Тъмни кръгове под очите

Торбичките под очите представляват леко подуване или подпухналост под очите и най-често се появяват с напредване на възрастта. С остаряването, тъканите около очите, включително някои от мускулите, които поддържат клепачите, отслабват. Мазнините, които поддържат очите, се свличат под долните клепачи, което също причинява подпухналост. В зоните под очите може се наблюдава и задържане на повече вода, и съответно, да се появи подуване.

Торбичките под очите обикновено са козметичен проблем и по-рядко са признак на по-сериозно заболяване. Домашните процедури, като например студените компреси, могат да подобрят външния вид на очите ви и да свият торбичките. При персистираща подпухналост обаче може да се наложи операция на клепачите.

Торбичките под са характерни с:

  • Лек оток
  • Отпусната кожа
  • Наличието на тъмни кръгове под очите

Дори и да не харесвате торбичките под очите ви, те обикновено са безобидни и не изискват лечение или интервенция. Консултирайте се с вашия лекар, ако подуването е силно, упорито, болезнено, или ако кожата под очите ви е зачервена или ви сърби.

Лекарят ви ще се опита да изключи други възможни причини за подуването, като например заболявания на щитовидната жлеза, инфекции или алергии. По негова преценка, той може да ви насочи за консултация към специалист офталмолог, пластична хирург или окулопластичен хирург – лекар, който се занимава с пластична хирургия на очите.

Кои са причините за появата на торбички под очите?

С напредване на възрастта тъканите и мускулите, поддържащи клепачите, отслабват. Кожата провисва и мазнините, които обикновено са ограничени до зоната около окото, се местят в областта под очите. Факторите, които причиняват или влошават този ефект, са: задържане на течности, особено сутрин при събуждане, или след консумация на солена храна, липса на сън, алергии, тютюнопушене и наследственост. 

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари