big circle
oval
circle circle

Процедури и съставки, които доказано намаляват бръчките

proceduri-i-sastavki-koito-dokazano-namalyavat-brachkite
doctor
doctor

Наталия

24 Януари 2021 5 минути четене

Сподели

linkedin

В света на красотата, където младостта остава най-светият от всички граали, всеки вид лечение обещава само за шест седмици да премахне фините линии и напълно да предпази от появата на бръчки в бъдеще. Въпреки изобилието от предложения с претенции на всякакви цени обаче само няколко съставки и процедури наистина доказано помагат за намаляване на бръчките. Ето защо изключително важно човек да знае кои действат и кои са просто маркетинг.

Медицински процедури

„[Тук] съществуват много варианти, от които бих казал, че нито един сам по себе си не дава идеалното решение – казва д-р Григорий Машкевич, специалист по лицева пластична хирургия в Ню Йорк. – Медицинските процедури варират от по-малко до повече инвазивни и определено смятам, че е разумно лечението да следва възходяща крива. С възрастта кожата започва да губи еластичност, появяват се повече бръчки и гънки, и съответно борбата с тях изисква по-инвазивни технологии и по-силни вещества.”

Невротоксини

Невротоксините, или невромодулаторите, включват ботокс (Botox), диспорт (Dysport), ксеомин (Xeomin) и жьово (Jeuveau) и са най-популярните решения за бръчки. Инжектират се в областта на челото и временно парализират мускулите му, като по този начин възпират движението и образуването или задълбочаването на бръчките. „Виждаме [много случаи на] превантивно овладяване на бръчките, особено в Ню Йорк – в кабинета ми идват по-млади пациенти, желаещи да им се постави ботокс или подобен продукт – отбелязва д-р Машкевич. – Идеята е, че на възраст между 20 и 25 г. човек няма кой знае какви статични гънки, но когато се движи, мръщи се и се усмихва, определено се забелязва известна поява на гънки, затова вече стартираме с невромодулаторите много по-рано.”

Разбира се, тези инжекционни препарати се използват и при по-възрастни пациенти, но макар да носят подобрение, вероятно няма да отстранят всички гънки и с времето има риск да доведат до увисване поради отслабване на мускулите. Затова е важно да се започне постепенно и консервативно. В някои случаи невротоксините невинаги са най-доброто решение за пациенти с гънки в напреднал етап.

 Филъри

Там, където невромодулаторите се провалят, дермалните филъри – друго козметично решение, на което разчитат специалистите – често се справят блестящо. „Филърите вече няколко десетилетия са опора на повечето козметични практики и в момента са невероятно безопасни и лесни за употреба” – казва д-р Машкевич. Рискът от странични ефекти е нисък, страхотни са за множество приложения, а сега има повече варианти от всякога. „За фините линии – каквито се откриват на шията, челото, между веждите и до ъгълчетата на очите – вече имаме филъри, които са с много ниска молекулна маса и могат да се инжектират много плитко, точно под кожата – обяснява хирургът. – По-старите, стандартни филъри като Juvéderm и Radiesse са страхотни за придаване на обем и могат да помогнат за възстановяване на бузите и да се справятс дълбоки назолабиални гънки, но сега имаме решения като Restylane Silk и Belotero, с които въздействаме много близо до повърхността, без да се притесняваме, че ще се получат бучки.”

Лазерен рисърфисинг

Така, както филърите адресират по-дълбоките бръчки сред по-възрастните пациенти, една широка гама лазерни процедури може да донесе страхотни резултати, които стигат до корена на проблема. „Има хубави лазери, които са фракционни и работят с въглероден диоксид, така че вместо да изгарят цялата площ, те правят множество малки отвори, през които доставят енергия, и времето за възстановяване е много по-кратко – няколко дни зачервяване и дискомфорт вместо седмици наред” – казва д-р Машкевич. Фракционните лазери са особено добри за фините линии и бръчките около устата, в долната част на шията и междувеждието и позволяват на тъканите да се възстановят добре и без проблеми с пигментацията, каквито причиняват други лазери. Сред най-популярните неаблативни (не изгарящи) фракционни лазери са дуалните на Fraxel Restore и Clear + Brilliant, наричан още мини Fraxel. Те стимулират образуването на колаген и ексфолиират повърхността на кожата, давайки ѝ възможност да се обнови и да изчисти белезите, фините линии и хиперпигментацията. По-силните аблативни фракционни лазери като Fraxel Re:pair обичайно са запазени за по-възрастни пациенти с по-значителни признаци на стареене. Те работят на по-голяма дълбочина и обикновено дават по-добри резултати, но и причиняват зачервяване и образуване на корички за около седмица и изискват време за възстановяване. 

Химически пилинги

Химическите пилинги въздействат на най-горния слой или слоеве на кожата чрез киселина (често гликолова, салицилова или ябълчна), като намаляват появата на фини линии и бръчки и изравняват тена. Най-мекият тип, често наричани „обедни пилинги”, са повърхностни и не изискват никакво или почти никакво време за възстановяване. По-дълбоките химически пилинги обикновено са с трихлороацетна киселина с концентрация между 35% и 70% и изискват повече време за възстановяване, но дават оптимални резултати при екстремна фотоувреда, съсухрена кожа и белези. За разлика от повърхностните, те са достъпни само в лекарските кабинети и времето за възстановяване при тях варира от пет дни до две седмици.

Микронидлинг

Въпреки че е на пазара отдавна, в последно време микронидлингът набира популярност заради подобряването му чрез радиочестотна и ултразвукова енергия. „Според мен причината е в появата на системата Vivace” – казва Джийнъл Астарита, козметичка и основателка на медицинския спа център Just Ageless в Ню Йорк. Vivace прониква в повърхността на кожата с миниатюрни игли и докато те са вътре, за части от секундата по тях протича енергия, загрява тъканта и създава здрав слой, който стяга и намалява линиите. Процедурите като Aquagold внасят още едно подобрение, като вкарват в кожата полезни съставки и хранителни вещества. „С Aquagold използваме съвсем малко хиалуронова киселина, витамин C, глутатион и дори ботокс, които веднага придават пълнота и озаряват кожата” – казва Астарита.

Дермабразио

„В случаите с по-напреднало развитие на бръчки и по-старите техники могат да бъдат от полза – съветва д-р Машкевич. – Дермабразиото, например, е страхотно средство за овладяване на бръчките, защото буквално отнема слой от кожата и действа на дълбочината на бръчките, но е малко по-инвазивно и възстановяването трае по-дълго.” По същество методът е дълбоко ексфолииране чрез бързовъртящ се инструмент, който сваля външните слоеве на кожата, за да я изглади и подмлади.

Пластична хирургия

„Основата на лицето е много важна, а филърите, невромодулаторите, лазерите и т.н. не дават решение за всичко – казва д-р Машкевич. – Когато има значително стареене, промяната на основата може да създаде сценарий, при който бръчките са много по-малко предизвикателство и изискват по-малко ботокс и филъри.” Фейслифтингът и операциите за повдигане на веждите, челото и клепачите са по-екстремно решение, но дават и най-големи резултати. Дори и те обаче изискват поддръжка.

Съставки, които намаляват бръчките

Медицинските процедури правят чудеса, но истината е, че голяма част от подмладяването се случва у дома. Козметичната индустрия обаче е по-наситена от всякога с предложения за грижа за кожата и понякога е трудно да се определи кои съставки и продукти наистина намаляват и предотвратяват бръчки и линии. „В днешно време ключът към това да се задържиш на такъв конкурентен пазар е да разбираш какво прилагаш и [за] какъв тип проблем, защото не всички инструменти на наше разположение са приложими за един и същ проблем” – отбелязва д-р Машкевич.

Ретинол

Ретиноид е събирателен термин за всички съставки за грижа за кожата, които са производни на витамин А – антиоксидант със защитно действие. Независимо дали в по-концентрирана форма, достъпна само с рецепта, какъвто е третиноинът, или във вариант в свободна продажба, витамин А е ключов за обновяването на клетките, стимулирането на колагена и смекчаването на фините линии. Освен по концентрацията медицинските ретиноиди и тези в свободна продажба се различават по формулата си. Първите съдържат витамин А под формата на ретиноева киселина и са с много бързо действие, докато във вторите има съединение, което тялото само трябва да преработи и превърне в ретиноева киселина. Това означава, че купените в дрогериите и магазините за козметика продукти с ретинол може да дадат реални резултати след шест месеца или дори година. Но заради по-ниската концентрация и отложеното действие те са по-нежни и не изсушават толкова кожата. За най-добри резултати започнете с ниска концентрация ретинол и го прилагайте само по няколко вечери седмично; след това, щом развиете поносимост към съставката, увеличете или концентрацията, или честотата.

Хидрокси киселини

Повечето хора в един или друг момент са използвали поне един продукт с хидрокси киселини. Имената им – гликолова, салицилова, млечна – са познати и ефективността им за забавяне процесите на стареене е широко призната, но действието на всяка е малко по-неясно. Хидрокси киселините се делят на две категории: алфа (AHA) и бета (BHA). И двете имат сходни източници като растения и животински храни и действат по сходен начин, но всяка дава различни резултати. Най-голямата разлика обаче е, че AHA са водноразтворими, а BHA са мастноразтворими, заради което са по-ефективни при мазна кожа. Една от най-често срещаните AHA е гликоловата – хидроксилната киселина с най-малката молекула и отдавна смятана за най-добрата AHA, защото прониква бързо и надълбоко в кожата. Млечната киселина, друга AHA, е с по-голяма молекула и е по-нежна от гликоловата, но пак е страхотна за ексфолииране и изсветляване на тена. Сред BHA гордо стои салициловата киселина, способна едновременно да отстранява мъртвите клетки на повърхността и да попива в порите, където разтваря мастния секрет и бактериите, причиняващи акне. С продуктите с която и да е хидрокси киселина е важно да започнете постепенно, да се консултирате с лекаря си и да използвате ежедневна слънцезащита заради повишената чувствителност към UV лъчите.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина, която е естествена част от кожата и е способна да задържи хиляда пъти повече вода от собственото си тегло, изпреварва другите съставки, обещаващи по-заоблена, гладка и мека кожа. С възрастта обаче хиалуроновата киселина в тялото ни постепенно намалява, с което фините линии и бръчките стават по-видими.

Когато избирате крем, лосион или серум с хиалуронова киселина, е важно да проверите дали използваната молекула не е прекалено голяма, за да осигури хидратация в дълбочина. „Когато молекулата е по-голяма, тя просто остава на повърхността на кожата и поема влага от околната среда – обяснява Астарита. – Ако се намирате във влажна среда, ще е супер, защото ще изпълни всички фини линии по кожата ви – но няма да достигне по-надълбоко. В най-лошия случай, ако сте в суха среда, тя ще извлече влагата от долните слоеве на кожата ви. Така че повърхностно ще изглеждате по-изваяни, но кожата ви „ще ожаднее”.” Добра идея е да намерите продукт, съдържащ хиалуронова киселина с различни размери и маси на молекулите, за да привлича и задържа влагата на всички нива.

Пептиди

Най-просто казано, пептидите са вериги от аминокиселини, които са основните градивни елементи на белтъчините в нашето тяло, включително на колагена и еластина в кожата. Без тези протеини започва появата на бръчки и кожата се отпуска – да не говорим, че пептидите служат за биологичен преносител на информация и са необходими за повечето телесни функции. Според специалистите обаче, щом навършим 30 г., започваме ежегодно да губим по 1% от оставащия ни колаген и естествените комуникационни канали на кожата ни се забавят.

Внасянето на екзогенни (външни) пептиди в кожата под формата на топичен продукт повече или по-малко „излъгва” тялото да задейства възстановителните си процеси и стимулира производството на колаген. Има стотици видове пептиди, но някои са много по-ефективни и полезни за кожата от други. Пептидите „носачи” доставят микроминерали за усилване на колагена; сигналните пептиди изпращат съобщения до кожата да произвежда колаген и еластин; пептидите ензимни инхибитори забавят естествения разпад на колагена в кожата; а невротрансмитерните пептиди блокират освобождаването на веществата, които създават мускулни контракции и – в крайна сметка – бръчки. 

Витамин Ц

Отдавна известен със способността си да предпазва кожата от вредните UVA и UVB лъчи и да намалява свръхпигментацията, антиоксидантът, който стимулира производството на колаген и стяга кожата, е страхотно средство и за превенция на бръчките. Но поради краткия живот на витамина, намирането (и съхраняването) на продуктите с него изисква повишено внимание. „Витамин C много лесно се разпада при промени в температурата и светлината – обяснява Астарита. – Той е антиоксидант и затова и самият той се руши под вредните влияния на околната среда, от които ни пази, като замърсения въздух и слънцето.” В идеалния случай, казва тя, той трябва да е в херметична опаковка и с минимален досег със светлина.

Други антиоксиданти

Витамин C може да е най-ефективният и определено е най-популярният антиоксидант за борба с бръчките и фините линии, но съвсем не е единственият. От зеления чай през ниацинамида и бета-каротина до фенолната киселина – антиоксидантите са естествени съединения и са ключови за поддържане на еластичността и блокиране на свободните радикали.

 

 

Абонирай се за нашите новини

Vanity.bg използва "cookies"
Използваме бисквитки (cookies), за да подобрим
работата на уеб сайта. Разглеждайки съдържанието,
Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Разбрах
Прочетете повече