, ако такива са препоръчани от вашия дерматолог.

Големият бонус на всяка от тези процедури е, че след прилагането им, не само забелязваме премахване на браздичките по кожата, но тя придобива цялостно по-свеж и обновен вид, заради стимулираните процеси на регенерация.

Научете повече за всяка от процедурите във Vanity.bg!Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари