Бръчки по шията

От какво се образуват бръчките по шията

Бръчките по шията често се смятат за признак на стареене, но могат да бъдат предотвратени и контролирани чрез някои промени в начина на живот.

Много продукти за грижа за кожата могат да помогнат за намаляване на появата им. Съставки като витамин С, ретинол и алфа хидрокси киселини играят важна роля.

Съществуващите бръчки на шията могат да бъдат третирани чрез различни процедури, които са неинвазивни и предлагат видими резултати, като опъване и стягане.

Причини

Бръчките могат да бъдат причинени от комбинация от фактори, включително естествения процес на стареене, излагането на слънце, стойката и в резултат на тютюнопушенето и пиенето.

Стареене

С напредването на възрастта производството на колаген, протеинът, отговорен за поддържането на еластичността и здравината на епидермиса, намалява в телата ни. Затова ставаме по-податливи на увисване.

Излагане на слънце

Излагането на слънце води до проникване на ултравиолетово (UV) лъчение в епидермиса, което води до увреждане на кожните клетки. С течение на времето многократното излагане на ултравиолетови лъчи преждевременно състарява кожата и се нарича фотостареене.

Поза

Позата ни също има ефект върху появата на бръчки на шията. Задържането на главата в едно и също положение надолу за дълги периоди от време води до гънки на кожата. Това често се случва, когато прекарваме време, фокусирайки се върху екрани или докато спим.

Лечение и профилактика - съвети от Vanity.bg

Използване на слънцезащитни продукти

Ежедневното използване на слънцезащитни продукти може да предотврати ефектите от фотостареенето и появата на бръчки по шията. Тук е е от съществено значение да изберете формула, която осигурява висок слънцезащитен фактор (SPF) от 30 или повече. Препоръчва се повторно прилагане на всеки два часа, за да сте сигурни, че сте защитени през целия ден.

Започнете превенцията рано

Излагането на слънце и начина ни на живот, като нашите пози за сън, диети и грижи за кожата, се оценяват като отговорни за до 80% от видимото стареене и появата на бръчки по шията. Въпреки че никога не е късно да започнете да предприемате превантивни мерки, в ранна възраст вероятно ще си осигурите най-ефективните резултати.

Грижа за кожата при бръчки по шията

Ексфолианти

Ексфолирането премахва мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата, омекотявайки и изсветлявайки тена. Редовното ексфолиране насърчава производството на колагенови клетки, които спомагат за осигуряването на еластичност на епидермиса.

Химичните ексфолианти включват съставки като гликолова, лимонена и плодова киселина за премахване на кожните клетки. Тези киселини са безопасни за употреба върху кожата и често са с естествен произход.

Овлажнители

Овлажняването трябва да бъде съществена част от вашата грижа за кожата, прилагано сутрин и вечер след почистване. Овлажняването омекотява кожата, като същевременно засилва и поддържа нейната хидратация през целия ден.

В зависимост от съставките на вашия овлажнител, той може да осигури допълнителни ползи против стареене и защита на кожата.

Кои съставки влияят върху стареенето и появата на бръчки по шията

Има много кремове и овлажнители за кожа, които предлагат свойства против стареене чрез използване на съставки като коензим Q10 (известен също като CoQ10), ниацинамид и алфа хидрокси киселини (AHA), за които е доказано, че имат положително действие за забавяне процеса на стареене.

И накрая, коензим Q10 е антиоксидант, който осигурява защита срещу стресори в околната среда, които могат потенциално да навредят на кожата.

Витамин Ц

Витамин С е мощна съставка, която често се използва в кремовете и друга козметика, за да помогне за намаляване на появата на линии и несъвършенства. Този основен витамин помага да се стимулира и поддържа производството на колаген в тялото, като същевременно помага за антиоксидантна защита срещу UV фотостареене.

Ретинол

Друг витамин, който се препоръчва като полезен, е ретинолът, известен също като витамин А.

 

 
Харесвате това, което четете? Абонирайте се за нашите новини

Сайт коментари