Тъмни кръгове под очите

Зоната около очите е една от първите, в която се появяват признаци на стареене с напредването на възрастта. Защо се образуват тъмни кръгове? Има ли начин да забавим или да спрем процеса? Вижте съветите на Vanity.bg!

От какво се получават тъмните кръгове под очите

Този неприятен ефект се наблюдава вследствие на свиване на кръвоносните съдове в областта. До клетките не достига достатъчно кислород и кожата изглежда с по-тъмен цвят и загубва свежестта си.

Възраст

Тъмните кръгове са сред честите знаци за стареене на кожата. В областта на очите тя е най-тънка и фина, а с годините допълнително изтънява и губи еластичността си. Често потъмняването е комбинирано с торбички или с подпухнали очи.

Умора

Тъмни кръгове под очите могат да се наблюдават при хора от всякакви възрасти вследствие на недоспиване и умора. Особено видими са при системни проблеми със съня.

Наследственост

Защо обаче дори и при една и съща възраст или след недоспиване при някои хора тъмните кръгове под очите са по-видими, а при други – не толкова? Отговорът е в гените. Кожата на всеки човек има своите специфики, а признаците на стареене са различни. При някои най-лесно се образуват въпросните тъмни кръгове, други са предразположени към торбички, при трети най-видими са бръчиците.

Специфична работа

Хората, които цял ден се взират в екрана на компютъра, също са предразположени към това състояние. Очите се напрягат и това може да доведе до умората им, до сълзене и парене, а потъмняването на зоната под тях е един от страничните ефекти.

Дехидратация

Когато кожата не е достатъчно овлажнена, кръговете са по-видими. Особено ясно се открояват при пушачите.

Как да се отървем от тях

Когато говорим за ясен тен и свеж поглед, важно е да преосмислим цялостно навиците си и доколко те са здравословни. За да се разделите с тъмните кръгове (или поне, за да ги редуцирате до минимум) и за премахване на уморения вид, е важно да си осигурите:

  • Качествен и редовен сън. Без достатъчно часове сън, през които кожата да се регенерира и очите да си починат, трудно ще се разделите с тъмните кръгове;
  • Здравословно меню. Важно е също да си изградите здравословно и пълноценно меню, включващо всички необходими минерали, микроелементи и витамини (витамин С е от особено значение за здравословния тен). Това е от ключово значение за храненето на клетките и за добрия и здрав вид на епидермиса;
  • Домашни процедури. Можете да постигнете освежаващ и успокояващ ефект с добре познати методи, като налагане върху околоочната зона на резенчета краставица или на памучни тампони, напоени с чай от лайка. Ефектът е оптимален, когато тези компреси са студени;
  • Козметика. Важно е да полагате редовни грижи за кожата си. Сутрин и вечер не пропускайте да нанесете подходяща козметика в деликатната зона около очите.

Каква козметика да използваме

Околоочните кремове са с лека текстура, тъй като кожата в тази зона е много фина. Важно е обаче формулите им да са максимално ефективни. Когато целите избистряне на погледа и справяне с потъмняването, препоръчително е в козметиката да присъстват антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които потискат процесите на стареене на клетките и подпомагат деленето им. Често използвани в козметиката антиоксиданти са витамините С и Е.

И ако околоочните кремове за Вашата всекидневна грижа са от изключително значение, не забравяйте и за специалните грижи, които можете да провеждате веднъж седмично или месечно. Става дума за специални маски или козметични процедури в центровете за красота. С тяхна помощ ще постигнете най-дълготрайни резултати.

Защо да се доверим на съветите на Vanity.bg

Vanity.bg е платформа, която може да ви помогне за цялостната грижа за здравето и красотата. Тук ще откриете не само полезни съвети за решението на всеки проблем, а ще можете и да изберете и най-добрите козметични и естетични центрове, към които да се обърнете. За всяко състояние има съответното лечение, но е важно да се насочите към най-компетентните специалисти.

Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари